Verdictul nostru
Asus ROG Strix Fusion 700 sunt o pereche foarte bună de căști ce fac o treabă excelentă în a te imersa în jocurile tale.
O calitate a sunetului foarte bună
Un design drăguț
Wireless prin Bluetooth
Compatibile cu PC, PS4 și Nintendo Switch
Nu au mufă jack
Scumpe
Bass-ul este un pic slabuț
Asus ROG Strix Fusion 700 este o pereche de căști de gaming de la brand-ul Republic of Gamers. Acesta este un brand ce a demonstrat de nenumărate ori că înțelege dorințele și nevoile gamerilor, deci avem speranțe mari pentru aceste căști.
Strix Fusion 700 sunt, în primul rând, proiectate pentru a fi conectate la PC, PlayStation 4 sau Nintendo Switch, prin USB pentru o sesiune de gaming imersivă. De asemenea are Bluetooth 4.2 încorporat, ceea ce înseamnă că le poți folosi wireless cu orice dispozitivă suportă Bluetooth, incluzând telefoanele.
Aduce și niște ajustări drăguțe, precum sunet virtual surround 7.1, ce poate fi pornit printr-o apăsare de buton, împreună cu ESS DAC și un amplificator ce asigură un sunet mai puternic, toate împachetate în design-ul recunoscut Asus ROG.
De asemenea sunt destul de scumpe, costând peste 1000 RON, ceea ce le pune în aceeași categorie cu SteelSeries Arctis Pro Wireless, care sunt o pereche de căști wireless cu multe funcții și două baterii, și cu SteelSeries Arctis Pro, versiunea cu fir (review complet aici).
Aruncând o privire la ghidul nostru cu cele mai bune căști de gaming pentru PC, alegerea noastră de top, HyperX Cloud Revolver S (review complet aici), este aproape la jumătate de preț și oferă funcții similare, incluzând sunet surround 7.1.
Asus ROG Strix Fusion 700 va avea nevoie să scoată câțiva ași din mânecă pentru a-și justifica prețul.
Design
Asus ROG Strix Fusion 700 este o pereche de căști de gaming ce arată foarte bine, cu un design premium ce va atrage mulți gameri, fără a sări în ochi prea mult. Le poți folosi pentru activități non-gaming, precum să asculți muzică la telefon, fără a ieși în evidență prea mult.
Asus ROG Strix Fusion 700 au un design similar cu alte căști ROG Strix, și are elemente de design cu care ne-am obișnuit când vine vorba de produsele Asus ROG: Deci, primești un set de căști ce sunt clar orientate către gaming, fără a fi prea exagerate.
Logoul ROG este limitat la un detaliu mic deasupra fiecărei cupe, în timp ce materialul din interior are marca Strixs. Pe cupele extensibile (pentru a se putea potrivi pe capetele mai mari) poți vedea banda metalică ce are marcaje ce amintesc de placă de circuit – o temă de design ce am mai vazut-o la alte produse ROG Strix.
O inscripție subtilă cu “Republic of Gamers” este inscripționată deasupra benzii și mai sunt și lumini LED controlate de software-ul Asus Aura Sync RGB. Dacă mai ai alte produse Asus cu luminițe Aura RGB poți sincroniza luminițele și efectele cu căștile – noi am avut stick-uri RGB RAM instalate pe PC pentru a testa Asus ROG Strix Fusion 700 și le-am sincronizat cu căștile producând astfel un efect plăcut, dacă-ți plac astfel de lucruri – desigur poți întotdeauna să oprești lumina dacă nu îți plac astfel de lucruri.
Microfonul este plasat în spatele cupei stângi și trebuie să-l scoți pentru a fi activat. În spatele cupei stângi se mai află două butoane, unul pentru a activa/dezactiva efectul de sunet surround 7.1, iar celălalt pentru controlul Bluetooth.
Abilitatea de a avea control asupra efectului surround 7.1 este o funcție bună, deoarece te salvează de la bătăi de cap pe care le poți avea cu software-ul. Precum modelele precedente Strix Fusion, Asus ROG Strix Fusion 700 are funcția touch-sensitive pe cupa stânga, ce îți permite să dai pauză/play la muzică, să schimbi melodiile și să ajustezi volumul (și să sincronizezi luminile RGB) folosind doar atingerea.
Din păcate, pentru noi a fost destul de derutant să îl folosim, o problema ce nu era ajutată de faptul că uneori mergea, iar alteori nu. Ocazional, luăm căștile și muzică deja mergea, probabil din cauză că am atins accidental interfața touch în timp ce ridicăm căștile.
Asus ROG Strix Fusion 700 sunt confortabil de purtat din cauza benzii ajustabile. Vin la pachet cu un al doilea set de pernițe pentru urechi, pe care le poți schimba cu cele pe care căștile le au deja pentru o potrivire mai bună. Nu sunt nici grele, deci dacă plănuiește să ai o sesiune lungă de ascultat atunci nu ar trebui să fie inconfortabile.
Există o omisiune ce sare în ochi, Asus ROG Strix Fusion 700 se conectează la PC, PS4 sau Nintendo switch printr-un cablu USB. Nu au un jack audio, ceea ce limitează dispozitivele la care se pot conecta – de exemplu, se pare că proprietarii de Xbox One nu au noroc.
Măcar Asus ROG Strix Fusion 700 au Bluetooth pentru a se conecta la telefoane, tablete și console gaming. E plăcut să ai opțiune de a conecta Asus ROG Strix 700 în mod wireless, iar bateria încorporată de 900mAh ar trebui să dureze în jur de 8 ore dacă folosești lumina RGB, crescând la 17 ore dacă închizi lumina.
Spre deosebire de SteelSeries Arctis Pro Wireless, nu poți schimba bateriile, deci atunci când Asus ROG Strix 700 rămâne fără baterie o să fie nevoie să le bagi la încărcat, ceea ce durează în jur de 3 ore – nu este un sfârșit de lume, probabil, dar înseamnă că va trebui să ții la ține un cablu de încărcat pentru că sesiunile tale de gaming să nu fie întrerupte. Din fericire, Asus ROG Strix 700 folosește cablul standard USB to micro USB.
Performanță
Luând în considerare prețul pe care Asus îl cere pentru ROG Strix Fusion 700, aceste căști ar trebui să ofere o calitate audio impresionantă – iar pe hârtie sigur arată de parcă Asus s-a gândit mult și a pus efort în a se asigura că aceste căști se aud bine.
Căștile au o cameră închisă ermetic, despre care Asus susține că este bine reglată de inginerii lor audio pentru a crea o zonă largă în jurul driverelor, pentru a ajuta la livrarea unui sunet audio și natural.
Driverele oferă o frecvență largă, 20-40kHz, ce ar trebui să ofere un bass puternic fără a copleși detaliile.
ROG Strix Fusion 700 are și ESS 9018 DAC (convertor digital la analog) care oferă muzică fără pierderi ce este redată la 24-bit/96kHz. Căștile au și un amplificator ESS 9601 pentru un bass mai dinamic.
Deci ar trebui să scoată un sunet impresionant, iar timpul petrecut cu aceste căști sigur ne-a impresionat. Muzica a fost clară și vibrantă, însă bass-ul nu a fost chiar așa de puternic precum ne așteptam, dar detaliile oferite au fost impresionante.
Conectarea prin Bluetooth a fost de asemenea simplă și nu a avut nici un impact perceptibil asupra calității sunetului. Am ascultat muzică pe Spotify folosind căștile conectate la un telefon, iar muzica a sunat bine în continuare, în timp ce apelurile făcute cu ele au fost clare.
Cât pentru gaming, care este probabil motivul pentru care cumperi aceste căști, ROG Strix Fusion 700 se descurcă foarte bine, cu detalii audio, ce ne-au impresionat în particular, în gama de jocuri pe care le-am jucat în timp ce le foloseam. Din nou, bass-ul nu este proeminent, ceea ce înseamnă că nu vei avea parte de senzația de zguduire a craniului pe care o ai uneori cu căștile de gaming.
În orice caz, Asus Rog Strix Fusion 700 excelează la atmosferice, aducând la suprafață sunete ce deseori nu atrag atenția sau sunt pierdute cu niște căști mai bombastice, precum pași sau cartușele ce cad.
7.1 surround
Acest aspect al performanței este aparent în special când activezi modul de sunet surround 7.1 al căștilor. Asus promite că sunetul virtual al ROG Strix Fusion 700, dezvoltat în parteneriat cu Bongiovi Acoustics, este un pas înaintea competiției.
Încă nu am fost foarte impresionați de sunetul surround, iar până acum nimic nu a fost pe aproape de replicarea sunetului surround al unui sistem de sunet. Din păcate, Asus ROG Strix Fusion 700 nu este o excepție, dar are unele aspecte plăcute ce adaugă plăcerii de a le folosi.
Când folosești modul 7.1, poți auzi cu siguranță o diferență. În modul stereo sunetul pare să fie limitat la un plan orizontal, dar când 7.1 este activat vei putea să distingi sunete și pe planul vertical. Deci dacă un sunet este deasupra ta – precum un avion – o să sune așa cum este.
Nu se aude de parcă sunetele ar veni din spatele sau din jurul tău, deci nu am spune că modul 7.1 îți va oferi un avantaj competitiv atunci când te joci, deoarece tu nu vei putea să-ți dai seama precis de unde vin sunetele și focurile de armă. Le vei auzi de parcă ar veni din stânga sau din dreapta ta.
Ceea ce aceste căști fac bine este să sporească atmosfericele. În timp ce gloanțele nu se simt de parcă ți-ar trece peste cap, clădirile mari și cavernoase se simt și mai mari, iar sunetele de ambient ajută în a face jocurile mult mai imersive.
Modul 7.1 funcționează și cu muzica, iar pentru anumite genuri acest lucru adaugă un efect plăcut. Deci nu va înlocui un sistem fizic 7.1, însă merită să te joci cu acest mod activat.
Apropo de asta, din cauza faptului că sistemul 7.1 este încorporat în căști și nu au nevoie de un dongle este un lucru plăcut, precum butonul dedicat 7.1 pentru pornirea sau oprirea modului în timp ce te joci.
Verdict
Asus ROG Strix Fusion 700 sunt niște căști de gaming cu un preț piperat, dar calitatea construcției, funcțiile și performanța justifică destul de bine prețul. Acesta este un kit ce arată premium, iar dacă ai și alte periferice și componente compatibile cu Aura, atunci îți va plăcea cum se vor sincroniza.
În timp ce aspectul acestora va atrage gamerii, designul nu este ceva ce sare în ochi, iar același lucru poate fi spus și despre performanță – sunt niște căști care sunt mai bune la atmosferice decât la bombasticism. Bassul nu este foarte puternic, dar ROG Strix Fusion 700 excelează la scoate în evidență detaliile mici.
Sună foarte impresionant, iar în timp ce sunetul surround 7.1 nu este foarte convingător, oferă spațiu sunetului de ambient, ceea ce poate fi destul de imersiv.
Verifică Asus ROG Strix Fusion 700 aici!