Asus VG259Q are un ecran rapid 1080p IPS, care oferă atât viteză, cât și imagini de calitate, ceea ce, până acum, monitoarele TN nu reușeau să livreze. Variantele IPS au unghiuri de vizualizare și o claritate considerabil mai bună, dar avantajul lor cel mai important este capabilitatea de a reda fidel culorile. Asus VG259Q este foarte atractiv pentru o audiență largă, dar oare poate să obțină același performanțe ca fratele său mai mare, VG27AQ?
Pro
- Ecran IPS precis
- Performanță excelentă a ELMB
- Timp impresionant de răspuns al pixelilor
- Compatibil cu FreeSync/G-Sync
- Luminozitate și contrast ridicat
Contra
- Scădere a acoperirii sRGB
- Gamma are nevoie de îmbunătățire
- Costisitor, față de concurență
Specificații Asus VG259Q
Dimensiunea ecranului: 25 inch
Rezoluție: 1920 x 1080 FHD
Raport aspect: 16:9
Ecran Tehnologie: In-Plane Switching (IPS)
Rata de refresh: 144Hz
Timp de răspuns: 4ms (1ms MPRT)
Raport de contrast: 1000:1 (static)
Luminozitate: 400 cd/m²
Difuzoare: Da (2 x 2 W)
Reglare suport: Înălțime-Da
Reglare suport: Înclinare – Da
Reglare suport: Rotație – Da
Reglare suport: Pivotare – Da
Compatibilitate VESA: Da (100 x 100)
Conectivitate: HDMI 1.4 x 2, DisplayPort 1.2 x 1, Jack 3.5mm
Dimensiuni (L x P x P): 53,75 cm x 35,71 cm x 1,78 cm
Greutate: 5,22 kg
Design și caracteristici
Asus VG259Q folosește designul consacrat, pe care brandul l-a folosit la monitoarele premium pentru gaming. Carcasa negru mat are o textură frumoasă, rezistentă și foarte ușor de întreținut împotriva prafului și a amprentelor, astfel încât monitorul va arăta, întotdeauna, ca nou. Acest model are rame, dar marginile sunt foarte subțiri și foarte greu de observat, în timpul jocurilor.
Monitorul are un design funcțional, plăcut și ușor de asimilat cu orice sistem, plus că nu va trebui să găsești un sistem care să se potrivească cu monitorul, în caz de upgrade. Acesta este principalul motiv pentru care preferăm aspectul mai vechi, față de monitoarele de ultimă generație ale lui Strix și ROG Swift, care au un aspect agresiv.
Monitorul nu are o iluminare RGB în partea din spate, existând doar însemnele futuriste și logo-ul îndrăzneț TUF Gaming, în partea de sus. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece monitorul aparține unei sub-mărci de gaming, nu la fel ca monitoarele ROG Swift. Cu toate acestea, nu credem că este o pierdere, deoarece poți adăuga propriile tale benzi LED, dacă dorești, într-adevăr, lumini de gaming.
Calitatea materialelor nu este afectată, chiar dacă Asus VG259Q este un monitor mai ieftin din seria de gaming TUF. Materialele plastice sunt groase și rezistente, neexistând defecte de îmbinare. Mecanismul suportului se mișcă lin, dar este suficient de ferm ca să rețină monitorul în poziția pe care ai fixat-o.
De asemenea, pe Asus VG259Q setările le vei face prin intermediul unui joystick, care are o combinație de patru butoane pentru manipularea meniurilor și selecțiilor efectuate. Această implementare este întotdeauna mai ușor de utilizat, în special atunci când navighezi prin o mulțime de sub-meniuri. Nu poți vedea butoanele, dar poziția sa îți permite să te familiarizezi imediat cu el.
Unul dintre cele mai remarcabile lucruri despre Asus VG259Q este suportul său complet reglabil, rezistent și puternic. Nu este necesar să cheltui suplimentar pentru un suport VESA, chiar dacă ar fi compatibil, deoarece poți să înclini, să rotești, să pivotezi și să reglezi înălțimea ecranului. Baza în formă de pătrat dă stabilitate suplimentară acestui suport, astfel încât să monitorul este stabil.
Asus VG259Q are un port DisplayPort 1.2 și două HDMI 1.4 pentru intrări video, astfel încât să poată primi semnal de la PC și încă de la două console. Există și un jack de 3,5 mm pentru căști, dar nu există și porturi USB la acest model. Nu este o pierdere prea mare, dar ar fi frumos să existe unele, care să poată gestiona anumite accesorii și să permită o mai bună aranjare a cablurilor.
Pe Asus VG259Q există o pereche de boxe de 2 watt, dar credem că nu vor fi folosite prea mult timp, având în vedere publicul-țintă. Perechea sună puțin dogit și sunetele sunt distorsionate, cu ușurință, la volum mai mare, deci nu sunt ideale pentru jocuri. Se va auzi mult mai bine cu o pereche de difuzoare separate sau un set de căști, care sunt întotdeauna preferate, pentru jocuri competitive.
Display și performanță
Asus VG259Q oferă un ecran IPS de 25 inch cu o rezoluție 1920 x 1080, o rată de refresh de 144Hz și un timp de răspuns minim de 1ms. Lumina de fundal ajunge la o valoare relevantă de 400 cd / m2, iar contrastul este la un nivel uzual, de 1000:1, la fel ca majoritatea ecranelor IPS. Valoarea de 1ms nu este standard pentru ecran, dar aceasta descrie funcția ELMB a monitorului, care îmbunătățește timpii de răspuns ai pixelilor, pentru a reduce fenomenul de fantome.
Monitoarele de gaming în format 24/25 inch, cu rezoluție 1080p, sunt încă populare, deoarece sunt standardul acceptat, pe scară largă, pentru jocurile competitive.
De asemenea, este mai ușor să atingi rata maximă de refresh cu aproape orice GPU, ceea ce le permite gamerilor să construiască un sistem mai accesibil, care să atingă viteza maximă. Nu vei avea nevoie de scalare, pe acest monitor, pentru sarcini obișnuite, datorită clarității ecranului său.
Asus VG259Q oferă o culoare decentă, începând cu o acoperire de 96% a gamei sRGB, cu o precizie medie de aproximativ DeltaE 2.1. Nu este cel mai bun rezultat pe care l-am văzut, dar ecranul arată echilibrat și aceasta este suficient pentru utilizarea jocurilor în regim competițional. Temperatura culorii este ușor sub punctul 6500K, deci nu trebuie să reglezi setările pentru a obține un aspect mai temperat pe ecranul IPS.
Contrastul este excelent și pe Asus VG259Q, atingând 1250:1, folosind setări de luminozitate moderată. În schimb, un lucru care este sub standard, este valoarea gamma, care a rămas la 2,06 și a făcut ca unele scene să fie prea întunecate sau prea luminoase. Vei avea nevoie de un colorimetru pentru a obține un gamma de 2,2, care va părea mult mai natural.
Uniformitatea displayului, pe de altă parte, a fost excelentă pentru monitorul Asus VG259Q pe care l-am testat, întrucât nu am găsit sângerări ale luminii de fundal și nici înnorări, pe niciunul dintre cadranele ecranului.
Strălucirea ușor cenușie, atunci când te uiți la imagini întunecate, este încă acolo dar, în general, nu există înfloriri pe ecran, care să strice scenele cu lumină scăzută. Reține că monitoarele IPS nu sunt complet identice, deoarece există toleranțe de fabricație de care trebuie să ții cont.
Receptivitatea pixelilor este locul în care Asus VG259Q excelează, datorită funcției ELMB, care îmbunătățește timpul de răspuns al ecranului. Am apreciat, în mod deosebit la această caracteristică faptul că nu blochează sincronizarea adaptivă, astfel încât să te poți bucura de imagini netede, fără să vezi fantome sau întreruperi. Cu toate acestea, ELMB scade, în mod vizibil, strălucirea și nu se potrivește cu reducerea numărului de cadre sub 100-120FPS, așadar verifică faptul că setările tale de gaming sunt optimizate.
Dacă lăsăm la o parte ELMB, poți utiliza întotdeauna setarea Asus VG259Q de urmărire, din OSD, care este similară cu un instrument de overdrive de pixeli. Am constatat că cel mai bine este să fie setată în jur valorii de 40-50, întrucât o valoare mai mare va induce o depășire vizibilă.
Aceste noi loturi de ecrane IPS au timpi de răspuns la pixeli mai buni, astfel încât nu este nevoie de multă energie pentru a elimina problemele comune de neclaritate pe care le vedem în scenariile de gaming competitiv.
Asus VG259Q este un monitor de gaming FreeSync, dar funcționează perfect cu G-Sync, dacă ai un GPU Nvidia. Cu toate acestea, vei avea nevoie de cel puțin un GPU GTX din seria 10, cu cele mai noi drivere, care să utilizeze facilitatea, astfel încât este posibil să ai nevoie să faci upgrade, dacă sistemul tău este mai vechi. De asemenea, nu trebuie să-ți faci griji pentru întârzieri sau sesiuni „de-sincronizate” în timpul jocurilor.
Concluzii
Asus VG259Q este un monitor excelent pentru gaming, în ceea ce privește calitatea și receptivitatea imaginii, dar nu se compară, la unii indicatori, cu VG27AQ sau AOC 24G2, ultimul fiind chiar mai ieftin.
Ecranul IPS redă fidel culorile și este foarte receptiv, astfel încât nu trebuie să te chinui din cauza calității mai slabe a imaginii, datorită monitorului TN, dacă dorești performanțe de 1ms. Ne place designul atemporal, plus că este un avantaj important faptul că monitorul este compatibil atât cu FreeSync, cât și cu G-Sync.
Cu toate acestea, limitările lui Asus VG259Q, menționate mai sus, pot să-i îndepărteze pe unii utilizatori, mai ales că prețul produsului este mai mare decât cel al concurenților.
Acoperirea mai mică a lui gamma este o problemă minoră, dar gamma poate face ca unele scene să pară prea întunecate sau spălăcite. Cu toate acestea, credem, în continuare, că acest monitor este o achiziție bună, cu condiția să fii dispus să faci eforturi pentru a remedia problemele semnalate.
Verifică preț Asus VG259Q aici!
Citește și:
- Top 6 cele mai bune monitoare pentru gaming
- Review boxe Logitech Z533
- Review și păreri căști gaming Corsair Void Pro RGB Wireless
- Cele mai bune căşti de gaming pentru PC