Apple MacBook Air (2019) – Review și păreri

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Laptop Apple MacBook Air 2019.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Concluzia noastră

Un produs nou excelent, cu un ecran fantastic și procesor cu două nuclee. Chiar dacă prețul de pornire este mai redus, totuși este destul de scump, pentru specificațiile sale minimale și pentru upgrade-urile costisitoare.

Pro

  • Design minunat
  • Ecranul este extraordinar
  • Bateria durează foarte mult
  • Noul preț este mai redus

Contra

  • Nu este destul de puternic
  • Spațiul de stocare este insuficient
  • Doar două porturi Thunderbolt 3
  • Costisitor

În sfârșit, a fost lansat noul Apple MacBook Air (2019). După câțiva în care am avut parte doar de MacBook-ul de 12-inch și nu am avut alte noutăți, este o adevărată bucurie că laptopul ușor și subțire MacBook al lui Apple, a revenit, iarăși, acolo unde îi este locul. Toate acestea se datorează faptului că Apple a abandonat seria MacBook Air de 12 inch, făcând loc unui nou MacBook Air în 2019.

Apple MacBook Air (2019) nu este doar cel mai accesibil și portabil MacBook al lui Apple. Pe lângă faptul că beneficiază de mult lăudatul design și de componentele de calitate, specifice lui Apple, este și mai puternic ca niciodată. În plus, este puțin mai ieftin ca modelul de anul trecut, ceea ce este întotdeauna bine-venit.

Totuși, ne întrebăm dacă este destul de bun pentru a atrage clienții care au fost descurajați de prețul piperat al lui MacBook Pro. Pentru a afla, am testat noul Apple MacBook Air (2019).

Tastatura laptop Apple MacBook Air 2019

Preț și disponibilitate

Când Apple a anunțat pentru prima dată noul MacBook Air (2019), a fost o veste bună, din mai multe motive. În primul rând,  nu ne așteptam la o actualizare a produsului. În al doilea rând, pe lângă actualizare, MacBook Air (2019) vine și de un preț mai scăzut – acum este redus, la doar 4300 RON (în momentul în care acest articol este scris).

Nu este deloc în limita de preț a laptopurilor ieftine, însă este vândut la cel mai mic preț de până acum, și faptul că prețul scade odată cu update-urile – în loc să urce – este întotdeauna un lucru bine-venit. Ca o comparație, MacBook Air (2018) începea de 5000 RON, la momentul lansării.

Configurația de bază a MacBook Air (2019) este cu un procesor Intel Core i5 de generație 8, cu două nuclee, de 1,6 GHz, cu Turbo Boost până la 3.6 GHz, 8GB LPDDR3 RAM, 128GB de stocare și Intel UHD  Graphics 617.

Poți să cumperi și o configurație similară, însă cu spațiu de stocare de 256Gb (dublu), pentru 5400 RON.

În fapt, asta înseamnă că o plătești cu 1100 RON mai mult pentru cei 128GB spațiu de stocare în plus, ceea ce este destul de scump. Este puțin descurajant că Apple a păstrat o creștere atât de mare de preț pentru un spațiu de stocare suplimentar atât de mic. Între timp, îți poți dubla spațiul de stocare de pe iPhone XR cu doar 300 RON.

Din punct de vedere financiar, este mult mai bine să alegi varianta de 128GB, și apoi să îți iei un hard drive extern sau să folosești serviciul de iCloud, pentru a-ți stoca datele.

Din păcate, așa cum este uzanța hardware a lui Apple, este destul de dificil să deschizi un MacBook Air și să faci un upgrade cu un alt SSD, de unul singur.

În consecință, chiar dacă ne bucurăm de mica reducere la capitolul preț, întrucât discutăm despre un laptop premium – și chiar dacă Air este cel mai accesibil MacBook, la acest preț este tot premium – având doar 128GB spațiu de stocare în 2019, noi considerăm că este o zgârcenie din partea celor de la Apple, mai ales pentru că upgrade-ul de spațiul de stocare este atât de costisitor.

Una din amenințările majore ale lui MacBook Air (2019) este faptul că laptopurile cu Windows sunt din ce în ce mai subțiri și mai performante. Apple nu mai deține monopolul în zona laptopurilor subțiri și ușoare, deoarece există numeroase Ultrabook-uri cu Windows, cu specificații similare sau chiar mai bune, la același preț. Poți să fii sigur că au mai mult de 128GB spațiu de stocare. De exemplu, HP Spectre x360 (2019) costă cam la fel de mult, dar are 256GB de spațiu de stocare și un procesor mult mai rapid.

Prețul de lansare mai mic al noului MacBook Air (2019) este un fel de bonus, dacă te-ai decis să-ți cumperi un MacBook. Cu toate acestea, întrucât multe din obiceiurile neplăcute ale celor de la Apple sunt încă evidente și întrucât competiția laptopurilor Windows este din ce în ce mai mare, există opțiuni cu un raport superior preț-calitate, pe care merită să le iei în calcul.

Laptop Apple MacBook Air 2019.

Design

La fel ca în cazul noului MacBook Pro (2019), Apple nu a modificat designul exterior al lui MacBook Air (2019), față de predecesorul său.

Desigur, sunt vești bune dacă ești un fan al designului lui MacBook Air. Totuși, nu este la fel în cazul în care dorești o îmbunătățire mai consistentă.

Asta înseamnă că vei avea același laptop subțire, cu dimensiunile 11.97 x 8.36 x 0.61 inch (30.41 x 21.24 x 1.56 cm) și greutate de 2.75 pound (1.25 kg). Rămâne incredibil de ușor și, chiar dacă nu este chiar uluitor de ușor ca alți competitori, cum ar fi Acer Swift 7, Apple MacBook Air (2019) este un laptop pe care îl poți transporta ușor într-o geantă sau un rucsac.

Chiar dacă este subțire și ușor, este solid și rezistent, deci nu o să ai probleme cu îndoituri sau lovituri. Acest lucru se datorează faptului că MacBook Air este construit dintr-un aliaj de aluminiu, care arată foarte bine și conferă robustețe. Păstrând același aspect ca modelul de anul trecut, MacBook Air (2019) este fabricat din 100% aluminiu reciclat, ceea ce înseamnă că nu au fost utilizate minereuri nou extrase, pentru fabricarea sa.

Este un argument important pentru cei care sunt interesați de protecția mediului, și dorim să îi lăudăm pe cei de la Apple pentru această abordare.

Totuși, având același design ca modelul de anul trecut, nu există opțiuni noi, motiv pentru care este sub așteptările noastre.

Noul MacBook Air (2019) are 2 porturi Thunderbolt 3 ceea ce este dezamăgitor dar, totuși, de înțeles, având în vedere designul subțire al laptopului. Chiar și așa, alegerea celor de la Apple de a plasa ambele porturi pe partea stângă a laptopului ne-a pus pe gânduri și ne-a supărat puțin – și același rezultat este și modelul din 2019.

Dacă porturile ar fi fost dispuse pe fiecare dintre părțile laterale, oamenii ar fi putut să aibă mai multă flexibilitate când încărcau MacBook-ul. În schimb, acum trebuie să-l ții întotdeauna într-o anumită poziție, cu încărcătorul conectat în partea stângă a laptopului.

De asemenea, asta face ca MacBook Air să pară aglomerat – și puțin asimetric – dacă conectezi 2 (sau mai multe, dacă ai un adaptor) dispozitive, în porturile Thunderbolt 3.

O zonă în care Apple totuși a adus o schimbare – chiar binevenită – este la tastatură. Noul MacBook Air (2019) folosește tastatura îmbunătățită Butterfly de generația a 3-a, cu care au fost echipate MacBook Pro-urile din acest an.

Versiunile anterioare ale tastaturilor MacBook, care foloseau componentele Butterfly mai vechi, aveau probleme cum ar fi tastele lipicioase sau care nu răspundeau. Apple a primit o mulțime de critici pentru asta – deloc surprinzător întrucât, atunci când dai o mulțime de bani pe un laptop, te aștepți ca tastatura să reziste mult timp, fără să se strice.

Această problemă a reprezentat o pată pe reputația, altfel impecabilă a lui Apple, în legătură cu controlul calității și rezistența componentelor. Tastatura actualizată și-a propus să conducă la o probabilitate mult mai mică de apariție a problemelor – cu toate acestea, unii oameni vor crede, în mod deloc surprinzător, că acest deziderat nu este dus până la capăt. Când cheltui atât de mulți bani, „mai puțin probabil să apară probleme” pur și simplu nu este suficient.

Chiar dacă programul Apple Keyboard Service, care îți înlocuiește gratuit tastatura defectă, este valabil și la MacBook Air-ul de anul acesta, asta sugerează, de fapt, că problema poate încă să apară. În acest moment, sperăm că următorul MacBook Air (și alte modele MacBook) să elimine complet sistemul cu probleme tip Butterfly.

La fel ca și în modelul precedent, Touch ID este disponibil și îți permite să te conectezi la MacBook Air cu amprenta sau să cumperi cu Apple Pay. Trackpad-ul mai mare Force Touch este prezent și, la fel ca în cazul modelului de anul trecut, este confortabil de utilizat și funcționează extrem de bine.

În general, designul MacBook Air (2019) nu a fost schimbat prea mult. În unele privințe, este un lucru bun – dar este, de asemenea, dezamăgitor. Sperăm că următoarea versiune a MacBook Air va încerca ceva la fel de revoluționar ca originalul MacBook Air.

Laptop Apple MacBook Air 2019.

Ecranul True Tone

Probabil cea mai notabilă schimbare la MacBook Air (2019) este display-ul, care acum folosește tehnologia True Tone a lui Apple.

Funcția True Tone reglează automat temperatura culorii de pe ecran – de obicei, făcându-le mai palide – în funcție de lumina ambientală în care se găsește MacBook Air. Poate avea un efect plăcut, în special asupra ochilor tăi – când pornești pentru prima dată MacBook Air (2019) poți comuta și opri setarea, pentru a vedea diferența. Și, deși această setare poate să nu fie folosită de toată lumea, am descoperit că este foarte eficientă în a face culorile să pară mai naturale.

True Tone a fost introdus, de ceva vreme, la MacBook Pro-uri și, de multe ori, ne-am gândit că nu toată lumea o va aprecia. MacBook Pro-urile sunt, adesea, folosite de fotografi, editori video și creatori de content digital, care au nevoie de culori exacte – ceva ce rezolvă True Tone. Oricum,  utilizarea acestei funcții NU face atât de mult sens la MacBook Air, care se adresează mai multor utilizatori obișnuiți, care nu sunt la fel de preocupați de acuratețea culorilor.

Este un upgrade excelent dar, probabil, nu unul care te va convinge să dorești să-ți schimbi modelul din 2018 pentru cel de anul acesta.

Pe altă parte, ecranul este același – un ecran Retina de 13,3 inch, cu rezoluție de 2.560 x 1.600, care oferă culori detaliate și pline de viață. Modelul de anul trecut a introdus rame remarcabil de subțiri în jurul display-ului, ceea ce face ca ecranul să se întindă pe aproape pe toată lățimea lui MacBook Air. Display-ul este, de mult, una dintre cele mai bune componente ale lui MacBook Air, așa că suntem încântați că Apple a păstrat această soluție câștigătoare – fără să ne referim la True Tone.

Deoarece MacBook Air (2019) este echipat cu exact aceleași specificații ca modelul din 2018, poți concluziona că nu va exista o creștere semnificativă a performanței.

Asta este puțin dezamăgitor – mai ales că MacBook Air (2019) este echipat cu același dual-core 1.6GHz, Intel Core i5-8210Y, care are Turbo Boost până la 3.6GHz. Ca și în cazul modelului de anul trecut, acesta – susținut de 8 GB RAM – este suficient de potrivit pentru sarcinile de zi cu zi, iar macOS (sistemul de operare Apple) rulează frumos și fără probleme.

Cu toate acestea, în anul 2019, un procesor dual-core într-un laptop atât de scump, face ca MacBook Air să fie prea puțin performant și prea scump – iar noua reducere a prețurilor nu face suficient de mult pentru a remedia acest neajuns.

În plus, nu cu mult timp după ce Apple a lansat MacBook Air (2019), Intel a prezentat procesoarele sale Ice Lake, care oferă îmbunătățiri ale performanței – și procesoare quad-core, pentru prima dată în seria Intel Y, care nu au ventilatoare, create pentru laptopuri subțiri, cum este MacBook Air.

Nu ne putem abține să nu ne întrebăm: în condițiile în care Apple ar fi așteptat cu lansarea MacBook Air (2019) până spre finalul anului, atunci ar fi fost posibil să fi obținut o configurație cu un nou procesor quad-core, care ar fi dat laptopului o performanță mult mai bună, ceea ce ar fi făcut upgrade-ul mult mai interesant.

Oricum, probabil că va trebui să așteptăm până anul viitor pentru a vedea asta.

Cu alte cuvinte, performanța MacBook Air (2019) este bună, dar puțin insuficientă, în comparație cu concurența din ce în ce mai puternică. Un procesor dual-core, limita de 16 GB RAM (dacă plătești pentru upgrade) și un SSD mic, te fac să-ți dorești o performanță mai bună de la MacBook Air (2019).

Durata de viață a bateriei

Un loc în care MacBook Air (2019) strălucește în mod deosebit – și învinge, cu ușurință, mulți rivali Windows 10, în acest segment de preț – este durata bateriei, modelul din acest an având 10 ore de funcționare pe baterie, în testele noastre.

Aceasta presupune rularea unui videoclip de 1080p, în buclă, cu ecranul setat la luminozitate de 50%. Durata de 10 ore a bateriei este o un lucru extraordinar și, în funcție de modul în care utilizezi MacBook Air (2019), poți să-l folosești o zi întreagă, la lucru, fără să-l încarci. Asta îl face o alegere ideală pentru studenții care au nevoie de un laptop care să aibă baterie suficientă pentru mai multe ore de curs.

Performanța este obținută de componentele ce rulează cu un consum redus de putere, împreună cu software-ul Apple, care este mai eficient din punct de vedere energetic. Dacă pentru tine durata de viață a bateriei este cea mai importantă, este posibil să descoperi că merită să faci un compromis în privința performanței.

MacBook Air (2019) face, de asemenea, o treabă bună în a-și menține puterea, atunci când intră în repaus (când închizi capacul MacBook Air, în loc să închizi complet sistemul macOS). Apple susține că aparatul stă în stand-by până la 30 de zile și, deși nu am avut timp să verificăm acest lucru, am fost din nou uimiți de cât de bine MacBook Air (2019) menține puterea bateriei, atunci când este în repaos.

Multe laptopuri Windows, din experiența noastră, continuă să folosească bateria chiar și în modul de repaus. Asta s-a soldat deseori prin deschiderea unui laptop, după aproximativ o zi de stand-by, și constatarea faptului că bateria este complet epuizată. Acest lucru nu s-a întâmplat cu MacBook Air (2019).

Durata de viață a bateriei este singurul loc – în afara designului – unde MacBook Air (2019) strălucește cu adevărat.

Laptop Apple MacBook Air 2019.

Verdictul final

Actualizarea Apple pentru MacBook Air (2019) este puțin cam încurcată. Nu a trecut atât de mult de la lansarea MacBook Air (2018), iar acest nou model adaugă doar câteva îmbunătățiri. În timp ce True Tone este o caracteristică bună, nu este nici pe departe critică, iar îmbunătățirea continuă a fiabilității tastaturii, de către Apple, este binevenită.

Lucrul care ne place cel mai mult la MacBook Air (2019) este noul preț. Asta îți permite să cumperi un MacBook la cel mai mic preț de până acum. Cu toate acestea, în ciuda reducerii prețului, acesta este încă un laptop foarte scump, iar componentele cu consum redus pălesc, în comparație cu laptopurile moderne Windows 10, la prețuri similare. În timp ce Apple continuă să adauge noi funcții la macOS, s-ar putea să afli, destul de curând, că MacBook Air (2019) pare puțin cam lent și depășit.

Momentul acestei versiuni înseamnă, de asemenea, că MacBook Air (2019) nu profită de noile procesoare Intel Lake Ice, unele dintre ele fiind ideale pentru un laptop subțire și ușor, cum este MacBook Air. Acest lucru ne face să considerăm că anul viitor vom vedea o actualizare mai substanțială. Deci, dacă nu te gândești la cea mai recentă versiune, îți recomandăm să aștepți până în 2020 – sau să vezi dacă prețurile încep să scadă la modelul din 2018.

Verifică preț Apple MacBook Air (2019) aici!

Citește și:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.