Asus VG248QE a deschis calea pentru monitoarele de gaming pe piața de display-uri cu o rată de reîmprospătare de 144Hz dublată de compatibilitate 3D Vision. Judecând după standardele actuale acest model este învechit în unele privințe dar este ciudat că încă este destul de vândut. Ca și în cazul lansărilor de primă generație Asus VG248QE are ciudățeniile sale dar o privire mai atentă va devoala atuurile pentru gaming ale acestui produs.
Update: Asus VG248QE a fost alegerea de top la momentul lansării dar cele mai recente progrese în tehnologie cum ar fi iluminarea de fundal fără pâlpâire și culoarea pe 8 biți încă nu sunt disponibile la acest model. Totuși Asus VG248QE este cu siguranță un monitor de gaming redutabil.
Specificații Asus VG248QE
- Dimensiune ecran: 24 inch
- Rezoluție: 1080P FHD
- Raport aspect: 16:9
- Tehnologie panou: Twisted Nematic (TN)
- Rata de reîmprospătare: 144Hz
- Timp de răspuns: 1ms
- Raport de contrast: 1000:1
- Luminozitate: 350 cd/m²
- Difuzoare încorporate: Da (2 x 2 Wați)
- Suport: Înălțime – Da (6 inch)
- Suport: Înclinare – Da (-5°/+15°)
- Suport: Rotire – Da
- Suport: Răsucire – Da
- Compatibilitate VESA: Da (100 x 100)
- Conectivitate: DisplayPort 1.2 x 1 HDMI x 1 DVI-DL x 1 port de 35 mm pentru căști
- Dimensiuni cu suport (WxHxD): 22.41 „x 19.68” x 9.1 „
- Greutate: 5.5 kg
Afișare și funcționalități
Asus VG248QE are de un display TN de 24 inchi de 1080P care poate atinge rate de reîmprospătare de 144Hz timp de răspuns de 1ms și raport de contrast de 1000:1. Acest model este considerat unul dintre primele monitoare native de 144Hz de pe piață cu o excelentă rată de răspuns. Desigur nu este la fel de performant ca modelele mai noi în ceea ce privește redarea culorilor și acuratețea acestora dar prețul acestuia este unul imbatabil.
Precizia standard a culorilor lui Asus VG248QE este DeltaE aproximativ 2.93 datorită unor sub-saturații rezultate în unele nuanțe în special verde. Acoperirea gamei sRGB este de aproximativ 93% ceea ce nu mai reprezintă la ora actuală un rezultat de excepție pentru monitoarele TN. Monitorul este potrivit pentru jocuri deși Asus VG248QE nu se poate pune la încercare cu modelele mai noi care și-au îmbunătățit foarte mult performanțele.
Asus VG248QE excelează în privința contrastului cu medii înregistrate de 750-800 cu luminozitate de la 30 la 50% și un uimitor 1080:1 la 80%. Reglajul fin este important dar acest model poate să te ajute să obții un negru adânc chiar dacă te joci într-o cameră bine luminată.
Întârzierea semnalului lui Asus VG248QE este foarte redusă fiind doar de 3.2ms ceea ce îl face perfect pentru jocuri competitive. De exemplu un timp mai mare de 4ms echivalează cu aproximativ un cadru de întârziere ceea ce majoritatea utilizatorilor nu pot percepe.
Întrucât Asus VG248QE a fost lansat în 2013 încă folosește un control de diminuare a luminii de fundal numit PWM sau modularea lățimii pulsului. Se știe că această metodă produce o lumină care se intensifică pe măsură ce diminuezi lumina de fundal și este de asemenea cunoscut că provoacă dureri de cap. Dacă ai ochii sensibili sau suferi de afecțiuni ale vederii Asus VG248QE nu este alegerea potrivită pentru tine chiar dacă prețul produsului îți pare tentant.
De asemenea nu vei găsi FreeSync sau G-Sync deoarece Asus VG248QE a fost conceput înainte de era tehnologică VRR astfel încât efectul vizual se bazează doar pe rata de refresh și pe frecvența de 144Hz a ecranului. În prezent lipsa de Adaptive Sync nu ar trebui să te împiedice să cumperi deoarece jocurile la 1080 sunt relativ ușor de redat de aproape orice placă grafică. Chiar GPU-urile cu preț de sub 150 dolari ar trebui să producă cadre de frecvență mare în jocuri cum ar fi CS: GO.
În ciuda îndoielilor noastre care ar trebui să fie iertate având în vedere că discutăm despre un model din 2013 Asus VG248QE include o caracteristică premium pe care nu o poți găsi astăzi în modelele mai noi. Acest dispozitiv a fost inițial destinat jocurilor 3D Vision ceea ce a însemnat necesitatea unei rate ridicate de reîmprospătare dar tehnologia 3D Vision de la Nvidia vine cu utilitarul lor Lightboost care creează un efect stroboscopic în fundal.
Tehnologia Lightboost a lui Asus VG248QE poate fi folosită pentru îmbunătățirea sesiunilor de gaming. Stroboscopul poate scurta tranzițiile pixelilor eliminând în mod eficient imaginile care par să fie rupte sau întrețesute. Dezavantajul acestui sistem este că poate să fie mai periculos în cazul utilizatorilor care au o sensibilitate la ecranele care pâlpâie. Chiar dacă nu mai sunt la modă de ceva timp jocurile 3D pot fi folosite fără probleme la acest monitor însă vei avea nevoie de ochelari 3D.
Concluzii
În ciuda faptului că Asus VG248QE nu mai este chiar un model nou și în ciuda defectelor sale este încă un produs de gaming demn de luat în considerare. Dovada performanțelor remarcabile este chiar faptul că rezistă de atât de mult timp într-o piață atât de competitivă.
De cele mai multe ori un ecran de 144Hz și o întârziere redusă a semnalului sunt tot ce ai nevoie pentru a-ți dezvolta abilitățile de joc dar Asus VG248QE oferă și posibilitatea de a juca în 3D. Nu poți găsi monitoare perfecte din toate punctele de vedere așa că va trebui să faci unele compromisuri. Per total având în vedere prețul de chilipir la care este disponibil la ora actuală Asus VG248QE este o afacere mai cu seamă știind câte poate să ofere.
Verifică preț Asus VG248QE aici!
Citește și:
- Cele mai bune monitoare ieftine de 144Hz pentru gaming
- Cele mai bune plăci de bază pentru gaming
- Cel mai bun SSD portabil
- Cele mai bune brățări de fitness