Pro
- Calitate excelentă a imaginii
- Ecran receptiv
- Întârzierea scăzută a inputului
- Preț accesibil
- mulțime de porturi pentru conectivitate
Contra
- Butoane OSD în loc de joystick
- Compatibilitatea G-Sync încă are probleme
Specificații AOC CU34G2X
Dimensiunea ecranului: 34 inch
Rezoluție: 3440 x 1440 UW-QHD
Raport aspect: 21:9
Tehnologia ecranului: Aliniere verticală
Rata de refresh: 144Hz
Timp de răspuns: 4ms
Raport de contrast: 3000:1 (static)
Luminozitate: 300 cd / m²
Difuzoare încorporate: Nu
Reglare suport: Înălțime – Da
Reglare suport: Înclinare – Da
Reglare suport: Rotire – Da
Reglare suport: Pivotare – Nu
Compatibilitate VESA: Da (100 x 100)
Conectivitate: DisplayPort 1.4x 2, HDMI 2.0 x 2, USB 3.0 x 5, 3.5mm jack audio x 1
Dimensiuni (W x H x D): 80,85 mm x 52,80 cm x 23,75 cm
Greutate: 8.10 kg
Design și caracteristici
AOC CU34G2X urmărește îndeaproape designul seriei G2, așa că se potrivește cu monitoarele performante din această serie, cum ar fi 27G2 (review complet aici). Monitorul are un finisaj negru mat, frumos și curat, cu accente roșii subtile în unele puncte cheie, însă care nu te duce neapărat cu gândul la gaming. Ecranul nu are ramă pe trei dintre părți dar, când este pornit vei observa, totuși, niște margini subțiri ale display-ului, pe aceste muchii.
AOC CU34G2X este mai îngust decât alte monitoare ultrawide, deși acest este, în continuare, un monitor masiv. Dispozitivul are o adâncime de aproximativ 24 de cm, însă multe alte modele concurente ocupă încă câțiva centimetrii în plus, pe biroul tău. Singura caracteristică care îl face să pară mai gros decât te-ai aștepta este curbura ecranului; aceasta face destul de dificilă montarea pe perete a monitorului.
Seria G2 a lui AOC își propune să ofere monitoare mai ieftine, însă acest model, la fel ca și restul seriei, nu face sacrificii în privința materialelor utilizate. Panourile din plastic sunt suficient de rezistente și groase pentru a rezista unor lovituri, iar mecanismul de reglare funcționează ușor, dar este ferm. Nu am găsit defecte estetice la modelul testat și ne așteptăm să găsim aceeași calitate și la celelalte produse vândute cu amănuntul.
Un singur lucru nu ne-a plăcut la designul lui AOC CU34G2X: butoanele OSD, care sunt greu de utilizat, dacă nu ai deprins secvența de apăsare a acestora. Dacă te joci, pe întuneric și vrei să reglezi iluminarea, acest lucru poate fi dificil și ar putea să-ți ia mult timp. Preferăm întotdeauna joystick-urile, care sunt mai ușor de utilizat și știm că nu sunt prea costisitoare, așadar prețul nu ar fi afectat.
AOC CU34G2X are un suport flexibil care oferă posibilitatea să reglezi înclinarea, înălțimea și să-l rotești, deci nu va fi necesar să-l înlocuiești cu un suport VESA. Acesta din urmă este compatibil, însă poate fi greu să găsești, la preț decent, un model care să facă față mărimii și greutății ecranelor ultrawide. Baza suportului, în formă de bumerang, oferă o stabilitate excelentă și arată bine, așa că nu trebuie să cheltui suplimentar pe un suport adițional.
Conectivitatea lui AOC CU34G2X este excelentă, fiind echipat cu o mulțime de opțiuni care îl fac un monitor all-in-one fiabil. Panoul din spate include două porturi pentru DisplayPort 1.4 și HDMI 2.0, plus cinci porturi USB 3.0 pentru periferice.
Intrările video sunt pe partea stângă a carcasei, în timp ce porturile USB sunt pe partea stângă dacă te afli în fața monitorului, pentru a putea evita confuzia.
AOC CU34G2X nu are difuzoare, chiar dacă dimensiunea i-ar fi permis să ofere o pereche de boxe puternice. Cu toate acestea, nu putem să considerăm acest neajuns ca fiind unul major, deoarece monitorul oferă, și așa, un excelent raport calitate-preț.
Display și performanță
AOC CU34G2X oferă un ecran VA curbat de 34 inch cu o rezoluție de 3440 x 1440, o rată de refresh de 144Hz și un timp de răspuns îmbunătățit, de 1ms. Lumina de fundal este limitată la 300 cd/m2, în timp ce raportul de contrast este unul excelent, de 3000:1, datorită caracteristicilor tehnologiei VA. Ecranul are o formă curbată de 1500r, ceea ce îl face să fie mai strâns decât alte ecrane ultrawide de gaming pe care le-am testat recent.
Un lucru extraordinar la monitoarele QHD de dimensiuni mari, ca de exemplu AOC CU34G2X, este că au aceeași densitate a pixelilor, deci păstrează acuitatea suplimentară a ecranelor QHD.
Această caracteristică este comparabilă cu cea a unui model QHD de 27 inch, astfel încât obții un echilibru optim între vizibilitate și claritate. Majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie să aleagă un alt factor de scalare, pentru a citi fonturi mici, întrucât acestea vor apărea mai clare și mai exacte.
AOC CU34G2X nu are nevoie de calibrare datorită acoperirii sale sRGB care este puțin peste 100% sau aproximativ 85% din Adobe RGB. Acuitatea standard a monitorului este fantastică, media DeltaE fiind de 2,1, așadar este decentă pentru utilizarea de zi cu zi. Poți calibra monitorul pentru a elimina deviațiile și a reduce scorul la aproximativ 0.8 DE, ceea ce înseamnă că are performanțe necesare pentru editarea foto.
Nemulțumirea noastră este că AOC CU34G2X are o luminozitate mai scăzută, deoarece de-abia a ajuns la 250 cd/m2, în testele noastre. Contrastul, pe de altă parte, a fost unul de top, 2600:1, așa că monitorul oferă niveluri excelente de negru. Jocurile care au scene întunecate sau clarobscure, cum ar fi Modern Warfare, vor avea o claritate superioară, în special în sesiunile multiplayer, în modul Realism, în care se observă strălucirea NVG față de scenele întunecate.
AOC CU34G2X are o uniformitate excelentă, având în vedere că este un monitor ultrawide, neexistând deviații semnificative la cadranele care sunt situate către marginile sale. Nu am observat nori, iluminare de ștearsă a fundalului sau scăderi ale contrastului sau ale acuității culorilor, deci ar trebui să obții o imagine echilibrată.
Cu toate acestea, ia în considerare faptul că există toleranțe ale producătorului, care trebuie luate în considerare, așa că unele monitoare ar putea avea rezultate mai slabe decât altele, în această privință.
Răspunsul la pixeli este, de asemenea, vizibil mai bun pe AOC CU34G2X, mai ales dacă utilizezi funcțiile sale overdrive din OSD. Unele tranziții care contrastează prea mult sau sunt prea rapide vor lăsa să se vadă câteva urme, dar acestea sunt, de cele mai multe ori, abia observabile. Reține că instrumentul overdrive din OSD ar trebui utilizat rar, deoarece folosirea permanentă a acestuia va conduce la depășiri care sunt chiar mai neplăcute, față de estomparea panourilor VA.
AOC CU34G2X este un monitor FreeSync de gaming, dar compatibilitatea G-Sync are unele probleme de funcționare, la momentul recenziei. Probabil că acestea vor fi rezolvate după câteva update-uri, iar apoi monitorul va funcționa fără probleme cu GPU-urile Nvidia, deci ar trebui să aștepți până atunci. Întârzierea de input se situează la aproximativ 5ms, deci nu ar trebui să observi decalaje în timpul jocurilor preferate, indiferent dacă acestea sunt competiționale sau bazate pe poveste.
Concluzii
Dacă iei în considerare prețul, de sub 2500 RON, AOC CU34G2X este un monitor de gaming fantastic. Dispozitivul oferă o imagine de calitate excelentă și performanțe superioare pentru gaming, în plus având un ecran considerabil mai mare, care te va uimi. Designul ar putea fi îmbunătățit, dar funcționalitatea și calitatea materialelor este una de top.
Cu toate acestea, există câteva aspecte de îmbunătățit, cum ar fi utilizarea butoanelor OSD și compatibilitatea cu sincronizarea G Nvidia. Aceasta din urmă se va rezolva, mai devreme sau mai târziu, dar acum reprezintă o problemă insurmontabilă, mai ales că majoritatea monitoarelor funcționează impecabil, cu această tehnologie. Totuși, îți recomandăm cu mare căldură AOC CU34G2X pentru raportul calitate-preț extraordinar și funcționalitățile sale speciale, pentru jocuri și grafică – nu vei fi dezamăgit.
Verifică preț AOC CU34G2X aici!
Citește și:
- Apple MacBook Air (2019) – Review și păreri
- Review și păreri mașină de spălat cu uscător Indesit XWDE 961480X
- Review și păreri căști gaming SteelSeries Arctis Pro Wireless