Asus MB16ACE este un monitor portabil cu preț rezonabil, cu un ecran IPS tactil, care poate fi glisat lângă laptop, în geantă. Dispozitivul este foarte subțire și ușor, fiind un monitor complet funcțional, care-ți va extinde spațiul de lucru, atunci când ai nevoie. Asus MB16ACE este succesorul lui MB16AC, dar are un preț mai mic, așa că hai să verificăm ce performanțe are, comparativ cu modelul anterior.
Pro
- Subțire și ușor
- Ecran IPS precis
- Funcționare cu un singur cablu USB-C
- Design atractiv
- Preț mai mic
Contra
- Acoperire sRGB redusă
- Este alimentat de laptop prin USB-C
- Culori „spălăcite”
Specificații Asus MB16ACE
Dimensiunea ecranului: 16 inch
Rezoluție: 1920 x 1080 FHD
Raport aspect: 16: 9
Tehnologie ecran: In-Plane Switching (IPS)
Rata de refresh: 60Hz
Raport de contrast: 800: 1
Luminozitate: 250 cd/m²
Difuzoare încorporate: Nu
Reglare suport: Înălțime – Nu
Reglare suport: Înclinare – Da
Reglare suport: Rotație – Nu
Reglare suport: Pivot – Nu
Compatibilitate VESA: Nu
Conectivitate: USB-C x 1
Dimensiuni cu suport (L x H x D): 35,97 cm x 22,61 cm x 0,81 cm
Greutate: 0,73 kg
Design și caracteristici
Asus MB16ACE este subțire și pare o tabletă profesională puțin mai mare. Carcasa de culoare gri antracit este frumos finisată și se va potrivi ușor cu majoritatea laptopurilor, chiar și cu cele mai ciudate, de culoare burgund sau roz. Ecranul are ramă, dar aceasta este subțire și nu-ți va distrage de loc atenția.
Unul dintre aspectele care-i vor îngrijora pe majoritatea utilizatorilor este faptul că ar putea să fie fragil, având în vedere că are doar 730 de grame. Din fericire, nu este deloc atât de fragil pe cât pare, datorită unei carcase care oferă exact atâta rigiditate câtă este nevoie, pentru ca monitorul să reziste. Nu există defecte de construcție sau de îmbinare și ne așteptăm ca toate dispozitivele să fie la fel.
Marginea de jos, care are aceeași culoare de gri antracit, găzduiește trei butoane care-ți permit să setezi dispozitivul și să-l închizi/să-l deschizi. În continuare am fi preferat să avem un joystick, dar meniurile setărilor sunt concise, chiar dacă conțin setările esențiale. Fiecare dintre butoane este tactil și senzitiv, așadar nu ar trebui să ai vreo problemă, când le utilizezi.
Asus MB16ACE utilizează combinația de capac/suport de protecție, care este ușor și este fiabil. Această parte utilizează un magnet care se atașează de partea de sus a monitorului, fiind utilizată atât în modul portret, cât și în cel peisaj. Trebuie să știi că ai nevoie să instalezi un driver, pentru ca monitorul să recunoască orientarea și poziția în care vrei să utilizezi monitorul.
Poți folosi un stilou pentru a propti monitorul Asus MB16ACE, așadar capacul nu este vital, în cazul utilizării zilnice. Poți să-l introduci într-o gaură situată într-un colț al monitorului, iar aparatul va sta fix, atât în modul portret, cât și în cel peisaj. Poți fi tentat să nu crezi că un stilou ar putea susține un întreg monitor, dar crede-ne când îți spunem că sistemul nu va produce accidente.
Conectivitatea lui Asus MB16ACE este formată doar dintr-un port USB-C, așadar dispozitivele care au doar ieșire HDMI nu intră în calcul. Portul este compatibil DP Alt Mode, plus că monitorul își ia curent, prin intermediul lui. Dacă conectezi un MacBook sau XPS 13, atunci acesta va rămâne mult mai repede fără baterie, așadar va trebui să ai la îndemână încărcătorul sau o baterie externă, în cazul în care ai mult de lucru.
Totuși, Asus MB16ACE poate fi utilizat cu laptopuri care nu au mufă Type-C, grație adaptorului USB-C la USB-A, care este inclus în pachet. Poți folosi acest display cu orice port USB 3.0, dacă instalezi driverul pentru compatibilitate DisplayLink.
Display și performanță
Asus MB16ACE are un ecran IPS de 15,5 inch, cu rezoluție 1920 x 1080, rată de refresh de 60Hz și un timp de răspuns de 5ms. Lumina fundalului este puternică, de 250 cd/m2, însă contrastul este limitat la 800:1. Aceste specificații nu ne duc cu gândul la un monitor premium pentru grafică sau jocuri, însă produsul este mai degrabă destinat activităților zilnice, față de o anumită utilizare specifică.
Densitatea pixelilor lui Asus MB16ACE este puțin peste 142PPI, deci va avea o imagine mai clară față de ecranul tău obișnuit de 24 de inch Full HD, pe care-l folosești la servici sau acasă. Spațiul de lucru de la Desktop nu va crește, în general, în schimb textele mici sau unele imagini vor deveni mai clare și mai detaliate. Nu credem că va fi nevoie de scalare, la acest monitor, în special dacă ești obișnuit cu laptopuri care au aceeași dimensiune și rezoluție.
Asus MB16ACE are o performanță îmbunătățită a culorilor, comparativ cu predecesorul său, pornind de la o creștere a gamei SRGB, având o acoperire de 69%. Imaginile ar putea să pară puțin mai fade, față de monitoare sRGB, dar cel puțin vei avea o acuratețe DeltaE medie de 1,2. Culoarea temperaturii este puțin mai ridicată decât cea standard de 6500K, dar nu vei vedea imagini cu decolorări semnificative.
Asus MB16ACE a avut, în timpul testelor, un contrast foarte bun, de 1200:1. Acest aparat portabil are cea mai bună iluminare a negrului de până acum, dar unele scene întunecate ar putea încă să pară gri, din când în când. Acest aspect este una dintre slăbiciunile ecranelor IPS, dar ecranul despre care discutăm este superior, la acest capitol.
Un lucru care ne-a lipsit din fișa tehnică a lui Asus MB16ACE este iluminarea maximă, care nu a ajuns la 250 cd/m2. Maximul obținut în teste a fost de 220 cd/m2, ceea ce nu este rău și este suficient de luminos, pentru activitatea de zi cu zi. Recomandăm să setezi iluminarea la 50% sau puțin mai sus, pentru a menține ecranul viu, pe cât posibil, întrucât dacă setezi prea jos lumina de fundal, imaginile ar putea să pară spălăcite.
Ecranul IPS al lui Asus MB16ACE nu a prezentat vreo scurgere sau vreo problemă notabilă de uniformitate. Ecranul părea uniform, în afara unor scăderi ale contrastului în apropierea colțurilor, acestea putând fi detectate doar cu ajutorul unui colorimetru. Desigur, trebuie să ții cont și de toleranțele de fabricație, în special pentru ecranele IPS.
Asus MB16ACE a avut un timp foarte bun de răspuns al pixelilor pentru un monitor de 60Hz, însă încețoșările imaginilor încă pot fi observate, atunci când joci un joc rapid. Monitorul nu are o opțiune de overdrive, cum ar fi ELMB sau ceva similar, deci va trebui să te obișnuiești cu această limitare. Totuși, Asus MB16ACE nu este pentru gaming, așa că parametrii obținuți sunt rezonabili.
Asus MB16ACE nu este compatibil cu G-Sync sau cu FreeSync. Din nou, din moment ce monitorul nu a fost conceput pentru gaming, nu avem ce să reproșăm, datorită faptului că nu există o soluție pentru VRR. Nu am putut să măsurăm întârzierea de input a monitorului, dar se simțea mai apropiată de cea a unui monitor de 10ms 60Hz, cum este BenQ GW2480, pe care l-am testat anterior.
Concluzii
Asus MB16ACE este o achiziție excelentă, dacă cauți un monitor cu design și ecran atractiv, care oferă imagini de calitate bună. Ecranul este extrem de clar și precis, datorită densității mai mari a pixelilor, așa că utilizarea pentru texte sau imagini va fi o experiență plăcută. Ecranul IPS nu are cea mai bună acoperire a gamei culorilor, dar acuratețea excelentă îl salvează.
Singura funcționalitate a lui Asus MB16ACE care ne-a pus pe gânduri este faptul că se încarcă de la laptop, printr-un port USB-C. Nu este o hibă cu adevărat, dar știm că majoritatea laptopurilor consumă oricum foarte multă putere din baterie.
Asus MB16ACE este o opțiune excelentă dacă vrei să-ți extinzi zona de lucru a ecranului, în timp ce ești în deplasare, însă s-ar putea fie necesar să te conectezi la o priză, când îl utilizezi.
Verifică preț Asus MB16ACE aici!
Citește și:
- Review Dell S3220DGF – Monitor de 32-inch curbat QHD pentru gaming
- Review Asus XG27UQ – 4K 144Hz IPS Gaming Monitor cu FreeSync și HDR 400
- Laptop Lenovo Legion Y540 – Review și păreri
- Cele mai bune căşti de gaming pentru PC