Cele mai bune brățări de fitness

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Mâna unei femei cu mai multe brățări și ceasuri de fitness pe ea.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Am petrecut șase săptămâni alergând, plimbându-ne, înotând, cu bicicleta, dormind și, pe scurt, trăind cu 13 trackere de fitness zi și noapte pentru a evalua exactitatea, ușurința de utilizare și confortul acestora.

Deși niciun tracker nu a înregistrat perfect fiecare metru pe care l-am parcurs, suntem totuși siguri că brățara Fitbit Charge 3 este ușor de utilizat, fiabilă și este cel mai bun monitor de activitate pentru a ajuta oamenii să își atingă obiectivele de sănătate.

Cuprins:

Fitbit Charge 3 - Cel mai bun tracker de fitness

Brățară de fitness Fitbit Charge 3 mov.

 

Înregistrează o gamă largă de activități în mod automat și precis. Ecranul tactil sensibil, meniurile bine concepute și cea mai bună aplicație a clasei Fitbit o fac ușor de utilizat și de personalizat.

Dintre toate brățările de fitness pe care le-am testat, Fitbit Charge 3 este cea mai simplu de utilizat și cea mai exactă pentru măsurarea pașilor și a ritmului cardiac - deși precizia nu este totul.

„Simte“ în mod precis, identifică corect și începe să vă înregistreze antrenamentele - alergarea, mersul, ciclismul - după aproximativ 10 minute de mișcare. Combinația dintre un ecran cu ecran tactil, un „buton” inductiv în lateral și designul icoanelor foarte clar desenate fac ca meniurile să fie ușor de navigat.

Aplicația prietenoasă vă leagă la o rețea robustă de alți purtători Fitbit, care vă pot ajuta să vă motivați.

Puteți utiliza și aplicația respectivă pentru a alege ce notificări pe smartphone să primiți, astfel încât doar cele pe care le doriți vor suna la încheietura mâinii.

În plus, Fitbit Charge 3 urmărește cât timp și cât de bine dormi noaptea și chiar poate detecta chiar și un „pui de somn“, spre deosebire de mulți dintre concurenții săi. Durata de viață a bateriei este peste medie ceea ce înseamnă că o vei putea purta și mai mult timp față de competitori.

Durată de viață a bateriei: până la șapte zile
Urmărirea somnului: da, inclusiv somnul de după-amiază
Impermeabil: da, 50 de metri
Monitorul ritmului cardiac: da
GPS: da, când este conectat la un telefon

Verifică preț Fitbit Charge 3 aici!

Garmin Vívosmart 4 - Profil mai subțire, mai puțin fiabil

Patru brățări de fitness Garmin Vívosmart 4 de diferite culori.

Acest tracker combină un ecran tactil minuscul, intuitiv de utilizat cu o curea elegantă, ușor de purtat. Totuși, nu detectează activitățile la fel de bine precum ne-am dori, și devine greu de folosit atunci când se udă.

Garmin Vívosmart 4 este remarcabil de mic - precum dispozitivele pe care le-am testat cu display-uri mici - totuși își folosește bine ecranul său tactil. (De exemplu, notificările smartphone-ului defilează orizontal pe ecran ca o casă de marcat.)

În testarea noastră, Vívosmart 4 a măsurat numărul de pași și ritmul cardiac la fel de exact ca Fitbit Charge 3. Din păcate, nu a detectat activitățile la fel de eficient, meniurile din aplicație pot fi confuze pentru a naviga, iar ecranul tactil nu funcționează în apă.

De asemenea, rețeaua socială Garmin pentru tracker-ul de fitness este mai mică decât cea a lui Fitbit. Dar, dacă Charge 3 nu este pe stoc sau dacă doriți cel mai mic și mai elegant monitor de activitate, care oferă încă un ecran de afișare, Vívosmart este o opțiune bună - atâta timp cât nu sunteți un mare înotător.

Durată de viață a bateriei: până la șapte zile
Urmărirea somnului: da, dar nu include somnul de după-amiază
Impermeabil: da, 50 de metri
Monitorul ritmului cardiac: da
GPS: nu

Verifică preț Garmin Vívosmart 4 aici!

Fitbit Flex 2 - Tracking de bază într-un pachet mic

Brățară de fitness Fitbit Flex 2 pe mâna unei femei.

Deși nu are un ecran de afișare și nici un monitor de ritm cardiac, acest dispozitiv oferă o monitorizare fiabilă, de zi cu zi, a activității de bază, la un preț foarte mic.

La fel ca Charge 3, Fitbit Flex 2 îți urmărește mișcarea în mod automat și face o treabă destul de bună în recunoașterea și măsurarea activităților. Cu toate acestea, nu are ecran de afișare, așadar, dacă doriți să obțineți informații despre aceste activități, trebuie să accesați aplicația sau site-ul web Fitbit (unde veți avea acces și la rețeaua socială Fitbit).

Flex 2 vă poate spune, aproximativ, cât de aproape sunteți de obiectivul pasului dvs. și vă va reaminti să vă deplasați dacă ați stat prea mult timp, dar trebuie să învățați cum să citiți codul său de LED-uri intermitente și vibrații.

Îi lipsește un monitor de ritm cardiac, ceea ce înseamnă ca datele de somn obținute sunt rudimentare - calculând cât timp ai dormit, nu cât de profund. Flex 2 are cea mai subțire brățară al oricărui tracker testat de noi; iar durata bateriei este mai scurtă.

Durată de viață a bateriei: până la șapte zile
Urmărirea somnului: da, inclusiv somnul de după-amiază
Impermeabil: da, 50 de metri
Monitorul ritmului cardiac: nu
GPS: nu

Verifică preț Fitbit Flex 2 aici!

Garmin Vívoactive 3 - Pentru pasionații de fitness

Ceas de fitness Garmin Vívoactive 3.

Având în vedere modurile sale esențiale de înregistrare nelimitate, GPS-ul încorporat și rezultatele foarte exacte - chiar și în bazin - acest tracker este o alegere potrivită pentru amatorii de fitness din toată lumea.

Dacă ești o persoană deosebit de activă și dorești să păstrezi înregistrări în profunzime a tuturor antrenamentelor tale, Garmin Vívoactive 3 ar putea fi alegerea ta potrivită. (Cu toate acestea, dacă păstrezi un jurnal al kilometrilor zilnici parcurși și ai nevoie de butoane fizice pentru utilizare în timpul antrenamentelor, atunci ia în considerare un ceas cu GPS încorporat.)

Monitorizarea ritmului cardiac a fost cea mai exactă dintre toate brățările de fitness testate și același lucru a fost valabil și în ceea ce privește numărul de pași făcuți toată ziua.

Pe lângă faptul că dispune de 20 de moduri de exerciții prestabilite, Vívoactive 3 îți permite să creezi propriul exercițiu și are și GPS încorporat pentru cartografierea plimbărilor în aer liber, alergărilor și plimbările cu bicicleta.

Totuși, are aceleași defecte ca și alte modele Garmin: Nu detectează bine activitățile, aplicația nu este ușor de utilizat și urmărirea somnului nu este deosebit de precisă.

Ecranele pentru ceas, meniurile și datele de antrenament ale Vívoactive 3 sunt mai personalizabile decât cele de pe orice alt dispozitiv testat. Și ecranul tactil mare, color, este receptiv, chiar și în apă și nu se întunecă complet - deși durata bateriei suferă din cauza asta.

Durată de viață a bateriei: până la șapte zile
Urmărirea somnului: da, dar nu include somnul de după-amiază
Impermeabil: da, 50 de metri
Monitorul ritmului cardiac: da; compatibilă și cu cureaua toracică
GPS: da

Verifică preț Garmin Vívoactive 3 aici!

Pentru cine e făcut tracker-ul de fitness ?

Mai multe brățări de fitness aranjate pe o bucată de creangă a unui copac.

Liniile care separă ceasurile inteligente de trackerele de fitness dedicate sunt mai neclare ca niciodată. Ceasurile inteligente pot urmări acum somnul dvs. și activitățile toată ziua mulțumită GPS-ului încorporat.  Însă încă mai vedem un viitor pentru tracker-ele de fitness. Sunt mult mai puțin voluminoase decât ceasurile cu GPS și, de obicei, costă mult mai puțin.

Acestea pot rula până la o săptămână între încărcări, spre deosebire de ceasurile inteligente, pe care în general trebuie să le încărcați aproape zilnic. Iar ultima generație de trackere depășește cu mult doar numărarea pașilor și înregistrarea antrenamentelor.

Acestea includ mai multe funcții de smartwatch decât înainte - de la notificări interactive la aplicații terțe - și senzori suplimentari pentru a oferi detalii mai precise despre mișcare și somn.

Tracker-ele la care ne-am uitat sunt pentru persoanele care doresc o idee mai bună despre cât de des se mișcă, cât de mult se mișcă și modalitățile prin care se mișcă de-a lungul zilelor și nopților. Acestea sunt destinate persoanelor care doresc să-și stabilească obiective care să sporească mișcarea zilnică, să facă exerciții fizice mai des și să îmbunătățească somnul.

Acestea (și aplicațiile lor) sunt, de asemenea, pentru persoanele care doresc un loc în care să își înregistreze dietele, hidratarea și chiar ciclurile menstruale, pentru a obține o imagine mai largă a sănătății lor. Diferențele dintre aceste trackere sunt în principal numărul de senzori - și, prin urmare, caracteristici - și, cel mai important, cât de ușor sunt de utilizat.

Vrem să subliniem faptul că aceste trackere nu sunt un înlocuitor pentru un dispozitiv medical. Consultați-vă medicul înainte de a începe orice nouă rutină de exerciții mai intensă. Dacă bănuiți că aveți o problemă cu somnul, consultați medicul.

Și dacă o frecvență cardiacă ridicată reprezintă o problemă pentru sănătate, nu vă bazați pe un tracker pentru activități să vă ajute să o monitorizați.

Cum am ales și testat

Femeie cu două brățări de fitness la mână ținând un ceas de fitness.

Pentru a ajunge la baza noastră de testare, am făcut o listă cu toate trackerele de activitate pe care le-am putut găsi la vânzare la noi - modele noi, precum și cele din generațiile anterioare care sunt încă disponibile. Dintre cele 28 de trackere din această listă, le-am eliminat pe cele pe care le știam că nu vor avea rezultate bune în testele noastre.

Am eliminat, de asemenea, recenzii neperformante din partea proprietarilor sau a altor magazine editoriale. Majoritatea celor 13 trackers care au rămas pe lista mea au fost brățări de fitness, în principal din partea celor mai mari jucători, Fitbit și Garmin.

Dar nu toată lumea dorește să poarte o brățară - și vechile trackere cu clip au dispărut aproape - așa că am căutat și câteva opțiuni noi pe care să nu fie nevoie să le porți la  încheietura mâinii.

Am pus aceste 13 trackere pe o foaie, căutând să răspund la următoarele întrebări:

Cât de ușor este să folosești și să trăiești cu ele? Deoarece sunt dispozitive pe care trebuie să le porți toată ziua, în fiecare zi, pun mult accent pe confort, purtare și ușurință în utilizare - atât a dispozitivului, cât și a aplicației sale însoțitoare. În conviețuirea cu fiecare, am considerat:

  • Dispozitivul este confortabil să fie purtat toată ziua și să dormi toată noaptea cu el?
  • Este ușor de navigat în meniul dispozitivului? Puteți decide care tipuri și date de antrenament (număr de pași, calorii arse, distanță parcursă) doriți să vedeți?
  • Aplicația te invită să fie folosită?
  • Funcțiile de smartwatch funcționează bine?
  • Bateria ține cât a fost declarat?
  • Este rezistent la apă sau cel puțin rezistent la apă, sau trebuie să-l scoateți înainte de duș sau de înot?
  • Cât de bine urmărește activitățile?

Pentru a evalua cât de precis au înregistrat trackerele numărul de pași pe o zi întreagă, am purtat dispozitivele în perechi, câte unul pe fiecare încheietura mâinii, timp de două zile (schimbarea încheieturilor în ziua a doua) și am comparat statistica lor privind numărul de pași cu rezultatele unui Pedometru Omron despre care știu că este de încredere.

Am testat cât de bine au recunoscut dispozitivele activitățile și cum au apărut acele rezultate în aplicații. Am făcut cel puțin o plimbare și o plimbare cu bicicleta de 15 minute sau mai mult cu fiecare tracker, deoarece majoritatea dispozitivelor au nevoie de cel puțin 10 minute de activitate pentru a declanșa o înregistrare.

Am notat tot ce am făcut în fiecare zi și am comparat activitatea pe care au urmărit-o trackerele cu acel jurnal scris. Am purtat dispozitivele la culcare și am comparat rezultatele lor cu orele mele reale de culcare și de trezire (pentru durata somnului).

Întrucât majoritatea dispozitivelor pe care le-am testat au monitoare de ritm cardiac încorporate, am observat ritmurile cardiace în repaus pe care le-au înregistrat pentru a vedea dacă acele cifre corespund cu ceea ce știam eu despre ritmul meu cardiac.

Cât de bine urmărește activitățile? Pentru toate dispozitivele, am testat cât de bine au estimat distanța parcursă, parcurgând un kilometru pe o banda de alergare; toate dispozitivele folosesc algoritmi pentru a estima lungimea de pas, pe care o înmulțesc cu pașii numărați.

(Am comparat numărul lor de pași pentru parcurgerea acelui kilometru cu cele ale pedometrului meu de încredere.)

Pentru dispozitivele cu GPS încorporat - precum și pentru cele care pot împrumuta GPS-ul unui smartphone împerecheat - am mers pe o pistă de atletism de 200m.

Pentru orice dispozitiv care urmărește frecvența cardiacă activă în timpul unui antrenament, am efectuat două teste separate pe banda de alergare: o rundă de cinci minute într-un ritm ușor de alergare și o rundă de șase minute de mers, alergat ușor si alergat rapid cu două minute alocate pentru fiecare ritm.

Am comparat rezultate ritmului cardiac de pe dispozitiv cu un model Garmin mai vechi cu o curea pe piept la intervale de 30 de secunde cu pauze de două minute de recuperare.

În timpul tuturor testelor de rulare, am observat cât de ușor (sau dificil) a fost să citesc afișarea datelor la mijlocul antrenamentului.

Cât de exact este numărul de pași al tracker-ului tău?

Femeie verificându-și brățara de fitness pe o pistă de atletism.

Aceste trackere colectează tot felul de date, inclusiv numărul de pași pe care îi parcurgeți într-o zi, tipurile de activități pe care le faceți, intensitatea antrenamentelor și cât de bine dormiți.

Dar cât de precise sunt? Depinde. Deși tracker-ele de fitness tind să măsoare bine unele activități, acestea măsoară alte activități destul de slab - inclusiv numărul pași pentru toată ziua.

Orice dispozitiv pe care îl porți la încheietura mâinii urmărește de fapt balansarea brațului tău, care - când mergi sau alergi - se potrivește destul de bine cu ceea ce fac picioarele tale.

Dar oamenii fac mult mai mult decât să meargă și să alerge, iar aceste dispozitive pot și vor percepe orice mișcare pe care o fac brațele voastre - spre exemplu, în timp ce împăturiți rufele sau să bateți din palme - ca „pași”.

În testele mele, majoritatea dispozitivelor au umflat numărul de pași pe care i-am făcut cu 15 până la 30 la sută comparativ cu pedometrul meu. Dimpotrivă, dacă picioarele se mișcă, iar brațele nu - împingeți un cărucior alimentar, de exemplu, sau un cărucior pentru copii - veți primi informații false.

Nu vă puteți încrede în „distanța parcursă toată ziua”. De multe ori aud oamenii spunând: „brățara mea îmi spune că am mers astăzi 10 kilometri!” Dar aceste totaluri se bazează pe numărul de pași, de care știm deja că nu sunt de încredere, înmulțit cu lungimea pasului - o altă estimare imperfectă pe care dispozitivul o face. (Puteți măsura și seta lungimea pasului dvs. în aplicația dispozitivului, ceea ce va ajuta oarecum.)

Acestea fiind spuse, aceste măsurători arată tendințele de la o zi la alta și de la săptămână la săptămână, ceea ce este util dacă încercați să fiți mai activ. Și sunt multe dispozitive care recunosc automat și înregistrează activitățile rezonabil de bine, dacă nu chiar perfect.

Totuși, cu orice tracker, dacă doriți cel mai bun jurnal, utilizați un mod de antrenament dedicat pentru a înregistra sesiunea dvs.: lansarea acestuia va activa cronometrul, va activa mai mulți senzori și va crește chiar cât de frecvent dispozitivul îți verifică ritmul cardiac.

Există, de asemenea, câteva alte măsuri pe care ar trebui să le abordați cu precauție. În primul rând, nu ar trebui să folosiți măsurătorile cu frecvența cardiacă activă de către dispozitiv pentru antrenamente.

Precizia GPS a trackerilor (indiferent dacă au propriul GPS încorporat sau folosesc GPS-ul smartphone-ului dvs.) este în destul de bună, dar nu este perfectă. (GPS-ul rareori este extrem de precis.)

În al doilea rând, nu ar trebui să considerați numărul de calorii ca fiind absolut. Majoritatea dispozitivelor furnizează o cantitate totală de calorii arse, care se bazează parțial pe o estimare a ratei metabolice personale. Cuvântul cheie aici este „estimare”. Nu considerați aceste numere ca fiind Evanghelia.

Cât de bine au urmărit numărul de pașii și distanța?

Fitness tracker Numărul de pași zilnici Numărul de pași pe banda de alergat Distanța pe banda de alergat
Fitbit Charge 3 17.39% -2.01% 8%
Garmin Vívosmart 4 16.45% -0.15% 18%
Fitbit Flex 2 16.86% -1.06% 14%
Garmin Vívoactive 3 9.90% 0.05% -21%
Garmin Vívosport 14.09% 0.10% -21%
Samsung Gear Fit2 Pro -1.69% -12.42% -15%
Fitbit Versa 26.41% -0.60% 16%
Garmin Vívofit 4 6.86% 0.30% -16%
Suunto 3 Fitness -9.69% 1.96% 52%
Fitbit Alta HR 15.40% -1.06% 20%
Letscom ID130Plus Color HR 26.02% -0.25% 4%
Motiv Ring 6.20% 0.69% 0%
Spire Health Tags 0.51% 0.05% -10%

 

Am măsurat numărul total de pași cu fiecare tracker pe parcursul a două zile, purtând brățările de fitness pe mâna mea nedominantă pentru a le oferi cea mai bună șansă la acuratețe; procentele din prima coloană de mai sus arată diferența dintre media zilnică a fiecărui dispozitiv față de numărul arătat de pedometrul meu.

De asemenea, am purtat fiecare tracker pentru o plimbare lungă de un kilometru pe o banda de alergare (din nou, purtând cele cu brățările pe mâna mea nedominantă). Procentajele din a doua coloană arată cât de departe se afla fiecare tracker de numărul arătat de pedometrul meu pe banda de alergare.

A treia coloană arată cât de departe a fost fiecare tracker de distanța de 1 kilometru pe care am mers în acea tură de alergare.

Câștigătorul testului: Fitbit Charge 3

Brățară de fitness Fitbit Charge 3 albastră.

Datorită ușurinței de utilizare, exactității superioare și aplicației utile, Fitbit Charge 3 este alegerea noastră pentru urmărirea activității zilnice. Funcția sa SmartTrack i-a permis să detecteze activitățile mai exact decât orice alt tracker testat și a fost mai bun decât mulți dintre rivali la calcularea corectă a numărului de pași, distanțele parcurse sau ritmul cardiac.

Ecranul tactil, care funcționează în tandem cu un „buton”  într-o parte a dispozitivului, a fost intuitiv de utilizat, permițându-ne să răspundem la alerte și să facem ajustări rapide și ușor de pe dispozitivul însuși.

Aplicația sa a fost cea mai ușoară de navigat dintre cele testate și cea mai utilă. Charge 3 a urmărit somnul mai bine decât majoritatea dispozitivelor, reușind să colecteze date din perioade de somn scurte, lucru pe care alți trackeri (modelele Garmin, în principal) nu au putut să-l facă.

Funcțiile de urmărire a activității Charge 3 au funcționat bine în testele noastre, detectând rapid și automat plimbări, plimbări cu bicicleta și multe altele după aproximativ 10 minute de mișcare. La fel ca în cazul tuturor modelelor Fitbit, trebuie să verificați aplicația pentru a vedea activitățile înregistrate de trackerul dvs.

De asemenea, la fel ca în cazul majorității trackerelor, numărul de pași detectați de Charge 3 a fost ridicat, în special în ziua în care l-am purtat la o oră de dansat prin club.

În schimb, a subestimat în mod constant numărul meu de pași pe banda de alergare, deși doar cu 1-2%. Deși Charge 3 a avut nevoie de mai mult timp decât Garmin Vívoactive 3 pentru a găsi și a ține cont de frecvența mea cardiacă, am constatat că monitorul său de ritm cardiac a funcționat bine și la testele mele de alergare.

Combinația dintre ecranul tactil receptiv și un buton „haptic” lateral (adică nu este un buton mecanic, ci un senzor inductiv care reacționează la presiune) face ca dispozitivul să fie ușor navigabil și intuitiv. Puteți seta ecranul alb-negru cu oricare dintre cele 8 modele de afișaj ale ceasului.

Interfața este prevăzută în mod inteligent, cu meniuri simple, derulabile, care folosesc atât etichete, cât și pictograme; alți trackeri pe care i-am testat arată doar pictograme, care pot fi mai puțin clare. Ecranul rămâne întunecat până când ridicați încheietura mâinii - lucru numit „move to view”, această caracteristică fiind menită să economisească energie.

Charge 3 are 20 de tipuri de exerciții de antrenament - mai mult decât majoritatea concurenților săi. Acestea includ un cronometru programabil și o funcție decentă pentru înot, care lipsesc la alte dispozitive.

Acest tracker poate, de asemenea, să împrumute GPS-ul telefonului și să creeze hărți în timpul antrenamentelor în aer liber - desigur, această caracteristică funcționează numai dacă iei telefonul împreună cu tine la alergare.

Charge 3 oferă notificări prietenoase și încurajatoare să te deplasezi, afișând numărul de pași rămași pentru a atinge ținta ta pentru fiecare oră.

Dacă utilizați un telefon Android cu Fitbit Charge 3, puteți alege ce tipuri de notificări apar pe ecranul trackerului.

Fitbit are cea mai bună aplicație dintre oricare alt tracker pe care l-am testat. Este extrem de ușor de utilizat și vă conectează la o rețea socială mare și activă, care vă poate ajuta să vă îndepliniți obiectivele. (Am găsit aplicațiile altor companii mai puțin eficiente).

În plus, puteți utiliza aplicația pentru a vă înregistra consumul de alimente, apă și cofeină, iar femeile își pot urmări ciclurile lunare.

De asemenea, puteți alege ce notificări pentru aplicații apar pe ecran și puteți șterge notificările individual sau toate simultan - multe alte dispozitive pe care le-am testat nu au o comandă de „șterge toate” notificările. (Ștergând notificare după notificare poate fi foarte obositor cu timpul.)

Dacă sunteți un utilizator Android, puteți răspunde la mesaje text cu oricare dintre cele cinci mesaje setate și cinci emoji, pe care le puteți modifica în aplicație. (Dacă sunteți utilizator iOS, nu aveți noroc.)

Charge 3 mi s-a părut precis când mi-am măsurat timpul adormit, inclusiv somnul de după-amiază, iar informațiile privind somnul din aplicația Fitbit au oferit sfaturi despre modalitățile de a-mi îmbunătăți obiceiurile de somn, ceea ce este un plus.

Trebuie să programați alarmele cu ajutorul aplicației, dar le puteți activa și dezactiva folosind dispozitivul. Vibrația alarmei este puternică chiar și la setarea „normală”; setarea „puternică” făcând un zgomot sonor destul tare, zgomot care v-ar putea trezi partenerul.

Fitbit spune că bateria modelului Charge 3 durează până la șapte zile cu o încărcare. După ce am purtat tracker-ul timp de două zile și două nopți, am constatat că bateria era la 82 la sută - un lucru destul de bun. De asemenea, este plăcut ca pe ecran nivelul baterie să fie afișat în procente, decât o pictogramă imprecisă, ca și la alte trackere.

Defecte, dar nimic serios

Charge 3 poate înregistra 20 de tipuri diferite de activități, dar nu puteți vedea mai mult de șase moduri de activitate simultan. Am constatat că trebuie să adaug sau să înlătur frecvent tipurile de antrenament, deoarece rutina mea implică mai mult decât atât: plimbare în aer liber, alergare în aer liber, banda de alergare, bicicletă, înot, yoga și ridicat greutăți.

De asemenea, deși dispozitivul a captat bine datele mele în modul de înot, nu arată bazinele efectuate în timp real în timp ce înotați, lucru pe care îl fac alte dispozitive. De asemenea, vă limitează să setați un obiectiv de timp pentru înot - nu puteți seta unul pentru distanță.

Am observat că brățara din plastic standard care vine cu Charge 3 nu este la fel de confortabilă ca cele de la concurenți pe care le-am testat; puteți cumpăra curele suplimentare și le puteți schimba destul de ușor însă. (Nu sunt chiar ieftine din păcate. Le puteți verifica prețul aici)

Am găsit câteva recenzii pe Amazon - în special cele făcute înainte de update-uri - în care utilizatorii se plâng de probleme de sincronizare a telefonului (acest lucru s-a întâmplat ocazional cu telefonul meu Android, deși repornirea telefonului a rezolvat întotdeauna problema). Cu toate acestea, vom urmări acest lucru în timp ce testăm pe termen lung Charge 3.

Verifică preț Fitbit Charge 3 aici!

Competitorul de pe locul 2: Garmin Vívosmart 4

Brățară de fitness Garmin Vívosmart 4 neagră..

În testarea noastră, Garmin Vívosmart 4 a măsurat numărul de pași și ritmul cardiac la fel de exact ca Fitbit Charge 3. Cu toate acestea, deși Vívosmart 4 detectează și activități în mod automat, nu face acest lucru, precum Charge 3, ci „îngroapă” înregistrările acestor activități în aplicația Garmin.

Vívosmart 4 oferă mai multe moduri de antrenament care sunt ușor explorat, astfel încât să puteți înregistra tot felul de activități - de la alergare la yoga, până la antrenamente de forță - dar trebuie să vă amintiți să vă amintiți să le selectați.

Acesta este unul dintre cele mai subțiri trackere pe care le-am testat; doar varianta pentru buget mai mic (Fitbit Flex 2) ocupă mai puțin spațiu pe încheietura mâinii dar acea variantă nu are un ecran. Ecranul Vívosmart 4 folosește remarcabil de bine spațiul limitat.

Cu toate acestea, ecranul tactil încetează să mai răspundă când se udă, ceea ce îl face inutil în piscină. Întrucât comunitatea online Garmin tinde să se concentreze mai mult pe alergare și ciclism, rețeaua de asistență pentru trackere-le de alte activități este mai mică.

Ecranul lui Vívosmart 4 este mai mic, desigur, decât cel al lui Charge 3, iar ecranul lui Charge 3 s-a aprins mai repede când am ridicat mâna și m-am uitat la brățară.

Dar Vívosmart 4 are o serie de caracteristici care fac ca ecranul său alb-negru să fie mai util decât dimensiunile mici pe care le-ai putea considera un neajuns, începând cu o notificări mari, derulate orizontal pentru smartphone-ul dvs. care sunt foarte ușor de citit.

La fel ca Charge 3, acest tracker are un buton haptic, care în acest caz vă ajută să navigați prin meniuri sau notificări. De asemenea, puteți elimina elementele din meniu de care nu aveți nevoie, reducând aglomerarea ecranului.

La fel ca în majoritatea trackerelor, numărul pașilor contorizati de Vívosmart 4 a fost ridicat în testele noastre, ceva mai aproape de totalul pedometrului meu decât de totalul calculat de Charge 3.

Și numărarea pașilor în timpul testului meu de 1 kilometru a fost precisă - doar cu 3 trei pași mai puțin decât totalul arătat de pedometru. Monitorizarea ritmului cardiac de la Vívosmart 4 este, la fel ca la Charge 3, suficient de precisă pentru controale ocazionale în timpul unui antrenament.

Vívosmart 4 oferă 10 moduri de exercițiu - cu jumătate mai mult decât Charge 3. (Ca și în cazul lui Charge 3, puteți vedea cel mult șase moduri simultan.) Însă urmărirea automată a activității este adevăratul punct slab al Vívosmart 4.

Garmin spune că Move IQ (așa cum numește Garmin funcția de urmărire automată) va recunoaște și va înregistra o serie de activități; pentru mers și alergare. Puteți seta Vívosmart să declanșeze un mod de antrenament programat după cel puțin cinci minute de mers sau un minut de alergare.

Din păcate, această funcție nu a funcționat foarte bine pentru mine. Tracker-ul mi-a confundat de multe ori mersul cu alergare, creând în mod regulat „antrenamente de alergare” când mergeam pe stradă. Am oprit funcția definitiv.

După aceea, ori de câte ori dispozitivul a detectat și înregistrat automat activități, a „îngropat“ antrenamentele într-o secțiune calendaristică greu de navigat, în loc să le înregistreze în secțiunea mea de activități.

De asemenea Vívosmart 4 ar trebui să poată urmări înotul, dar vă solicită să introduceți numărul de bazine înotate, în loc să le numere el, iar ecranul tactil încetează să funcționeze complet atunci când este umed.

Vívosmart 4 vă va notifica când v-ați mișcat suficient pentru a vă atinge țelul propus pe oră, dar nu are acele notificări frumoase pe care le oferă Charge 3.

Ecranul de pornire al aplicației Garmin, care afișează datele dvs. pe niște cartonase pe care le puteți reordona după cum doriți, este simplu de citit, dar meniurile sunt profunde și confuze. Rețeaua socială a lui Garmin nu este la fel de mare sau activă, în special pentru cei ce nu aleargă, precum cea a lui Fitbit.

Puteți respinge notificările smartphone-ului doar individual pe Vívosmart 4, nu în masă. În timp ce utilizatorii Android pot selecta aplicațiile care trimit notificări și pot răspunde la mesaje text cu răspunsuri predefinite, utilizatorii de iPhone nu pot face niciuna.

Pentru ocaziile în care nu doriți deloc notificări pe brățară (de exemplu, în timpul unei întâlniri), puteți activa “do not disturb” pe dispozitiv destul de ușor.

Am observat de asemenea că Vívosmart 4 cel mai comod tracker de purtat atunci când dormi. Cu toate acestea, acest tracker nu înregistrează deloc perioade scurte de somn și nu știe să distingă între a citi sau a privi televizorul în pat și a adormi sau între a te trezi și a sta în pat înainte de a te trezi.

Puteți accesa aplicația pentru a înlătura acele ore de somn prea lungi din raport, dar veți pierde detaliile avansate de urmărire a somnului – tracker-ul revine în schimb la ceea ce a măsurat folosind doar mișcarea.

Bateria, care este destinată să reziste până la șapte zile, a funcționat bine în testele noastre. După două zile și nopți de utilizare, părea să fie aproximativ 80 la sută plină. (Contorul bateriei este o pictogramă, nu un număr.) Vívosmart 4 vine în două dimensiuni (mici/medii și mari) și în mai multe culori ale brățării; nu puteți înlocui sau modifica brățara.

Verifică preț Garmin Vívosmart 4 aici!

Alegerea noastră pentru buget: Fitbit Flex 2

Brățară de fitness Fitbit Flex 2 neagră.

 

Fitbit Flex 2 este cel mai subțire și cel mai puțin atrăgător tracker pe care l-am testat - dezavantajul fiind că nu are niciun ecran. Totuși, vine cu aceeași minunată aplicație Fitbit pe care o folosește Charge 3, aceeași rețea socială Fitbit și aceeași detectare automată a activității SmartTrack.

Acest dispozitiv de „pune-mă la mână și uită-mă“ măsoară activitățile în mod competent, este confortabil de purtat toată ziua și are o durată de viață a bateriei aproape la fel de bună ca cea a celorlalte trackere testate.

La fel ca Charge 3, Flex 2 poate detecta o gamă largă de exerciții - de la mers la alergare la bicicletă la înot până la utilizarea mașinii eliptice și multe altele - foarte bine și le poate diferenția și între ele (toate la un preț mult mai mic față de Charge 3 ).

Spre deosebire de Charge 3, totuși, nu vă permite să selectați un mod de antrenament pe dispozitivul în sine. Trebuie doar să ai încredere că Flex 2 își va face treaba. Din fericire, o face de obicei. Dacă nu reușește să detecteze o activitate, o poți introduce din aplicație.

În ceea ce privește acuratețea generală, Flex 2 s-a comparat bine față de celelalte trackere testate de noi. Numărul de pași contorizat pentru toată ziua a fost un pic cam mare și a supraestimat cât de departe și cât timp am înotat în piscină. Totuși, acest lucru nu este neobișnuit pentru trackerele de fitness, iar Flex 2 n-a analizat toți pașii pe care i-am făcut pe parcursul mersului meu pe banda de alergare pe distanța de 1 kilometru cu doar 1%.

Cel mai mare dezavantaj - și motivul pentru care acest tracker este atât de accesibil - este lipsa unui ecran. În loc să comunice folosind mesaje text, Flex 2 „clipește“ cu cele cinci LED-uri colorate din dotare și vibrează pentru a vă spune că ați atins un obiectiv sau pentru a vă reaminti să vă deplasați sau să vă indice că bateria este descărcată.

Puteți seta, de asemenea, să clipească și să vibreze în moduri diferite pentru a indica apeluri telefonice sau mesaje text primite, dar pentru mine, memorarea semnificației fiecărui mod nu a meritat efortul.

Puteți apăsa de două ori trackerul pentru a obține o estimare a cât de aproape sunteți de obiectivul următor (fiecare LED aprins este egal cu 25 la sută), dar altfel trebuie să verificați progresul în aplicație.

Flex 2 nu are un monitor al ritmului cardiac, ceea ce înseamnă că urmărirea somnului se bazează numai pe mișcare, dar totuși am observat că este destul de rezonabil în a măsura cât timp am dormit. Are o alarmă pe care o puteți seta în aplicație, dar e prea slabă pentru a te trezi dintr-un somn adânc.

Durata de viață a bateriei este evaluată la cinci zile, cu două zile mai puțin decât celelalte trackere testate de noi; Testul meu de două zile/două nopți a folosit aproximativ jumătate din baterie.

Cureaua inclusă, care vine în două dimensiuni, e suficient de confortabilă pentru a fi purtată timp îndelungat. Această curea poate fi dificilă la fixare; puteți, dacă doriți, să înlăturați trackerul în sine și să-l puneți într-o gamă de curele cu alte dimensiuni sau materiale, inclusiv o brățară aurită pe care Fitbit vinde pentru aproximativ 100 dolari.

Verifică preț Fitbit Flex 2 aici!

O altă variantă grozavă: Garmin Vívoactive 3

Brățară de fitness Garmin Vívoactive 3.

Garmin Vívoactive 3 este alegerea noastră pentru fanaticii de fitness, care doresc să urmărească o gamă largă de antrenamente sau pentru oricine preferă un afișaj color, mare, ușor de văzut. Citirea ritmului cardiac și a numărului de pași au fost printre cele mai precise față de alte trackere. De asemenea, are 20 de moduri de antrenament încorporate (pe care le puteți selecta) și în plus puteți crea câte moduri vă doriți.

La testul pe banda de alergat, Vívoactive 3 mi-a oferit cele mai bune rezultate dintre toate trackerele testate - la o diferența de un pas. La fel ca celelalte trackere, mi-a depășit numărul de pași făcuți toată ziua, deși nu a fost departe de adevăr ca restul dispozitivelor testate.

În piscină, Vívoactive 3 a calculat exact numărul de bazine făcute până când am terminat cu înotul liber, dar a fost cu un bazin în urmă în timpul antrenamentului în sine (acest lucru nu este neobișnuit, deoarece majoritatea dispozitivelor rămân în urmă la înregistrarea turelor în piscină).

Cu toate acestea, Vívoactive 3 a detectat activități la fel de bine ca Vívosmart 4 și a avut tendința de a confunda mersul cu alergarea.

În testele mele, monitorizarea ritmului cardiac a fost cea mai bună, atât în ceea ce privește precizia, cât și cât de ușor mi-a fost să-mi văd clar datele pe ecran. Totuși, dacă intenționați să vă antrenați și să monitorizați precis ritmul cardiac, ar trebui să asociați acest tracker cu o curea de piept compatibilă pentru o mai mare acuratețe - acesta fiind singurul dintre alegerile noastre care vă permite să faceți acest lucru.

Vívoactive 3 a fost un pretendent solid în testele noastre, dar ecranul tactil a fost călcâiul lui Achile - cei mai mulți alergători cu care am vorbit au spus că preferă butoanele, care sunt mai precise și funcționează cu mâinile transpirate vara și cu mănuși iarnă.

Este adevărat, porniți și opriți alergările apăsând butonul de pe marginea tracker-ului, dar trebuie să atingeți ecranul pentru a crea ture de alergare spre exemplu.

Acestea fiind spuse, am fost impresionat de cât de receptiv a fost ecranul, mai ales când înotam. Spre deosebire de afișajul de pe Charge 3 și Vívosmart 4, acest ecran LED pasiv nu se întunecă niciodată. Dispozitivul vine din fabrică cu destule modele de afișare pe ecran a informațiilor și cu opțiunea de a mai adaugă modele din magazinul Garmin Connect.

Așa cum a fost si în cazul lui Vívosmart 4, notificările smartwatch-ului Vívoactive 3 funcționează mai bine pentru utilizatorii Android: Puteți selecta ce notificări doriți să vedeți pe display și puteți răspunde la texte cu câteva răspunsuri predefinite.

Dacă aveți iPhone, sunteți nevoit să primiți orice notificare pe care o primește telefonul dvs. Indiferent dacă utilizați un Android sau un iPhone, trebuie să respingeți notificările pe rând, ceea ce poate fi obositor pentru unii. (Sau scoateți-vă telefonul și ștergeți-le pe toate, apoi vor dispărea și de pe dispozitiv.)

Urmărirea somnului suferă de aceleași neajunsuri pe care le-am văzut și la Vívosmart 4. Fiind mai mare, Vívoactive 3 este mai puțin confortabil de purtat în timpul somnului decât celelalte trackere testate.

Acestea fiind spuse, alarma cu vibrații de trezire este puternică și silențioasă și o puteți seta rapid pe dispozitivul în sine - nu trebuie să vă folosiți telefonul și să lansați aplicația.

Garmin spune că bateria Vívoactive 3 va dura până la șapte zile, deși aceasta scade la 13 ore dacă o mențineți în modul GPS. După ce am folosit-o două zile și nopți - cu activarea ocazională a GPS-ului - bateria a ajuns la 55 la sută.

Verifică preț Garmin Vívoactive 3 aici!

Ar trebui să cumpăr un Apple Watch în schimb?

Două ceasuri Apple Watch.

După actualizările din toamna anului 2018 la watchOS 5, care include o serie de caracteristici axate pe fitness, inclusiv detectarea automată a activității, am început să primesc o mulțime de întrebări despre acesta.

Așa că am testat atât un Seria 3, cât și un Seria 4 Apple Watch, ambele actualizate la watchOS 5, folosind aceleași teste pe care le-am efectuat pentru trackerele de activitate (și pentru ceasurile care folosesc GPS-ul).

Iată ce am descoperit: Dacă aveți deja un Apple Watch, va funcționa bine ca fitness tracker. Dacă doriți cu adevărat doar un tracker de fitness, puteți obține unul foarte bun - Fitbit Charge 3 - cu mult mai puțini bani. (Dacă doriți doar o scuză pentru a cumpăra un Apple Watch, acesta este un alt lucru cu totul.)

Apple Watch măsoară activitatea în mod diferit față de alți trackeri. În loc să se concentreze asupra numărului de pași, acesta stabilește obiective minime de exercițiu (30 de minute active) și își propune să te pună pe picioare cel puțin o dată pe oră timp de 12 ore din zi.

De asemenea, vă permite să stabiliți un obiectiv de „calorii active”, care este modul în care ține evidența mișcării dvs. zilnice totale (pentru a ajunge la acest lucru, vă estimează rata metabolică bazală și adaugă mișcarea pe care o detectează și ritmul cardiac).

Dacă „săpați“ în interfață, puteți găsi numărul de pași. Pentru mine, a avut tendința să înregistreze între 6 și 9 la sută mai mulți pași, ceea ce este încă totuși mai bine decât ceea ce am văzut la alte dispozitive.

Ceasul declanșează un mod de antrenament cronometrat pentru anumite activități - mersul, alergarea, înotul, canotajul, folositul bicicletei eliptice - ori de câte ori detectează undeva între trei și 10 minute din acea activitate.

Această caracteristică, în general, a funcționat destul de bine pentru mine, deși în câteva ocazii, ceasul a crezut că sunt pe o bicicletă eliptică, când de fapt mergeam cu o umbrelă sau o sticlă de apă în mână. (Un reprezentant Apple a spus că aceasta este o eroare cunoscută și că a fost plasată într-o actualizare software.)

Lansarea unui mod de antrenament (aveți 12 dintre care să alegeți) vă oferă date mai precise. L-am testat în interior, pentru mers și alergare; pe distanța de 1 km pe banda de alergare.

Pentru a înregistra alergările în aer liber, utilizează fie GPS-ul încorporat, fie GPS-ul de la telefon (acesta din urmă economisește durata de viață a bateriei ceasului); rezultatele ceasului fiind bune, dar nu perfecte, așa cum v-ați aștepta de la folosirea GPS-ului. În bazin, a făcut o treabă excelentă de a măsura distanța totală parcursă și de a detecta stilul de înot.

Totuși, monitorizarea activă a ritmului cardiac m-a dezamăgit. Testele cu Seria 4 au început foarte bine, dar pe măsură ce am intrat în ritmul meu de alergare, citirea ritmului cardiac a sărit în mod ciudat la 180 sau 190 bpm.

Am încercat să strâng cureaua ceasului mai mult, să o așez mai sus pe mână dar toate fără nici un rezultat. Testele cu Seria 3 au obținut rezultate similare - a început bine și apoi a ajuns să arate valori ciudate ale ritmului cardiac.

De asemenea, ocazional avea probleme în a detecta ritmul cardiac iar ecranul rămânea fără nici o informație despre acesta.

Dacă aveți un Apple Watch și doriți să îl utilizați ca un tracker de activități, veți avea nevoie de cel puțin trei aplicații: aplicația Watch pentru a controla setările dispozitivului, aplicația Activity pentru a analiza datele de mișcare și antrenament și aplicația Health pentru a crea o imagine holistică asupra obiceiurilor tale.

Pentru a urmări și somnul, va trebui să descărcați încă o aplicație din App Store (eu am încercat și mi-a plăcut aplicația Sleepwatch).

Verifică preț Apple Watch aici!

La ce să te aștepți în viitor

Fitbit a anunțat două noi trackere, Inspire și Inspire HR, precum și tracker-ul Alta HR. Spre deosebire de Flex 2, ambele Inspires au un ecran tactil subțire. Versiunea non-HR poate fi purtată fie pe încheietura mâinii, fie ca un ceas, fie ca un clips pe haine.

Fitbit a lansat, de asemenea, Versa Lite Edition, o versiune redusă a popularului său smartwatch Versa. Este mai puțin costisitor, dar îi lipsește urmărirea înotului, numărarea treptelor și accesul la programele de antrenament.

Compania franceză Withings (pe care Nokia a cumpărat-o câțiva ani în urmă și apoi a relansat-o în vara anului 2018) a anunțat Pulse HR, un tracker de purtat la mână cu o durată de 20 de zile a bateriei.

Huawei Band 3 Pro și Huawei Band 3e au fost lansate și ele în 2018 în SUA. Primul oferă un ecran color, GPS încorporat și urmărirea înotului, în timp ce al doilea poate sta pe încheietura mâinii sau pe picior pentru a oferi detalii mai profunde despre alergat. Vom urmări cu atenție recenziile lor și ne propunem să ne punem mâna pe ambele modele în curând.

Alți competitori

Două brățări de fitness Samsung Gear Fit2 Pro.

Noi am ales Garmin Vívosport ca fiind cea mai buna soluție pentru amatorii de fitness, având GPS încorporat și un design elegant și subțire. Cu toate acestea, dacă scopul tău este să urmărești serios alergările sau plimbările cu bicicleta, te vei descurca mult mai bine cu un ceas cu GPS dedicat alergării.

Fiind un tracker de fitness global, noul Fitbit Charge 3 depășește Vívosport (având o mai bună urmărire automată a activității) și Garmin Vívosmart 4 având un preț mai mic decât acesta.

O altă alegere a noastră a fost Samsung Gear Fit2 Pro, care este un tracker de activități de tip smartwatch, care este ușor de folosit cu iOS și cu Android (principala diferență fiind că nu puteți răspunde la mesaje de pe un iPhone).

Este un tracker capabil și atractiv pentru activități, dar are un dezavantaj major: durata de viață scurtă a bateriei. Samsung susține că va rula trei zile, dar abia a rezistat două.

Fitbit Versa oferă un mix de funcții smartwatch și tracker de activități, iar ecranul tactil mare, pătrat este atractiv și ușor de navigat. Dar are mai puține setări de activități decât Vívoactive 3, iar aplicația sa nu este suficient de completă pentru ca acesta să concureze pentru postul de smartwatch.

Fitbit Ionic, prima incursiune a lui Fitbit în lumea adevăratelor ceasuri inteligente, se luptă să justifice acest titlu. Acesta oferă câteva aplicații și nu gestionează bine notificările. Singura caracteristică pe care o are față de Versa este GPS-ul încorporat, care nu justifică însă prețul său mai mare.

Cel mai bun lucru pe care Garmin Vívofit 4, o fostă alegere a pasionaților de fitness, îl oferă, este faptul că nu trebuie să îl încărcați deloc; funcționează pe o baterie de ceas care rezistă un an. Dar costă mai mult decât Flex 2 și oferă mai puține funcții - chiar dacă are un ecran. De asemenea, are look demodat.

Îmi place ceea ce urmărește Suunto să realizeze cu ceasul Suunto 3 Fitness - un partener de antrenament menit să vă încurajeze să urmați un plan de antrenamente și să încadrați cât mai multe exerciții în viața dvs., dar nu oferă o urmărire detaliată a somnului, nici detectarea automată a activității, și nici nu vă spune că trebuie să vă mișcați (deși vă va spune dacă astăzi este o zi de antrenament). Interfața cu buton este foarte confuză.

Designul subțire al lui Fitbit Alta HR, poate face cu ochiul persoanelor care doresc o monitorizare superioară a somnului și detectarea automată a activității de la Fitbit. Dar nu este rezistent la apă, nu puteți selecta niciun mod de activitate și are notificări telefonice limitate.

În loc să folosească numărul de pași ca principal atribut, Mio Slice susține că măsoară activitatea completă cu o „activitate personală inteligentă”. Cu toate acestea, chiar și după ce l-am testat, încă nu pot să spun exact ce contorizează și ce nu.

Letscom ID130Plus Color HR, cel mai bine vândut pe Amazon, face o treabă bună la urmărirea activității de bază, dar interfața sa a fost prea nesigură și nu a fost suficient de ușoară de folosit ca să îl recomandăm, chiar dacă are un preț foarte mic.

Variante  pentru cei ce nu vor să poarte o brățara la mână

Trei inele de fitness Motiv Ring de diferite culori.

Motiv Ring urmărește activitatea cu ajutorul degetului. Banda acoperită de titan este destul de grea, dar nu este incomodă, iar rezultatul său de pași contorizați la testul meu de alergare a fost mai bun decât cel ale modelelor Fitbit și aproape la fel de bun ca cel al trackerelor Garmin.

Însă urmărirea somnului este mult mai puțin detaliată decât cea a alegerilor noastre și îi lipsește modurile de activitate programate, notificările smartphone-ului și înștiințări ca este cazul să faci mișcare. De asemenea, este scump și rezistă doar trei zile între încărcări.

Spire Health Tags sunt trackere de urmărire a ritmului cardiac având dimensiunile de 5.5 cm lungime cu 3.5 cm lățime si 0.5 cm grosime. Lipiți Health Tags-urile pe interiorul hainelor; vin mai multe în pachet, astfel încât să le poți distribui în garderoba ta. Cu greu le-am observat odată ce au fost atașate pe hainele mele.

Totuși, singura modalitate de a vizualiza datele tale este aplicația dedicată și am observat că este destul de dificil să navighezi prin ea. Mi-a plăcut cel mai mult prezentarea datelor de urmărire a somnului - graficele de bare și nivelurile de minute petrecute treaz și de somn profund. Până acum, aplicația este doar pentru iOS, dar compania spune că va scoate și o versiune pentru Android.

Fitbit Zip-ul , pe care l-am testat în trecut, este singurul tracker stil clips pe care l-am putut găsi. În acest moment, însă, este demodat și nu merită nici prețul - costă la fel de mult Flex 2.

Nu oferă urmărirea somnului, moduri de activitate dedicate sau detectare automată a activității și nu este rezistent la apă. Singurul său plus este că nu trebuie să îl încărcați; acest model rulează pe o baterie de ceas care ar trebui să fie bună timp de șase luni sau mai mult.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.