Acum ceva timp am făcut recenzia boxelor HD de la Edifier: sunt extraordinare, ne-am îndrăgostit de ele. Edifier a revenit în prim-plan cu o nouă pereche de boxe, numite R2730DB și, chiar dacă au un nume anost, ne-am folosit de ocazia de a le testa.
R2730DB este un sistem de boxe active 2.0, tri-amp, cu conexiuni digitale și analogice, conectivitate bluetooth și control al bass-ului și al acutelor. Ne așteptăm la lucruri bune, așa că hai să deschidem cutia!
Caracteristici
Aceste boxe active impresionante dispun de o comunicație pe trei canale ale driver-ului, carcase din MDF de mari dimensiuni și amplificare de clasă D, completate de controlul dinamic al distanței, tip DSP. O serie de porturi de intrare includ două RCA analogice, DVD-RW digital, coaxial și Bluetooth, și există chiar și o ieșire subwoofer, dacă ți-ar trebui.
Complementul driver-ului include o unitate de bass de 6,8 inch (178 mm), un driver mijlociu de 4 inch (116 mm) și un tweeter silk dome de 19 mm. Puterea este de 68 W RMS pe difuzor (40W bass, 14W medii și 14W acute) la 10% THD. În practică, 10% THD ar fi destul de sonor, dar nu se acordă ratinguri la rate de distorsiune mai uzuale.
Semnalul zgomotului este evaluat la 85dBA, iar în practică R2730DB produce un zgomot inactiv care se aude foarte puțin și, cu siguranță, nimic care să te îngrijoreze. Răspunsul la frecvență este de 45Hz-20kHz plat până la 6dB – un interval semnificativ, ceea ce înseamnă că, practic, R2730DB nu are deloc un sunet plat – mai multe despre acestea, puțin mai jos.
Sensibilitatea de intrare pentru cele două inputuri analogice este evaluată la 700 și 500MV ± 50MV pentru prima intrare, respectiv pentru cea de-a doua. Boxele nu răspund bine la o suprasarcină ușoară, output-ul Marantz-ului meu PM-11S3 reușind să le producă o distorsiune de sunet excesivă.
Unele dintre dispozitivele analogice disponibile, inclusiv un Technics SL-P350, au avut același efect, deși transmiterea unui semnal mai slab în oricare dintre porturi a restabilit performanța așteptată. Intrările analogice sunt bune pentru utilizarea cu un amplificator pentru outputul unor platane sau pentru mai multe console, playere sau televizoare.
Prima impresie
În cutia lui R2730DBs există conectoare RCA la RCA, RCA la 3.5 jack și cabluri optice, dar cablul audio coaxial nu este inclus. Un număr de opt cabluri de alimentare, specifice zonelor geografice, sunt incluse, împreună cu documentația sumară și telecomanda dotată cu baterii.
R2730 arată ca niște boxe de dimensiune mare, cu o carcasă finisată cu furnir negru. Furnirul nu are un finisaj perfect, imperfecțiunile fiind vizibile, în special la colțurile din spate. Totuși, în rest, carcasa este frumos realizată, având o textură similară unei pânze pe care se remarcă, subtil, logo-ul Edifier.
Boxele sunt poziționate în față, pentru o amplasare ușoară și au picioare mici pe partea inferioară a fiecărei boxe, însă pentru performanțe optime ar fi recomandabile niște stative.
Un difuzor conține circuitele de amplificare, celălalt difuzor fiind complet pasiv și conectat printr-un cablu XLR lung, cu 4 pini. Deși conectorul său este de înaltă calitate, cablul atașat este conectat permanent la difuzorul activ, ceea ce înseamnă că nu se poate înlocui cu ușurință, în cazul în care s-ar strica. Asta reprezintă o mare dezamăgire.
Controalele montate lateral pe difuzorul activ permit selectarea portului de intrare, reglarea volumului și a bass-ului/acutelor (+/- 6). Desigur, volumul este controlat digital, iar bass-ul și acutele se reglează tot digital, existând o ușoară întârziere între momentul acționării unui astfel de buton și efectul acestuia asupra sunetului sistemului.
Partea din spate a difuzorului activ găzduiește porturile de intrare. Două perechi de mufe RCA analogice sunt unite de intrări coaxiale și optice, un întrerupător și opt cabluri de alimentare. De asemenea, există o ieșire neobișnuită pentru subwoofer, sub formă de jack de 3.5mm. Este neclar de ce acest conector nu este tip RCA, așa cum se obișnuiește.
Telecomanda
Telecomanda inclusă este similară cu cea primită împreună cu modelul R2000 și cu alte modele Edifier. Telecomanda de tip card de credit cu butoane are nevoie de o baterie tip monedă, care se montează în fanta din spate.
Butoanele sunt moi, iar telecomanda dă impresia de ieftin și arată urât. De asemenea, nu folosește coduri standard IR, deși cred că Edifier ar furniza codurile, dacă ar fi solicitat. Având în vedere prețul, ar fi trebuit să livreze o telecomandă de calitate mai bună. Cu toate acestea, telecomanda îți permite să selectezi oricare dintre porturile de intrare, având și controale pentru standby, mut și volum.
Sunet
Boxele au fost conectate la ieșirea coaxială a streamerului meu Cambridge Audio 851N, iar muzica a fost transmisă prin Bluetooth, folosind un iPhone 8 care rulează iOS 11.0.3, cel mai recent la momentul recenziei.
Imediat mi-am dat seama că sunetele lui R2730s nu au nici adâncime și nici nu sunt precise. Setând reglajele de tonalitate în punctul neutru, boxele par să aibă un bass în exces, la volum mic; sunt aproape sigur că efectul este parțial indus de dynamic range control (DRC), care rulează în DSP.
Deviația de 6dB menționată mai sus sugerează că acestea nu sunt difuzoare pentru cei care doresc setările standard, iar asta pare să fie cazul, datorită bass-ului uneori prea puternic. Le-am lăsat suficient timp de funcționare, cu controalele setate în poziția neutră, dar am redus controlul bass-ului în timpul redării normale, ajustând controalele pentru a obține un sunet pe care l-am simțit mai echilibrat și mai aproape de cel original.
Aș remarca puterea bass-ului, care este uimitoare, suficient ca să te trimită înapoi pe fotoliu și pentru a face ca mobilierul și accesoriile să rezoneze, odată cu muzica – absolut impresionant.
Din păcate, bass-ul influențează negativ performanța. Detaliile acusticelor nu sunt clare, la fel și tonalitățile medii. Aș descrie sunetul ca fiind neclar. Dacă reducem bass-ul, restul gamelor de sunete vor ieși în evidență, la fel ca la alte modele ale Edifier. În acest fel, sunetul este mai bun și are dimensiune, chiar o oarecare adâncime. Pot reda muzică și la volum mare, chiar dacă acutele vor fi distorsionate, la volum maxim.
Concluzii
Dacă îți place bass-ul supra-accentuat și nu pui preț pe altceva, acestea sunt boxele ideale pentru tine. Vor produce destule sunete care să zgâlțâie podeaua, ceva deosebit, având în vedere dimensiunea lor. Un deliciu pentru fanii hiphop și dance.
Pentru noi, restul, cei care apreciem muzica echilibrată, aceste boxe nu sunt de luat în considerare, mai ales dacă ne referim și la prețul lor. Mă tot gândesc că, dacă cei de la Edifier ar fi dorit să obțină un sunet de înaltă fidelitate din aceste boxe, ar fi reușit să se ridice la nivelul așteptărilor brandului lor hi-fi. Dacă-ți dorești boxe hi-fi, atunci trebuie să știi că R2730s sunt depășite față de alte modele din gama Edifier și de mai multe modele ale competitorilor.
Verifică preț Edifier R2730DB aici!
Citește și:
- Review boxe Logitech Z906
- Cele mai bune monitoare cu G-Sync
- Review și păreri căști gaming Logitech G Pro Gaming Headset