Review Asus VG245H – Monitor Lag-Free pentru console

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Monitor Asus VG245H.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Deși există televizoare de înaltă rezoluție pe piață, ar fi frumos să existe și un monitor pentru console, cu un ecran special conceput pentru gaming.

Asus este un brand în care poți avea încredere, când vine vorba de jocuri. Au lansat recent noul lor model: Asus VG245H. Chiar dacă acest monitor este conceput pentru console, el are și funcția specială AMD Freesync, care înlătură imaginile care se scurg.

Este, oare, Asus VG245H un monitor bun pentru console? Ca să afli, citește în continuare.

Design

Asus VG245H este un monitor TN de 24 inch, cu o rată de refresh maximă de 75 Hz și un timp de răspuns rapid, de 1ms. Când utilizezi acest monitor special pentru jocuri, nu vei avea fantome sau imagini în ceață.

Designul său este destul de simplu, dar ceea ce îl face să iasă în evidență este suportul său. Acest monitor are un suport pătrat cu o fantă în mijloc, care permite o mai bună aranjare a cablurilor. O problemă obișnuită pentru majoritatea jucătorilor pe console este multitudinea de cabluri pe care le au. Din fericire, această problemă nu apare, atunci când utilizezi acest monitor, datorită sistemului de gestionare a cablurilor.

O altă caracteristică excelentă a suportului este aceea care îți permite să-l înclini, să-l rotești și să-i reglezi înălțimea monitorului. Standul îți permite să-i reglezi înălțimea până la 130mm. De asemenea, poți să-l înclini sau să-l rotești până la 90 de grade. Pentru a beneficia de confort în timpul jocurilor, poți înclina monitorul înainte și înapoi. Poți înclina monitorul în față, până la 5 grade și înapoi, până la maximum 33 de grade, pentru un confort maxim.

În partea din stânga spate a monitorului se află un joystick OSD cu 5 poziții, care îți permite să navighezi ușor prin diferitele meniuri OSD și setările acestuia. Îmi place această soluție, având în vedere că uneori este dificil să nimerești setările, când trebuie să tot apeși butoane fizice.

Majoritatea gamerilor de consolă joacă în camera de zi, iar TV-urile utilizate sunt, de obicei, montate pe perete. Ei bine, aceasta nu ar fi o problemă, deoarece Asus VG245H poate fi montat și pe perete, cu ajutorul unui suport compatibil VESA.

Acest monitor are dimensiuni de 561x 489x 211mm (inclusiv suportul). Cântărește 5,1 kg, ceea ce este similar cu alte monitoare de 24 de inch de pe piață. În general, designul produsului este simplu, predominând culoarea neagră.

VG245H are, de asemenea, două boxe de 2 wați. Este bine că există, dar calitatea sunetului este una primară. Îți recomand fie să utilizezi o pereche de căști, fie un sistem dedicat de sonorizare.

Monitor Asus VG245H.

Display

Asus VG245H are un display TN de 24 inch, cu o rezoluție nativă de 1920 × 1080 (1080p). Rezoluția sa HD completă este destul de bună, pentru majoritatea jocurilor de consolă. 1080p pare a fi standardul, când discutăm despre jocuri; nu numai pentru console, ci și pentru jocurile de PC.

Deoarece acest monitor folosește un ecran TN, culorile sunt bune, dar nu atât de spectaculoase, cel puțin în comparație cu un monitor cu un ecran IPS. Are un nivel de luminozitate maximă de 250 de cd/m2 și are sistemul lui Asus ASCR (acronimul lui Asus Smart Contrast Ratio) la valoarea 10.000.000:1. Pentru un monitor cu ecran TN, contrastul este destul de bun, iar luminozitatea monitorului depășește cu mult cerința minimă de 120 de cd/m2. Nu este prea luminos, ceea ce este bine, deoarece expunerea prelungită la luminozitate prea mare poate fi în detrimentul ochilor utilizatorului.

Dacă te joci în camera de zi, există mari șanse ca razele de lumină să intre prin ferestre și să se reflecte în monitor. Din fericire, Asus VG245H este echipat cu un ecran anti-reflexie, care asigură faptul că strălucirea nu va fi o problemă, atunci când te joci.

Deoarece acest monitor folosește doar un ecran TN, are aceleași probleme legate de unghiurile înguste de vizualizare și precizia redusă a culorilor. Conform specificațiilor, produsul are o saturație de culoare de 72%. În ciuda valorii sale mai mici, monitorul are performanțe foarte bune, mai ales atunci când încerci mai multe dintre modurile de gaming prestabilite. Aceste moduri de gaming vor schimba temperatura culorii ecranului, dar și luminozitatea, contrastul și saturația, în funcție de genul jocurilor pe care le joci.

De exemplu, dacă joci FPS-uri, trebuie utilizat modul FPS. Modul FPS îmbunătățește vizibilitatea în zonele întunecate, pentru a-ți permite să poți trage, atunci când sunt inamici care se ascund în întuneric. În modul RTS/RPG, claritatea și saturația culorii afișajului sunt îmbunătățite pentru a-ți oferi o grafică mai vie, deoarece aceste jocuri oferă medii imersive de joc, care solicită mai multă atenție la detalii.

Există o mulțime de moduri vizuale de gaming și totul este destul de subiectiv. În general, vei selecta unul dintre modurile specifice de jocuri, menționate mai sus. Pentru alte activități, mediul sRGB este unul excelent (poți să-l folosești din punct de vedere tehnic pentru orice activitate, cum ar fi navigarea web, vizualizarea fotografiilor etc.).

Monitor Asus VG245H vazut din spate.

Performanțele de gaming

În privința performanței de gaming, Asus VG245H face față cu brio, datorită timpului său de răspuns de 1ms și ratei de refresh de 75Hz. Timpul de răspuns rapid asigură faptul că nu vor apărea niciodată fantome. Fantoma (ghosting) este un termen folosit atunci când vezi imagini încețoșate, care se derulează în spatele unei imagini aflate în mișcare pe ecran. Deoarece are un timp de răspuns GTG de 1ms, este suficient de rapid pentru a face refresh culorilor, rezultând o imagine mult mai uniformă. Dacă ai și o rată mare de refresh, vei vedea că afișajul de pe ecran este cât se poate de plăcut.

Desigur, pentru jucătorii de consolă, din cauza limitărilor consolei de gaming de generație curentă, faptul că ai un monitor care are o rată de refresh de cel puțin 60Hz este suficient. Cu alte cuvinte, dacă ai o rată de refresh de, să zicem, 75Hz atunci când joci jocuri pe consolă, nu vei observa diferențe notabile.

Cu toate acestea, reține că acest monitor are tehnologia AMD Freesync, ceea ce înseamnă că Asus nu numai că îți permite să utilizeze acest monitor pentru gaming pe consolă, dar utilizatorii pot să-l folosească și pentru gaming pe calculator.

Tehnologia AMD Freesync este o tehnologie adaptivă Vsync care asigură că nu va apărea niciodată o segmentare a ecranului. Când utilizezi o placă grafică compatibilă AMD, funcția aceasta va spune cardului grafic să redea cadrele numai atunci când monitorul este gata să le preia. Astfel, ruperea ecranului este eliminată, fără decalajul mare de input pe care l-ai putea avea, în mod normal, cu obișnuitul Vsync dublu-tampon.

Astăzi, majoritatea monitoarelor AMD Freesync folosesc conexiunea DisplayPort, dar AMD a încorporat „tehnologia Freesync prin HDMI”, astfel încât acest monitor să poată susține funcția menționată.

Activarea funcției este ușoară, deoarece tot ce trebuie să faci este să descarci și să instalezi cele mai recente drivere AMD și apoi să activezi funcția din panoul de control al plăcii video. Poți experimenta experiența completă de 75Hz atunci când utilizezi acest monitor pentru gaming pe computer. În plus, rezoluția full HD ar trebui să fie suficientă pentru majoritatea setărilor din jocuri.

Reține că monitorul Asus VG245H folosește un ecran TN, astfel încât culoarea nu este punctul lui forte. Totuși, monitorul este destul de rapid datorită ratei de refresh impresionante și a timpilor de răspuns. Modurile vizuale pentru gaming presetate îmbunătățesc, de asemenea, afișarea acestui monitor.

Trebuie să-l alegi pe cel care îți place cel mai mult. Trebuie să știi că există setări ale unor jocuri care nu îți permit să reglezi unii parametri de afișare. De exemplu, dacă utilizezi modul FPS, nu poți modifica luminozitatea și contrastul afișajului.

În afară de caracteristicile menționate mai sus, Asus își pune în aplicare „Tehnologia de input rapid a jocului”, care elimină practic Input Lag. În mod normal, semnalele de la controlere sau de la periferice  sunt rapide dar, deoarece majoritatea consolelor de gaming au acum controllere wireless, poate apărea o problemă cunoscută sub denumirea de Input lag. Deși există o mulțime de factori care definesc întârzierea de input, semnalele slabe de la controlere sunt doar unul dintre factorii care pot afecta Input Lag.

Așadar, întârzierea de input reprezintă întârzierea dintre acțiunile perifericelor și timpul necesar pentru ca acea acțiune să poată fi văzută pe ecran. Tehnologia rapidă a jocului îți asigură că nu vei mai experimenta întârzierea de input, chiar dacă semnalele mai slabe pot să fie vinovate de asta. Acest lucru se datorează panoului TN, care este un afișaj recunoscut pentru viteza optimă în timpul jocurilor.

Asus include, de asemenea, câteva completări de bun venit pentru gameri. De exemplu, monitorul are tehnologia Asus pentru protejarea ochilor, care include un modul fără pâlpâire și un filtru de lumină albastră scăzută. Primul elimină, de fapt, pâlpâirea ecranului, care poate dăuna ochilor, iar cel de-al doilea oferă gamerilor patru filtre de lumină albastră, care pot ajuta la protejarea ochilor împotriva oboselii (ceea ce este util, deoarece majoritatea jucătorilor de pe console sunt, de obicei, într-o sesiune maraton de jocuri).

Un alt adaos excelent este Tehnologia Game Plus a lui Asus, care este o colecție de instrumente care te ajută să îmbunătățești experiența de joc. Această caracteristică include un reticul fix, care rămâne tot timpul în mijlocul ecranului (în plus, este prezent și în 4 forme, din care poți alege), un cronometru util, care îți oferă un avantaj în anumite jocuri care necesită timpi fixați, un contor FPS care îți oferă numărul de cadre afișate în prezent pe ecran și are, de asemenea, instrumentul de aliniere a afișajului, care asigură că ceea ce vezi pe ecran este aliniat cu monitorul.

Monitor Asus VG245H vazut din lateral.

Conectivitate

Asus VG245H a fost destinat pentru jucătorii de consolă, dar acest monitor poate fi utilizat și pentru jocurile pe calculator. Este livrat cu două porturi HDMI, un port D-Sub/VGA, o mufă pentru căști de 3,5 mm și o mufă line-in pentru boxe externe.

Asus a inclus chiar și cabluri HDMI și VGA, deși îți recomand călduros să-l utilizezi doar pe primul, deoarece oferă o claritate vizuală și o rezoluție mult mai mare decât cel din urmă. Mai mult, funcționalitatea Freesync funcționează numai dacă utilizezi unul dintre porturile HDMI.

Deoarece acest monitor are două porturi HDMI, ți se oferă flexibilitatea de a conecta două dispozitive compatibile HDMI. Poți conecta consola de jocuri într-unul dintre porturi și computerul în celălalt port, dacă dorești.

Concluzii

Asus VG245H este un monitor foarte bun pentru gaming, la un preț de sub 200 $. Acest monitor de gaming poate fi utilizat atât la jocurile pe consolă, cât la cele de pe PC. Datorită afișajului, Asus VG245H este capabil să ofere o rată de actualizare ridicată de 75Hz și are, de asemenea, un timp impresionant de răspuns, de 1ms. În plus, beneficiezi și de tehnologia „Game rapid” și vei avea o experiență excelentă de gaming. Cu o rezoluție 1080p, este ideal atât jucătorilor de consolă, cât și celor de PC.

Monitorul are și funcționalitatea specială AMD Freesync. Majoritatea monitoarelor care au această tehnologie au un preț de peste 200 USD, fapt pentru care consider că acest produs este un chilipir, întrucât o oferă. În plus, beneficiezi de o serie de funcții, inclusiv tehnologia Game plus, tehnologia Eye Care, două porturi HDMI, un suport pentru monitor, care are și un sistem pentru aranjarea cablurilor și o mulțime de funcții ergonomice, și multe altele în plus.

În ciuda acurateței scăzute a culorilor, de doar 72%, viteza și rata de răspuns fac din acest monitor unul încântător de utilizat. Și, la un preț de doar 169,99 USD, nu te poți plânge, având în vedere câte funcționalități are.

Dacă ești în căutarea unui monitor decent pentru jocuri, care să poată fi folosit pentru gaming pe consolă sau pe computer, Asus VG245H este, cu siguranță, un monitor pe care ar trebui să îl iei în considerare.

Verifică preț Asus VG245H aici!

Citește și:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.