În căutarea unui laptop ieftin de tot, care să aibă și o șansă de a fi fiabil, m-am decis să testez ASUS X541NA-GO662T .
Căutam ceva cu un ecran de dimensiuni decente (15,6″), o tastatură cu un numpad, minim 4 GB RAM și un procesor modern. Trebuia să aleg între acest (Pentium N4200 Goldmont/ApolloLake) sau sau un i3-7×00 (Kaby Lake), care avea un preț aproape dublu.
Primele impresii, nu neapărat într-o anumită ordine:
- Încărcătorul este mic (aproximativ dimensiunea încărcătoarelor AC/USB mai mari).
- A trebuit să împing cu putere mufa de alimentare, pentru a face clic în portul de alimentare al laptopului.
- Niciun USB în partea dreaptă, ceea ce înseamnă că un mouse cu fir trebuie să fie petrecut prin față sau spate.
- Poziții decente ale difuzorului (deasupra tastaturii).
- Ecranul este lucios, așa că așteaptă-te la reflexe, dacă există surse de lumină în jur.
- Tastatură ciudată
Câteva lucruri importante ies în evidență, legat de tastatură:
Aceasta conține butonul de pornire (tasta din dreapta sus). Există posibilitatea de a-l atinge, accidental, în timpul utilizării numpad-ului, dar nu este un risc foarte mare.
Toate simbolurile duale (număr/simbol, punct/virgulă etc.) sunt tipărite în mijloc/sus, spre deosebire de tastaturile standard, care folosesc partea de jos/de sus. Dacă tastezi fără să te uiți nu contează dar, dacă cauți o tastă, este nevoie de ceva timp până te acomodezi. Reține că tastaturile HP sunt făcute într-o manieră similară.
Tastele cu săgeți sunt dispuse în numpad. Din nou, este nevoie de timp până te obișnuiești. Le prefer pe acestea, comparativ cu săgețile sus/jos de la HP, care au dimensiuni mai mici și este dificil să le utilizezi, dar nu-mi plac la fel de mult ca cele de la Dell.
Voi termina aici comentariile legate de aspectul laptop-ului, din moment ce revistele mari acoperă, în detaliu, acest gen de lucruri.
Windows, bloatware (soft preinstalat), primul boot și, da, problema de repornire aleatorie.
Dacă ai citit suficiente recenzii despre acest lucru, probabil, ai găsit următoarele concluzii:
- Oribil de lent.
- Repornește la întâmplare.
Acestea sunt adevărate. Dintr-un anumit motiv, ASUS a decis că merită să aibă bloatware-ul pe laptop-uri, chiar dacă însemna că unele dintre acestea vor fi returnate.
Când bloatware-ul nu funcționează în mod activ, aparatul este de fapt destul de receptiv și rapid. Încă încetinește, apoi chiar se ”târăște”, atunci când Windows 10 face propriile task-uri (cere actualizări, trimite datele tale către Microsoft etc), dar când Windows este „inactiv” și bloatware-ul este „inactiv”, laptopul se mișcă bine.
Pe de altă parte, atunci când Windows este „ocupat” și, în același timp, bloatware-ul este „ocupat”, laptop-ul aproape nu se mai mișcă.
Restartarea este necesară – am avut această problemă. Chiar înainte de repornire, utilizarea procesorului a fost suprimată timp de câteva minute, iar sistemul a devenit aproape total lipsit de răspuns dar, cu toate acestea, , în Task Manager, NICIUN PROCES nu părea să utilizeze semnificativ procesorul. Acest lucru înseamnă că este fie un proces ascuns al Windows, un bug al Windows, problema cu bloatware-ul ascuns al ASUS, sau unele erori hardware foarte ciudate. Bănuiesc ca nu este o eroare hardware.
Înainte ca cineva să mă întrebe de acuze, Windows și/sau ASUS că fac unele lucruri necurate, am făcut câteva teste de stres în Linux și nu am putut să le reproduc. Am continuat apoi să fac niște teste de stres în Windows și nu am mai putut să le reproduc. Dacă cineva suspectează o problemă la alimentarea cu energie electrică, rețineți că, în acest caz, adaptorul de alimentare era estimat la ~ 33 wați, alimentarea procesorului începea corect la aproximativ 10 w, iar bateria era încărcată.
Cu toate acestea, voi continua să fiu atent și să actualizez recenzia, dacă ulterior găsesc ceva.
Cum să învingi încetineala computerului: Opțiunea 1: Utilizarea Linux
În acest moment s-ar putea să te gândești: „nu sunt sigur dacă vreau Windows 10. Pare un mare gunoi”. Destul de corect. Ubuntu 17.10.1, care rulează de pe imaginea USB Live, a fost într-adevăr o soluție.
Trackpad-ul a funcționat perfect cu task-uri cum ar fi derularea cu 2 degete, tap to clic etc. Singurul lucru de care a trebuit să mă ocup a fost direcția de derulare (similară cu Windows, folosește în mod implicit „direcția naturală de derulare”, care nu-mi place, și pe care am modificat-o).
Wireless, bluetooth și sunet au fost detectate automat și funcționau. Utilizarea funcției ”+” a volumului a funcționat, de asemenea. Nu am testat dincolo de asta (există câteva butoane speciale), dar voi actualiza recenzia, dacă testez.
În orice caz, Ubuntu a fost o experiență curată, fără probleme, ceva de genul „funcționează foarte bine”.
Actualizare: Dacă un mouse nu este conectat (doar trackpad), am descoperit că trackpad-ul nu va mai răspunde în Ubuntu 18.04, după stand-by. Dacă, de obicei, nu ai un mouse conectat și utilizezi Linux, poate iei în considerare să dezactivezi stand-by-ul.
Cum să învingi încetineala computerului: Opțiunea 2: O instalare curată a Windows 10
Presupun că nu toată lumea va pune sistemul Linux pe laptop. Indiferent dacă rulezi pe Windows pentru că vrei sau că trebuie, cu siguranță nu ești singurul. Windows deține încă marea majoritate a pieței de consum.
Vestea bună este că o instalare curată ajută, cu adevărat, la îmbunătățirea performanței procesorului.
Ok, a trebuit să aleg unele dintre setări. OneDrive a folosit excesiv procesorul timp de câteva minute, la pornire, iar diferitele procese Windows folosesc 30%-50% din capacitatea procesorului, din când în când, dar rezultatul final este o utilizare mai bună (per total) a resurselor sistemului. Fără bloatware ASUS.
Deci, cum realizezi asta?
Câteva opțiuni populare sunt fie folosind „Start Fresh” (https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10startfresh), fie crearea de usb-uri noi de bootare (https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10) și alegi să ștergi / să instalezi.
Am optat pentru aceasta din urmă – o ștergere / reinstalare completă.
Vestea proastă: unele taste funcționale au devenit inactive, după reinstalare. De exemplu, schimbarea luminozității a mutat contorul de pe ecran, dar luminozitatea efectivă nu a crescut / a scăzut. Actualizarea driverului a rezolvat acest bug, dar este posibil să găsești și alte probleme.
După procesul îndelungat de instalare (în care am eliminat toate partițiile și apoi am creat una nouă), Windows a detectat adaptorul wireless la noua instalare și ar fi permis conectarea la internet, dar lipseau câteva drivere, care nu sunt legate de rețea:
… fiecare dintre acestea poate fi găsit (din nou în Device Manager) făcând clic dreapta și alegând „Update Driver”. Lasă Windows să caute online și să găsească driver-ul. Trebuie să faci acest lucru pentru fiecare device, așa că, în funcție de viteza conexiunii la internet, alocă între 5-15 minute. De asemenea, actualizează manual driver-ul pentru display (poate apărea ca „Microsoft Basic Display”) dacă dorești ca luminozitatea reglabilă să funcționeze iar – se va afișa ca „Intel HD Graphics” după ce a fost actualizat.
Deși nu trebuie să vizitezi site-ul ASUS pentru a obține driverele care-ți lipsesc, dacă dorești să iei softurile de pe site-ul ASUS, considerând că nu ai un anumit driver-ul, adresa este: https://www.asus.com/Laptops/X541NA/HelpDesk_Download/ .
Un lucru important de remarcat, întrucât nu l-am menționat anterior: întotdeauna opresc toate „opțiunile” după instalare (dezactivare locație, trimiterea de date, folosirea Cortana etc). Am făcut asta atât la instalarea inițială, cât și la cea nouă. Dacă le pornești, așteaptă-te să ai o încărcare mai mare a procesorului.
Intrare în BIOS, pornirea de pe un stick USB
Dacă la un moment dat trebuie să intri în BIOS (să spunem… pentru a permite pornirea de pe un stick USB pentru instalare nouă de Windows sau Linux), poți face acest lucru ținând apăsat F2 și, apoi, închizând laptopul, în timp ce butonul este apăsat.
Odată ajuns în BIOS, poți apăsa F8 pentru a obține meniul de boot.
Există, de asemenea, un meniu avansat (tastele F sunt situate în partea dreaptă jos a ecranului BIOS), dar nu are prea multe opțiuni.
Cele mai interesante componente sunt:
- Ethernet-ul este un RealTek RTL8101 / 2/3
- Wireless-ul este un Atheros / Qualcomm AR9565
- Bluetooth-ul este, de asemenea, Qualcomm
Temperatura procesorului poate deveni destul de ridicată… Chiar că asta s-a întâmplat în timpul efectuării unui test de stres, cu siguranță nu mă așteptam să ajung la 85 de grade Celsius, la un N4200 care rulează la putere scăzută, mai ales că unitatea are și un ventilator. Va trebui să verific radiatorul, la un moment dat.
Windows Casual Gaming – câteva rezultate
Am fost curios cum ar face față un Pentium N4200 la câteva jocuri, la rezoluția nativă. Și nu doar orice N4200, ci cel din ASUS X541NA. Fac distincția, deoarece diferiți producători/modele pot avea limite de nivel de putere diferite – X541NA pare să lucreze la aproximativ 10W, de exemplu (deși TDP este listat ca 6w și o limită de putere de lungă durată la 7w/28s). Alte modificări și alegeri de proiectare ar putea avea și alte implicații.
Așadar, este o zonă în care nu poți neapărat să te uiți la rezultatele unui laptop Dell și să presupui că laptop-ul ASUS va fi la fel, chiar dacă ambele folosesc același N4200. Deși rezultatele sunt apropiate, totuși, un producător care a limitat procesorul N4200 la 6 w nu va obține aceleași rezultate ca producătorul care a setat limita la 10 w sau nu a setat nici o limită.
Primul test: League of Legends
Suprapunerea pentru capturi de ecran din jocul Windows a scăzut puțin FPS-ul imaginilor. Textul reprezintă ceea ce am văzut de fapt, fără ca să ruleze și suprapunerea.
Întrucât foloseam un trackpad și nu voiam să stârnesc o echipă, acesta a fost un joc de 1 la 1 cu computerul. Deci, nu este reprezentativ pentru un 5 la 5 tipic, atunci când există o mulțime de acțiuni și numărul de cadre poate scădea. Dar ar trebui să ofere o idee generală, un punct de plecare. Pe scurt: LoL se poate juca fără probleme pe acest laptop.
Următorul: World of Warcraft
Setări implicite, cu excepția faptului că am utilizat Fullscreen, în loc de Fullscreen (din Windows).
Chiar dacă sunt afișate 72fps, după ce m-am jucat puțin, indicatorul a început să fluctueze în intervalul 40-70fps. Se poate juca fără probleme, dar reține că jocul era doar la început.
Mergând într-o zonă aglomerată (Stormwind în fața AH), numărul de cadre a scăzut la aproximativ 25fps. Reducerea setărilor grafice la minimum nu a ajutat suficient pentru a putea fi măsurat (poate 1-2fps?). Trecerea de la DirectX11 implicit la DirectX 9 a adus un framerate similar (1-2fps?) dar, din moment ce DX9 este pe cale să fie eliminat din versiunile viitoare ale WoW, nici nu merită menționat.
Cu toate acestea, jocul se poate juca – am jucat (și am jucat mai mulți ani) pe variante mult mai rele.
Tower Defense: Alarameth TD
La setarea implicită, numărul cadrelor începe de la 60 fps-ul sincronizat în v și rămâne, în general, constant, prin undele de la început.
Am dezvoltat acest joc, acum câțiva ani, pentru sisteme low-end (eliminând din discuție orice truc de optimizare, în timpul dezvoltării), așa că (fără surprindere), funcționează destul de bine.
Când vine vorba de etape ulterioare, am ales aici Nivelul 2, deoarece poate fi destul de solicitant, cu o mulțime de creaturi și, probabil, cu multe turnuri pe măsură ce nivelul progresează. Cu alte cuvinte, este „cel mai rău caz” pentru fps.
De asemenea, am trișat, așezând mai multe turnuri decât ar fi existat, în mod normal, crescând contorul poligonului, în continuare, și adăugând mai mult stres sistemului. După cum vezi, la contorul de fps încorporat (în jos-dreapta), am ajuns în intervalul 20-30 fps. Jocul continuă să fie foarte ok, în aceste condiții.
Ultimul joc încercat: Civilization 5
Setările video implicite din Civ 5 fac ca task-urile să fie, într-adevăr, dificile. Întârziere enormă în zona butonului „Următorul viraj”, în special panoramarea rapidă a lumii etc.
Reducerea setărilor video la minimum mi-a solicitat mai multe încercări: cele două opțiuni finale au dat erori și nu au putut fi schimbate, așa că a trebuit să ies complet și să repornesc jocul.
Vestea bună este că, odată ce setările sunt la minimum, jocul rulează bine și este, într-adevăr, rapid, cel puțin la primele etape. Nu am jucat în etapele ulterioare dar, dacă istoria constituie o experiență, poți conta pe faptul că jocul încetinește, pe măsură ce avansezi.
Nu există un contor FPS care să funcționeze mereu, așa că nu am date clare. Dar, în general, odată ce setările video sunt reduse la minimum: se poate juca foarte bine.
Rezumatul pentru gaming: Competitiv cu alte sisteme Intel iGPU
Pentium N4200 are un procesor grafic Intel HD 505. Față de modelele HD 520 și 530, care se găsesc la modelele Skylake i3/i5/i7, acesta are 75% din unitățile de execuție și aproximativ același procent în ceea ce privește viteza procesorului.
Când vine vorba de jocuri, așteaptă-te că majoritatea jocurilor comune de pe piață și jocurile indie vor rula la setări minime. Practic, dacă alți oameni au jucat ceva pe o grafică integrată non-exotică, probabil că vei putea și tu s-o faci.
Pe de altă parte… jocuri care nu au fost optimizate pentru utilizarea pentru mainstream (de exemplu Hitman 2016)… jocuri care au nevoie cel puțin de o placă grafică dedicată de tip mid-range pentru a avea șansa de a rula acceptabil… Îți spun, din experiență: „Nu-ți face speranțe”.
Pentru că este o mașină atât de ieftină, X541NA se descurcă de fapt destul de bine, per total. Raport bun calitate-preț, dacă discutăm despre jocurile obișnuite.
RAM – Nu poate fi actualizat!
Aceasta a fost un pic de dezamăgire. Nu există nici un slot RAM – cele 4 GB sunt lipite pe placa de bază.
Deci nu are rost să scoți placa de bază, decât dacă:
Încerci să actualizezi radiatorul procesorului (poate vrei ceva personalizat).
Dorești să scoți bateria (conectorul se mufează sub pinii plăcii de bază, deci placa de bază ar trebui să fie scoasă, dacă înlocuiești bateria).
Nu voi descrie șuruburile și cablurile suplimentare care trebuie eliminate, dar spun că șuruburile au dimensiuni diferite și cablul afișajului este lipit. Probabil că nu ar trebui să ai în vedere scoaterea plăcii de bază decât dacă ai mai rezolvat câteva laptopuri de acest tip, înainte.
Concluzie/Gânduri
Dacă ești dispus să ștergi/să instalezi Windows sau să instalezi Linux, X541NA este într-adevăr o mașină mică și promițătoare. Pot rula jocurile obișnuite și nu aș avea nicio problemă să îl folosesc pentru sarcini de lucru uzuale și pentru navigare web.
Cele mai mari dezavantaje, din punctul meu de vedere, sunt lipsa de update (doar la hard disk, nu și la RAM), dificultăți imense în schimbarea bateriei și dificultăți mari în schimbarea hard disk-ului. În special, memoria RAM afectează într-adevăr potențialul pe termen lung – dacă 8 GB este standardul de acum un deceniu, nu există nicio modalitate ca să-l faci să ruleze cum trebuie. Compară acest lucru cu un Core2Duo vechi de zece ani, care se mai poate utiliza și azi, dacă upgradezi RAM-ul de la versiunea inițială de 1/2GB la 4 GB.
Revenind la termenul scurt, pentru acest preț, este o ofertă bună. Mă îndoiesc că cineva ar considera că este un laptop „perfect”, dar poate un „laptop perfect într-un buget de acest gen”.
Acestea fiind spuse, dacă nu ești dispus să ștergi/reinstalezi Windows (sau să folosești Linux), vei avea, probabil, o experiență oribilă (și, probabil, ar trebui să eviți orice laptop cu mai puțin de 8 GB RAM, ca să fiu sincer). Altfel, chiar dacă nu te deranjează faptul că este încet, probabil îți vei schimba această decizie datorită restartărilor la întâmplare.
Verifică preț ASUS X541NA-GO662T aici!
Citește și:
- Cel mai bun volan pentru PC – Top 5 volane pentru PC
- Cel mai bun aspirator smart – iRobot Roomba 980
- Apple MacBook Air (2019) – Review și păreri