Review Asus XG27UQ – 4K 144Hz IPS Gaming Monitor cu FreeSync și HDR 400

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Monitor Asus XG27UQ pe un birou langa un PC.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Asus XG27UQ este un monitor pentru jocuri 4K 144Hz, conceput a fi mai accesibil decât PG27UQ, datorită utilizării tehnologiei FreeSync în loc de G-Sync HDR, care este mult mai costisitoare. De asemenea, nu are iluminarea de fundal FALD de 1000 cd/m2, deci este o alternativă mai ieftină, care se bazează pe o ieșire 4K cu rate de refresh amplificate.

Asus XG27UQ este, în continuare, un model emblematic, în ciuda faptului că nu este atât de dotat cum sunt competitorii săi. Așadar, că hai să vedem dacă merită să plătești prețul solicitat.

Pro

  • Calitatea fantastică a imaginii
  • Compatibil cu FreeSync și G-Sync
  • Ecran receptiv
  • ELMB Eficient

Contra

  • Are nevoie de două conexiuni DP 1.4 pentru a rula la 144Hz
  • Design arhaic
  • Are un preț mai mare decât majoritatea monitoarelor de gaming

Specificații Asus XG27UQ

Dimensiunea ecranului: 27 inch
Rezoluție: 3840 x 2160 4K UHD
Raport aspect: 16:9
Ecran Tehnologie: In-Plane Switching (IPS)
Rata de refresh: 144Hz
Timp de răspuns: 4ms
Raport de contrast: 1000:1
Luminozitate: 350 cd / m2 (400 cd / m2)
Reglare suport: Înălțime – Da
Reglare suport: Înclinare – Da
Reglare suport: Rotire – Da
Compatibilitate VESA: Da
Conectivitate: DisplayPort 1.4 x 2, HDMI 2.0 x 2, USB 3.0 x 2, jack 3.5mm x 1
Dimensiuni (W x H x D): 63,37 cm x 55,70 cm x 26,95 cm
Greutate: 7,50 kg

Monitor Asus XG27UQ vazut din spate.

Design și caracteristici

Asus XG27UQ este aproape identic cu PG27UQ, având același design care utilizează suportul emblematic în formă de elice. Monitorul are o culoare frumoasă, închisă, metalică, care poartă elementele distinctive ale ROG, cum ar fi ochiul ROG și design-ul futurist al carcasei din spate. Monitorul are ramă, așa că trebuie să te obișnuiești cu marginile mai groase, față de standard, dacă vrei să te bucuri de displayul 4K 144Hz al acestuia.

Ies în evidență inserțiile roșii de la baza lui Asus XG27UQ, care inițial erau portocaliu pe bronz la modelul PG27UQ. Majoritatea monitoarelor ROG Strix au acest design, iar cealaltă variantă era, de obicei, rezervată produselor ROG Swift. Cu toate acestea, deși nu este cel mai important aspect, putem spune că roșul este mai potrivit în cazul majorității ambianțelor și gusturilor.

Calitatea carcasei este un alt aspect pe care acest producător de top îl ia în considerare la aproape fiecare produs lansat. Materialele plastice utilizate pe Asus XG27UQ sunt groase și rezistente, în timp ce monitorul este stabil. Marginile și îmbinările sunt, de asemenea, bine realizate, așa că nu vei observa niciun defect pe exteriorul produsului.

Asus XG27UQ încă păstrează LED-ul RGB în forma logo-ului cu ochiului ROG, în partea superioară a postamentului din spate. Această funcție suplimentară este suficient de strălucitoare pentru a scoate în evidență carcasa, ceea ce o face să iasă în evidență dacă ai un aparat compatibil cu Asus Aura. De asemenea, iluminarea aruncă o lumină polarizată, însă poziția sa excentrică poate să aibă, uneori, un aspect ciudat.

Asus XG27UQ oferă două variante facile de reglare, începând cu combinația de joystick și tasta rapidă pe care producătorul o folosește pe variantele sale de gaming. Totuși, acest monitor are și compatibilitatea Asus Display Widget, care îți permite să reglezi funcțiile monitorului printr-o aplicație din Windows. Această combinație face mai facilă accesarea setărilor obișnuite, cum ar fi luminozitatea, astfel încât nu trebuie să te superi că intri prin mai multe submeniuri și pierzi timpul.

Suportul tip elice utilizat pentru Asus XG27UQ dispune de un mecanism complet reglabil, care îți permite să înclini, să rotești, să pivotezi și să reglezi înălțimea afișajului. De asemenea, în partea de jos există un proiector LED pe care îl poți personaliza cu filtre 3D, ceea ce va contribui la estetica monitorului tău. XG27UQ este, de asemenea, compatibil cu suporturile VESA, dar îți recomandăm să consulți manualul, dacă vrei să elimini această piesă.

Una dintre cele mai notabile îmbunătățiri ale Asus XG27UQ este layoutul pentru I/O, care nu are limitările impuse de modulul G-Sync HDR al lui PG27UQ. Panoul include DisplayPort 1.2 dual, două porturi HDMI 2.0 și trei porturi USB 3.0 pentru periferice. Reține că vei avea nevoie de cele două porturi DP 1.4 pentru a rula la 144Hz fără compresie, dar nu vei putea folosi funcția de sincronizare adaptivă a monitorului, dacă-l folosești cu aceste setări.

Monitor Asus XG27UQ.

Display și performanță

Asus XG27UQ oferă un ecran IPS de 27 de inch cu rezoluție de 4K de 3840 x 2160, o rată de refresh overclocked de 144Hz și timp de răspuns de 4ms. Lumina de fundal este limitată la 350 cd / m2, iar contrastul are un raport static tipic de 1000:1. Asus XG27UQ pierde capabilitățile full HDR, având în schimb certificarea DisplayHDR 400, care însă nu este la fel de puternică.

Caracteristica distinctivă a lui Asus XG27UQ este ecranul său extrem de clar, care are o rată de refresh crescută pentru ca jocurile să se vadă mult mai bine. Unii utilizatori vor dori să folosească scalarea, cu aceste setări, deoarece textele mici ar putea fi greu de citit. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui să-și facă griji mai cu seamă pentru puterea GPU necesară pentru a rula la această rezoluție cu un nivel peste 60 FPS.

Asus XG27UQ are culori excelente, având o acoperire completă a gamelor sRGB și până la 92% DCI-P3 atunci când modul HDR este activ. Precizia culorii are un scor Delta E de doar 1,80, astfel încât nuanțele sunt reale și naturale. În mod implicit, temperatura culorilor este puțin mai caldă decât 6500K, dar asta nu te va deranja în timpul jocului.

Performanțele în privința luminozității și contrastului sunt, de asemenea, impresionante, fiind de 520 cd/m2 și, respectiv, aproximativ 1500:1 în HDR. SDR are un raport de contrast mai mic de 1010:1, dar acesta este încă un rezultat bun, având în vedere monitoarele de gaming IPS. Gamma, pe de altă parte, este de doar 2.15, așa că unele scene ar putea părea ușor dezechilibrate.

Uniformitatea displayului este, probabil, cel mai slab punct al lui Asus XG27UQ datorită sângerării luminii de fundal, în colțurile superioare. Unele înnorări și reduceri de contrast pot fi vizibile în scenele întunecate din jocuri precum Modern Warfare, datorită problemelor menționate. Totuși, poți primi și un monitor mai bun, întrucât practic modulele IPS nu pot fi identice.

Asus XG27UQ are un excelent timp de răspuns al pixelilor, deoarece nu există probleme majore privind neclaritatea imaginilor la jocuri cu ritm rapid. Funcția overdrive din OSD face o treabă excelentă în a reduce traseele, dar poți folosi și funcția ELMB a acestui model, care nu blochează funcțiile cheie. Luminozitatea maximă a monitorului va scădea considerabil, dar cel puțin vei beneficia de tehnologia de strălucire, în timp ce FreeSync este activ.

Unul dintre lucrurile care-l fac pe Asus XG27UQ să fie special sunt porturile sale duale DP 1.4, care îi permit să ruleze 4K 144Hz fără compresie. Cu toate acestea, dacă le folosești, se va bloca FreeSync și se va adăuga un pic de întârziere, așa că îți recomandăm să rămâi cu o singură conexiune. Din fericire, există o caracteristică numită DSC sau Dynamic Stream Compression care comprimă și decomprimă semnalul, astfel încât să poți utiliza monitorul în 4K 144Hz cu un singur cablu.

Tehnologia aceasta nu este perfectă, dar reducerea randării cromatice și alte funcționalități nu sunt la fel de sesizabile, și ar fi greu să le identifici. Este o alternativă mai bună față de utilizarea conexiunilor DP duale, și suntem bucuroși că Asus le-a oferit clienților opțiunea de a alege singuri tehnologia care li se potrivește mai bine.

Am văzut această limitare la Asus XG438Q, care este la fel de impresionant, dar este comercializat ca model 120Hz. Nu credem că este o mare afacere, dar mulți utilizatori vor dori să utilizeze monitorul la randamentul maxim din fișa de produs.

Asus XG27UQ este un monitor FreeSync similar cu majoritatea variantelor Strix, dar este compatibil cu G-Sync. Ai nevoie de un RTX 2080 Ti sau de două pentru a rula la FPS ridicate cu această rezoluție, astfel încât este extraordinar să poți utiliza GPU-uri Nvidia în timp ce sincronizarea adaptivă este activă. Întârzierea de input este de 4ms, deci nu trebuie să se vadă desincronizări între ecran și input, în timpul jocului.

Mufe conectare monitor Asus XG27UQ.

Concluzii

Asus XG27UQ este un monitor incredibil, care este mult mai accesibil decât predecesorii săi, lipsindu-i însă câteva funcții speciale. Nu are ieșire certificată HDR 1000, dar culoarea și contrastul excelent al afișajului IPS compensează această pierdere. De asemenea, monitorul este compatibil G-Sync, ceea ce îl face mai accesibil față de omologul său G-Sync HDR, care costă cel puțin 1000 RON în plus.

Singura problemă pe care o avem cu Asus XG27UQ este faptul are nevoie de două conexiuni DP 1.4 pentru a rula la maximum. Este o limitare naturală a tehnologiei actuale, dar caracteristica DSC, care ar fi o alternativă, ne place mai mult. Totuși, recomandăm Asus XG27UQ ca fiind o soluție excelentă, dacă dorești să-ți îmbunătățești cu adevărat experiența vizuală, față de un monitor de gaming obișnuit.

Verifică preț Asus XG27UQ aici!

Citește și:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.