Lenovo trebuie lăudat pentru Legion Y540. Nu numai că laptopul funcționează foarte bine și poate fi reglat și setat overclock, dar se poate, în plus, configura și este mai accesibil decât majoritatea produselor concurente, care au caracteristici similare. Cu toate acestea, laptopul nu este lipsit de probleme, cum ar fi faptul că va trebui să te descurci cu tastatura care nu este prea adâncă, cu bateria mică și cu difuzoarele lui minuscule.
Pro
- calitate decentă a carcasei și a materialelor
- culoare negru, material de calitate
- tastatură bună, deși s-ar putea să nu fie pe placul tuturor
- se poate configura în detaliu și este ușor de upgradat
- performanță excelentă după optimizări, posibilitate de overclocking
- laptopul nu se încălzește – nu este prea zgomotos, iar temperaturile procesorului și ale plăcii video sunt scăzute, chiar în condiții de stres
- preț competitiv, în majoritatea regiunilor
Contra
- carcasă integrală din plastic, cu o dimensiune destul de mare
- nu are cititor de carduri SD sau Thunderbolt 3, camera de slabă calitate
- tastatura nu are o adâncime suficientă, iar touchpad-ul este minuscul
- carcasa exterioară se încălzește, în condiții de stres
- baterie mică, de 57 Wh
Această recenzie cuprinde opiniile referitoare la unul dintre laptopurile de gaming cu cel mai bun raport calitate-preț ale momentului, Lenovo Legion Y540.
Lenovo oferă laptopul Y540 în câteva variante diferite, cu procesoare Core i5/i7, plăci grafice GTX 1660Ti/2060, mai multe opțiuni pentru display și cu dimensiuni ale ecranului de 15 sau 17 inch. Modelul pe care l-am revizuit este Legion Y540-17IRH de 17 inch, configurat cu un procesor Core i5, cu SSD și un GPU RTX 2060 full-power. Cu toate acestea, având în vedere faptul că modelele de 15 și 17 inch au același design și componente, cea mai mare parte a acestei recenzii este valabilă și pentru Legion Y540-15IRH cu ecran de 15 inch.
Acesta este, de asemenea, unul dintre cele mai accesibile notebook-uri RTX 2060 de 17 inch de pe piață, la o concurență strânsă cu Asus TUF FX705 cu AMD/RTX 2060.
Oare este bine să-l achiziționezi? În general, da, dar are și unele inconveniente, pe care va trebui să le accepți, având în vedere prețul solicitat și, în plus, este posibil să obții chiar un produs cu performanțe mai bune, la preț comparabil, dacă alegi o configurație mai accesibilă, cu GTX 1660Ti. Vom explica de ce, în recenzia detaliată de mai jos.
Specificațiile laptop-ului testat:
Lenovo Legion Y540-17IRH | |
Ecran | 17.3 inch, 1920 x 1080 px, IPS, 60 Hz – 300 cd/m2, fără touch, mat (ecran BOE NV173FHM-N47) |
Procesor | Procesor Intel Coffee Lake-R Core i5-9300H, quad-core, cu HyperThreading |
Video | Plăci video Intel HD 630 și Nvidia RTX 2060 6GB 80W – GeForce 441.41 |
Memorie | 16 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMM, upgradabil până la 64 GB) |
Stocare | SSD de 512 GB (Micron MTFDHBA512TCK – M.2 NVMe 80 mm) + slot liber 2.5″ 7 mm |
Conectivitate | Gigabit LAN (Realtek RTL8168 / 8111), wireless AC (Intel 9560, 2 × 2), Bluetooth 5.0 |
Porturi | 3x USB 3.1 gen1, 1x USB-C 3.1 gen1, HDMI 2.0, mini DisplayPort 1.4, microfon / căști, LAN, Kensington Lock |
Baterie | 57 Wh, încărcător 230 W |
Dimensiuni | 400 mm sau 15,74”(w) x 290 mm sau 11,72” (d) x 26,5 mm sau 1,05” (h) |
Greutate | 2,79 kg + 0,93 kg încărcător și cabluri, versiunea UE |
În plus | Tastatură albă cu iluminare, difuzoare de 2x 2W situate în partea de jos, webcam |
Design și materiale
La fel ca în cazul altor laptop-uri de gaming pentru nivel de începători, Legion 540 are o dimensiune medie și întreaga carcasă este din plastic. Lenovo a folosit rame subțiri în jurul părților laterale și în partea de sus a ecranului, însă o alta foarte groasă, sub acesta. Producătorul a amplasat microfonul și camera în această ramă de sub ecran, ceea ce nu este tocmai ideal.
Profilul laptopului arată, de asemenea, o zonă destul de groasă, care găzduiește părți ale sistemelor IO și de răcire și conduce la aspectul masiv al laptopului. În ciuda acestui fapt, Legion Y540 nu este foarte greu, având în vedere că este un notebook de 17 inch cu specificații deosebite, modelul testat având puțin peste 2,8 kg, ceea ce se datorează carcasei din plastic.
În ceea ce privește calitatea carcasei, capacul cu textură pare puțin cam ieftin, după gustul meu și se îndoaie, atunci când este apăsat mai tare. Nu am văzut să fie afectat în vreun fel ecranul dar, totuși, aș fi atent, atunci când l-aș transporta în rucsac.
Pe de altă parte, partea interioară îmi amintește de seria ThinkPad a lui Lenovo, având aceeași suprafață netedă cauciucată. Este destul de rezistentă, cu o tastatură fermă și care este plăcută la atingere. Legion Y540 este, de asemenea, unul dintre cele mai atrăgătoare laptop-uri de gaming de pe piață, cu aspectul său negru mat, însă palm-restul păstrează cu ușurință petele și amprentele. Probabil că vei vrea să scoți autocolantele, pentru a beneficia de designul lui plăcut.
Legat de aspect, nu există zone strălucitoare sau colorate la acest laptop, nici lumini RGB. De asemenea, LED-urile de stare au fost amplasate, inteligent, pe margine. Toate acestea ar putea face din Legion Y540 o opțiune ideală pentru cei interesați de un laptop pe care să-l poată folosi oriunde, inclusiv la școală, muncă și distracție.
Cu toate acestea, încă nu înțeleg de ce Lenovo a pus un LED pe butonul de pornire, acesta fiind prea aproape de ecran și, de aceea, deranjant, atunci când te uiți la filme, într-o cameră întunecată. E bine, totuși, că LED-ul nu este foarte luminos.
Legat de utilizarea zilnică a acestui laptop, trebuie să ții cont că trebuie să utilizezi ambele mâini pentru a ridica ecranul, întrucât acesta este susținut de balamale solide. Ele permit ecranului să se rabateze la 180 de grade, lucru pe care nu îl vei găsi la majoritatea notebook-urilor de gaming.
Picioarele aderente, din cauciuc, țin bine laptopul Y540 pe un birou, iar porturile IO sunt dispuse mai ales în spate, cu sloturi USB-A și mufa pentru căști așezate, convenabil, pe părțile laterale, înspre spate.
Există o multitudine de porturi pe acest laptop, cu sloturi USB A și USB-C, HDMI și miniDP pentru ieșire video, un slot RJ45 pentru internet prin cablu și o mufă de securitate Kensington. Totuși, nu există un card reader, iar slotul USB-C nu acceptă încărcarea sau Thunderbolt 3.
Per total, Legion Y540-17IRH denotă, pe alocuri, faptul că se adresează unui buget mai restrâns. Este fabricat în totalitate din plastic, este destul de voluminos și îi lipsesc anumite caracteristici și porturi IO, pe care le au notebook-urile mai scumpe. În același timp, însă, laptopul este destul de bine construit, practic și pare mult mai aspectuos decât majoritatea concurenților din clasa sa.
Tastatura și trackpad
Datorită aspectului standard și a răspunsului mai bun mi s-a părut mai reușită tastatura lui Legion Y540, față de cea a lui Y740 15, laptop de nivel superior, pe care l-am revizuit cu ceva timp în urmă.
Laptopul are un set întreg de taste cu dimensiuni normale, inclusiv tastele Functions, din partea de sus, o secțiune NumPad mai mică și săgeți mari și distanțate. Lenovo folosește această tastatură atât la 15, cât și la 17 inch, așadar, la varianta mai mare, există un spațiu suplimentar în jurul ei.
Cu toate acestea, vei observa că nu există taste separate pentru anumite funcții, cum ar fi Home/End/PgUp/PgDn, nicio tastă Enter suplimentară în secțiunea NumPad și nici taste macro-control, de aceea profesioniștii ar putea să prefere tastatura standard disponibilă la alte laptop-uri de 17 inch.
Tastele sunt acoperite cu un material moale și se simt plăcut, la atingere. Capetele tastelor sunt, de asemenea, ușor rotunjite în partea de jos, ca la notebook-urile Lenovo IdeaPad. De fapt, aceste două tastaturi au multe în comun, nefiind prea adânci și cu taste destul de moale. M-am obișnuit cu acest răspuns, de la XPS 13 și am putut să tastez foarte repede, însă tastele moi mi-au afectat precizia.
În general, m-am înțeles bine cu tastatura, după ceva timp, dar cred că utilizatorul obișnuit ar putea prefera feedback-ul mai elastic al unui computer mai performant/de gaming.
Ar trebui să menționez, de asemenea, că tastele sunt retro-iluminate. Vei avea doar LED-uri albe, la acest computer, fără niciun fel de RGB. Tastele sunt destul de luminoase și iluminarea este pe întreaga tastatură, dar am observat o lumină enervantă care se vedea de sub tasta Space, de pe laptopul meu, precum și faptul că iluminarea nu se închidea după un interval de timp – a trebuit să o închid manual, de fiecare dată.
În cele din urmă, marea majoritate a tastelor sunt, de asemenea, silențioase, în afară de tasta Space. De aceea, Y540 ar trebui să poată fi folosit în majoritatea școlilor / la birou, deși acolo vei găsi computere puțin mai silențioase.
Ca mouse, Lenovo a ales un touchpad mic, din plastic. Funcționează bine, dar este prea mic pentru a putea să capteze, comod, toate gesturile. De asemenea, nu este un clickpad, de aceea există butoane dedicate dedesubt. În mod normal, îmi plac butoanele pentru click, dar acestea sunt rigide și stângace, deci iată încă un motiv pentru care vei dori să conectezi un mouse extern.
Nu există dispozitive biometrice pe acest computer.
Ecran
Legion Y540 are un ecran non-touch mat de 17 inch, dar Lenovo îl oferă cu trei opțiuni de ecran: FHD 60 Hz 250-cd/m2, FHD 60 Hz 300-cd/m2 și FHD 144 Hz 300- cd/m2. Versiunea testată de noi era cu opțiunea a doua, ceea ce este cel mai frecvent pentru configurațiile de nivel inferior și mediu ale acestui notebook.
Este un ecran decent, pentru utilizarea de zi cu zi, cu luminozitate medie, contrast și acuratețe de culoare, așa cum poți vedea mai jos (înregistrat cu senzorul nostru Spyder4):
- Ecran ID hardware: BOE BOE0838 (NV173FHM-N47);
- Acoperire: 87% sRGB, 65% NTSC, 67% AdobeRGB, 70 DCI-P3;
- Măsură gama: 2,04;
- Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 291 cd/m2 cu încărcător;
- Contrast la luminozitate maximă: 687: 1;
- Punct alb: 8300 K;
- Negru pe luminozitate maximă: 0,45 cd/m2;
- PWM: –
Nu am avut instrumentele pentru a testa pâlpâirea, dar alte implementări ale acestui display folosesc PWM la 1 GHz pentru toate, în afara luminozității maxime, ceea ce ar putea să-i deranjeze pe cei mai sensibili la pâlpâire.
Voi menționa și o eroare pe care am observat-o la laptopul testat. Lenovo oferă posibilitatea de a alege între două moduri: Hybrid și Discrete. Laptopul este livrat cu opțiunea Discrete, ceea ce oprește iGPU din cadrul procesorului. Activarea modului Hybrid permite plăcii Intel HD 630 să se ocupe de task-urile uzuale și ajută la creșterea duratei de viață a bateriei, însă, din anumite motive, în acest mod, nu am putut regla luminozitatea ecranului în niciun fel. Este, probabil, o problemă cu driverele Intel, dar am avut instalată cea mai recentă versiune recomandată de aplicația Lenovo Vantage.
Pe de-o parte, în comparație cu display-ul de bază FHD 60 Hz 250-cd/m2, acesta este mai luminos și puțin mai bogat în culori. Cu toate acestea, dacă vrei să rulezi jocuri pe acest notebook, îți recomand să plătești suplimentar pentru ecranul FHD 144 Hz cu displayul AU Optronics B173HAN04.4. Acesta este puțin mai slab, dar cu o gamă mai largă, fără PWM și cu o performanță mai bună, care va reduce sacadările și alte probleme pe care le observi atunci când joci jocuri la 60 Hz.
Hardware, upgrade-uri și performanță
Modelul nostru de test este o configurație entry-level a lui Lenovo Legion Y540. Este livrat cu procesorul Intel Core i5-9300H, 16 GB memorie DDR4 cu două canale, cipul grafic Nvidia GeForce RTX 2060 80W și un singur SSD M.2 PCIe. Există, de asemenea, slot pentru un HDD de 2,5″ în interior, dar laptopul nostru nu avea inclus vreunul.
Unitatea testată de noi este un model de vânzare cu amănuntul, cu drivere Nvidia actualizate (versiunea 441.41) și BIOS cu versiunea BHCN33WW, ultima, la sfârșitul lunii noiembrie 2019.
În ceea ce privește hardware-ul, CPU și GPU sunt standard. Core i5-9300H este un procesor quad-core cu HyperThreading, iar Lenovo oferă și laptopul cu popularul Core i7- 9750H cu șase nuclee, un upgrade de aproximativ 500 RON. Procesorul i5 este bun pentru utilizare zilnică și jocuri, dar după cum vei vedea din testele noastre este, de asemenea, semnificativ mai lent decât i7, în sarcinile specifice multi-core.
GPU este o placă full-power de 80W pe care o vei găsi pe multe alte notebook-uri de gaming de 15/17 inch. Este un GPU de nivel mediu, din oferta actuală a Nvidia și entry-level pentru Ray Tracing. Lenovo oferă și Legion Y540 cu GPX 1660Ti GPU, prețul fiind cu aprox. 400 RON mai mic.
Memoria RAM și stocarea variază în funcție de configurație. Sistemul nostru era dotat cu două plăcuțe DDR4 de 2×8 GB și un SSD QLC Micron de nivel mediu, deci există opțiuni cu siguranță mai rapide.
Accesarea componentelor este simplă pe acest laptop, întrucât are un compartiment dedicat, închis doar prin două șuruburi, pe față pentru a-l deschide sunt 11 șuruburi, nu 2. Odată ce le scoți, vei ajunge la SS2 M.2, slotul de stocare de 2,5″ și cele două plăcuțe de ram, ascunse după un scut metalic.
Cu toate acestea, va trebui să îndepărtezi unitățile de stocare și să deșurubezi mai multe șuruburi care fixează carcasa de plastic, pentru a ajunge la modulul termic și modulul wireless. Nu ne-am dezasamblat laptopul testat, însă așa arată, după aceea. Totuși, mi se pare ciudat că Lenovo a ales această abordare pentru Y540 de 17 inch, având în vedere că varianta mai mică de 15 inch este mult mai ușor de deschis.
Înainte de a vorbi despre performanță și experiența de utilizare zilnică, ar trebui să adaug că Lenovo permite două moduri de lucru pentru acest Legion Y540: Discrete și Hybrid. Poți comuta între acestea din BIOS sau din aplicația Lenovo Vantage, care are grijă și de actualizarea driverelor.
Pe modul Discrete, Intel HD 630 iGPU este dezactivat și totul rulează prin GPU Nvidia, în timp ce pe Hybrid ambele plăci sunt activate și Optimus alege între ele. Acest mod favorizează durata de utilizare a bateriei, pentru activitatea zilnică, fiind opțiunea pe care aș recomanda-o, în mod normal, la laptop.
Cu toate acestea, dacă vei folosi, în mod constant, unitatea pentru task-uri și jocuri solicitante, iar laptopul va fi în priză, poți rămâne cu Discrete.
Următoarele log-uri arată la ce să te aștepți, în legătură cu performanța și temperatura interioară, cu task-uri zilnice cum ar fi navigare, Youtube, Netflix sau editare de text, toate pe modul Hybrid.
Acum, să ne concentrăm asupra performanței acestui laptop, în regim de stres. Pentru aceasta, am pornit în modul Discrete și Performance Thermal Mode, din Lenovo Vantage. Trei moduri termice (Quiet, Balanced, Performance) sunt disponibile, care afectează limitele puterii și comportamentul procesorului în aceste teste, așa că am mers cu setările la nivelul superior.
Testăm performanța procesorului în sarcini stresante, rulând Cinebench R15 de 10+ ori în buclă, cu timp de 2-3 secunde între fiecare rulare, ceea ce simulează o încărcare de 100% pe toate nucleele.
Cu setări de stocare, procesorul rulează continuu la 3,9-4,0 GHz chiar și după mai multe rulări Cinebench și un TDP de 65+ W, ceea ce se traduce prin scoruri de 800+ puncte și temperaturi ridicate de aproximativ 93-96 grade Celsius. Profilul de performanță crește limita de TDP și, în consecință, procesorul funcționează la frecvențe înalte și cu temperaturi ridicate.
Am început să îmbunătățim acest comportament, prin alocarea unui voltaj mai mic către procesor. Unitatea noastră s-a dovedit stabilă la -125 mV, ceea ce a menținut perfectă performanța procesorului, dar la puteri și temperaturi mai mici. Nu am efectuat testele pe modurile Balanced și Silent, deoarece acestea limitează puterea procesorului. Am testat performanța pe baterie și, în acest caz, CPU a fost limitat la 20W și frecvență de aproximativ 2,7-2,8 GHz.
Y540 nu dezamăgește și permite o performanță excelentă a procesorului, în aceste teste, atâta timp cât unitatea este în priză. Implicit, nucleele se încălzesc mult, așa că aș recomanda o tensiune mai mică, pentru a reduce cerințele de energie și temperaturi (așa cum am explicat în acest ghid).
În continuare, trecem la testarea performanței în testele combinate cu CPU și GPU. Facem asta rulând testul 3DMark Stress, precum și testul Luxmark 3.1. Laptopul trece testele 3DMark atât cu setări standard, cât și cu tensiune mai mică. Din jurnalele de mai jos vei observa că temperaturile procesorului/GPU sunt afectate foarte puțin de tensiunea scăzută a procesorului, ceea ce este puțin neobișnuit.
Testul de stres Luxmark arată că CPU și GPU pot funcționa fără probleme în sarcini mai lungi. Din anumite motive, jurnalul arată puterea procesorului la nivel scăzut, dar frecvențele rămân la 4,0 GHz, pe întregul test. Procesorul continuă să funcționeze bine, cu laptopul pe baterie, dar GPU scade la aproximativ 30W+ în acest caz, ceea ce se întâmplă și la experiența de gaming pe baterie, după cum vei vedea mai jos.
Coroborat cu testul CPU Cinebench, toate acestea sugerează că, în modul baterie, Legion Y540 nu va oferi aceeași performanță excelentă, pe care o ai în timpul în care este conectat la priză.
În continuare, am adăugat un set de repere, pentru cei interesați de valori exacte. În primul rând, iată ce avem obținut pe profilul Performance.
- 3DMark 11: 15960 (Grafic – 19838, Fizic – 10151);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 12911 (Grafic – 14952, Fizic – 12081);
- 3DMark 13 – Time Spy: 5673 (Grafic – 5893, CPU – 4684);
- 3DMark 13 – Port Royal: 3312;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 3481;
- GeekBench 5.0.1 pe 64 de biți: Single-Core: 1100, Multi-core: 4327;
- CineBench R15 (cea mai bună rulare): CPU 844 cb, CPU Core Core 169 cb;
- CineBench R20 (cea mai bună rulare): CPU 1941 cb;
- x265 HD Benchmark pe 64 de biți: 66,56 s.
Apoi, am reluat unele dintre aceste teste, pe un profil Performance cu tensiune joasă, cu un procesor sub-controlat de -100 mV (am setat iar la -100 mV, pentru a preveni eventualele probleme de stabilitate) și am setări standard pentru GPU:
- 3DMark 11: 16001 (Grafic – 20024, Fizic – 10027);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 12913 (Grafic – 15064, Fizic – 11900);
- 3DMark 13 – Time Spy: 5693 (Grafic – 5887, CPU – 4800);
- 3DMark 13 – Port Royal: 3332;
- Uniengine Supoerposition – 1080p Extreme: 3485;
- PCMark 10: 5547 (Essentials – 9140, Productivity – 7052, Digital Content Creation – 7186);
- PassMark: Rating: 5871, CPU mark: 11094, 3D Graphics Mark: 11659;
- GeekBench 5.0.1 pe 64 de biți: Single-Core: 1097, Multi-core: 4336;
- CineBench R15 (cea mai bună rulare): CPU 841 cb, CPU Core Core 168 cb;
- CineBench R20 (cea mai bună rulare): CPU 2032 cb, CPU Single Core 413 cb;
- x265 HD Benchmark pe 64 de biți: 63,98 s.
Configurația noastră are doar un procesor i5 quad-core, ceea ce afectează punctajele de referință ale procesorului, în toate situațiile. Având în vedere concluziile noastre și experiența cu Lenovo Legion Y740, mă aștept ca și procesorul de 45W Core i7-9750H să funcționeze similar pe o astfel de placă de bază, când are tensiune joasă. De aceea, i7 este un upgrade recomandat, dacă intenționezi să rulezi task-uri de stres, care pot beneficia de nucleele suplimentare și de performanța acestuia.
GPU, pe de altă parte, funcționează bine și, cel mai probabil, vei putea să obții o performanță chiar mai bună dacă dorești să experimentezi overclocking, deoarece parametrii termici o permit. Am overclock-at stabil laptop-ul nostru la +200 MHz Core și +1000 MHz Memorie cu GPU Tweak II și asta a condus la o creștere semnificativă a datelor din testele GPU:
- 3DMark 13 – Fire Strike: 13612 (Grafic – 16150, Fizic – 11875);
- 3DMark 13 – Time Spy: 6036 (Grafic – 6335, CPU – 4766);
- Superpoziție Uniengine – 1080p Extreme: 3705;
În final, să ne uităm la câteva rezultate ale jocurilor. Am rulat câteva jocuri reprezentative pentru arhitecturi DX11 și DX12 la rezoluția nativă FHD a ecranului, pe profilele FHD UV (CPU de 100 mV, GPU stoc) și FHD Tweaked (CPU de 100 mV, CPU cu overclock).
FHD UV | FHD Tweaked | |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF) | 74-88 fps | – fps |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS Off) | 27-30 fps | – fps |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 84 fps | 91 fps |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 114 fps | 123 fps |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Preset foarte mare, FXAA) | 88 fps | 100 fps |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Preset maxim, TAA) | 74 fps | 79 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 62-96 fps | 74-104 fps |
Battlefield V, The Witcher 3 – înregistrat cu contor Fraps / în timpul jocului, contor FPS în modul campanie;
Far Cry 5, Middle Earth, jocuri Tomb Raider – înregistrate cu utilitățile de Benchmark incluse.
Jurnalele HWinfo de mai jos arată viteza CPU și GPU în Farcry 5 și Witcher 3, pe profilul standard, cu ventilatoarele pe Performance (ajung rapid la viteze mari, ceea ce se traduce prin niveluri de zgomot de aproximativ 46-47 dB în zona capului).
În concluzie, această configurație particulară a lui Legion Y540 se performează excelent în testele noastre de referință și testele de gaming. Într-adevăr, i5 are o performanță mai slabă în unele dintre teste, iar un i7 ar fi recomandat în anumite task-uri dar, chiar și așa, laptop-ul este unul dintre cele mai performante, între cele care utilizează RTX 2060, în prezent. Pentru comparație, top-level-ul MSI GE65 Raider de 15 inch, într-o varianta Core i7 / overclocked RTX 2060 90W are o performanță de 7-15% mai bună, dar este și un produs mult mai scump, în timp ce Acer Predator Helios 300, pe care l-am revizuit cu ceva timp în urmă, este un laptop care are performanțe similare, dar este mai zgomotos, în timpul jocurilor.
Comparația pe care o aștepți este cu Asus TUF Gaming FX705, care are un preț similar cu Legion Y540 sau chiar mai ieftin, în unele zone geografice. Nu avem un TUF RTX 2060 de 17 inch, pentru o comparație directă, dar testăm un model de 15 inch, cu o configurație AMD Ryzen 7 / RTX 2060 și vom face trimitere către această recenzie, de îndată ce va fi disponibilă.
Desigur, există și întrebarea dacă merită să ai un RTX 2060, în loc de un GTX 1660Ti, pe un astfel de laptop. Ambele cipuri au 80W, dar RTX 2060 rulează la frecvențe mai mari și include RayTracing, deși cu o utilizare limitată, la acest nivel.
Pe modelul testat, cu i5 / GTX 1660Ti Legion Y540-17IRH, am obținut 83 fps pe FarCry 5 și 55 fps pe Witcher 3, ambele pe setările FHD Ultra, dar și un scor 3DMark TimeSpy Graphics de aproximativ 5500 de puncte. Aceasta reprezintă 5-7% din performanța lui RTX 2060, cu setări standard GPU și 12-15% din ceea ce am obținut pe varianta overclock. În concluzie, aș spune că merită să cumperi RTX 2060 dacă acesta este cu maxim 4-600 RON mai scump decât GTX 1660Ti, însă nu și dacă diferența de preț este mai mare.
Zgomot, căldură, conectivitate, difuzoare și altele
Legion Y540 utilizează un modul termic relativ standard, cu două ventilatoare, trei tuburi de căldură și suficiente plăci de căldură pentru a acoperi procesorul, GPU și VRM-urile (adică modulele de regularizare a tensiunii). Această variantă de 17 inch utilizează tuburi termice mai lungi pe partea cu GPU, ceea ce ajută la menținerea temperaturilor puțin mai scăzute.
Așa cum am precizat mai sus, această soluție de răcire este bună, pentru a menține componentele disponibile, în special în profilul CPU cu tensiune joasă. CPU-ul rulează la temperaturi destul de mici în condiții de stres, atingând un nivel maxim de 80 grade Celsius, dar GPU rămâne la temperaturi mai scăzute, de aproximativ 70 de grade, la majoritatea jocurilor.
Cele două ventilatoare rămân inactive, în timpul utilizării de zi cu zi, atât în profilul de ventilator Silențios, cât și Echilibrat, și pornesc din când în când doar când au un multitasking mai dificil. Nu am auzit vreun zgomot de la bobină, în utilizarea zilnică, dar am auzit unele zgomote electronice în timpul rulării PCMark10, astfel încât s-ar putea să ai această problemă în cazul anumitor task-uri.
Cu jocurile, ventilatoarele au un zgomot până la aproximativ 46-47 dB la nivelul capului, atât pe profilurile de ventilator Balanced, cât și pe Performance. Nu este rău, pentru un notebook de gaming cu acest tip de specificații, puțin mai zgomotos decât laptopurile de nivel superior, dar mai silențios decât alte modele accesibile. Totuși, vei avea nevoie de căști, pentru ca să nu te deranjeze zgomotul.
În ceea ce privește temperaturile carcasei, interiorul rămâne la o temperatură de 30 – 40 de grade Celsius, în zonele cu care intri în contact dar, în partea de jos, temperatura se ridică până în jurul valorii 50 de grade, în zona în care este amplasat modulul termic.
Pentru conectivitate, pe acest laptop există Gigabit Lan, WiFi 5 și Bluetooth. Am efectuat testele mai ales pe modul wireless și a funcționat foarte bine, chiar având viteză mai mare decât unele dintre cele mai noi modele WiFi 6 pe care le-am testat cu setările noastre.
Pentru audio, există un set de boxe care se aud prin micile fante din zona frontală. Având în vedere mărimea lor, mă așteptam să sune groaznic, dar s-au dovedit în regulă. Am măsurat volume maxime de aproximativ 76-78 dB și o calitate corectă a sunetului, lipsind în mare măsură frecvențele mai mici.
În cele din urmă, ar trebui să menționez camera web și microfoanele, ambele așezate într-o poziție incomodă, sub display. Acest design pune microfoanele foarte aproape de tastatură, ceea ce se traduce printr-o cameră în zona nasului, cu un senzor mediocru. Cu alte cuvinte, uită că există.
Durata de viață a bateriei
Există doar o baterie de 57 Wh la Legion Y540 de 17 inch, la fel ca pe modelul de 15 inch, ceea ce este unul dintre aspectele pe care trebuie să le accepți, într-un laptop tip entry level pentru jocuri.
Totuși, vei obține o durată bună a bateriei, atât timp cât folosești laptopul în modul Hybrid, care permite Intel iGPU, sau Optimus. Iată la ce să te aștepți, dacă ecranul este setat la aproximativ 120 de cd / mp (60%).
- 14 W (~ 4 h de utilizare) – editare de text în Google Drive, Mod economic al bateriei, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 10 W (~ 5 h 30 min de utilizare) – video 1080p pe ecran complet pe Youtube în Edge, Mod economic al bateriei, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 8,5 W (~ 6 h 30 min de utilizare) – Netflix ecran complet în Edge, Mod economic al bateriei, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 20 W (~ 3- h de utilizare) – navigare în Edge, Mod performanță a bateriei, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 58 W (~ 1 h de utilizare) – Jocuri – Witcher 3, Mod performanță a bateriei, ecran la 60%, Wi-Fi ON, fără limită fps.
Doar pentru comparație, modul Discrete consumă mai mult din baterie:
- 15 W (~ 4- h de utilizare) – Netflix ecran complet în Edge, Mod economic al bateriei, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 23 W (~ 2 h 40 min de utilizare) – navigare în Edge, Mod performanță a bateriei, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
Laptopul este dotat cu un alimentator masiv, de 230 W, care pare oarecum supradimensionat pentru o configurație RTX 2060. Cântărește 0,93 kg în versiunea europeană din două piese, inclusiv cablurile. Este ceva ce trebuie să ții cont, deoarece cel mai probabil va trebui să-l transporți în rucsac, deoarece Legion Y540 nu se încarcă prin USB-C.
Preț și disponibilitate
Modelul pe care am făcut testele este o configurație cu nivel inferior și costă aproximativ 1270 USD pe site-ul Lenovo, cu actualele reduceri. Asta pentru configurația cu procesor Core i5, 16 GB RAM, 512 GB stocare SSD, RTX 2060 GPU și display-ul de 60 Hz FHD 300-cd/m2.
Cu toate acestea, poți configura propria variantă și poți scădea prețul până la 4200 RON, dacă ești OK cu un SSD mai mic, doar 8 GB RAM și GPU 16XTi GTX. Aș recomanda această configurație, dacă bugetul este mai redus. La polul opus, poți adăuga un procesor Core i7 și display FHD de 144 Hz și-l transformi într-un laptop de gaming superior, pentru un preț de aproximativ 5400 RON.
Prețurile și configurațiile variază întotdeauna între regiunile geografice, așa că ar trebui să consulți site-ul Lenovo pentru mai multe detalii, precum și site-uri precum Amazon pentru eventuale reduceri.
Concluzii
Lenovo a făcut o treabă foarte bună cu Legion Y540 și nu este de mirare că este atât de popular. Nu numai că laptop-ul funcționează foarte bine și-ți permite să faci setări și overclocking, dar este, de asemenea, configurabil și mai accesibil decât majoritatea sistemelor concurente, cu specificații similare.
Cu toate acestea, decalajul se micșorează odată ce alegi un procesor Core i7 și ecran de 144 Hz, de aceea un raport mai bun calitate – preț vei avea în cazul configurațiilor de nivel inferior.
De asemenea, te sfătuiesc să verifici, cu atenție, alte produse atunci când cumperi un notebook de gaming. Printre acestea, m-aș uita la Asus TUF Gaming FX505, Acer Predator Helios 300 sau HP Omen 15, care sunt opțiuni mai accesibile, precum și la cele de nivel superior, cum sunt Lenovo Legion Y740, Asus ROG Hero/Scar III și MSI GE65 Raider, dacă-ți poți permite să cheltui mai mult pentru un computer mai bun.
Și asta pentru că Legion Y540 are și câteva neajunsuri, pe care va trebui să le accepți. Printre ele, aș remarca carcasa în totalitate din plastic, tastatura destul de moale și touchpad-ul incomod, boxele mici și lipsa unor porturi. În plus, unii ar putea prefera, de asemenea, o tastatură RGB și o setare software mai facilă, deoarece trebuie să modifici manual aceste setări, pentru a obține performanțele optime ale laptopului.
Cu toate acestea, însă, dacă ești în căutarea unor performanțe bune pentru un buget fixat și nu te deranjează să faci chiar tu setările, Lenovo Legion Y540 este unul dintre notebook-urile de gaming cu cel mai bun raport calitate-preț de pe piață și câștigă recomandarea noastră, în acest palier de preț.
Verifică preț Lenovo Legion Y540 aici!
Citește și:
- Apple MacBook Air (2019) – Review și păreri
- Review și păreri combină frigorifică Liebherr Confort CUag 3311
- Cele mai bune brățări de fitness