Review Asus XG27VQ – Monitor de gaming FreeSync de 27 inch la preț accesibil

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Monitor Asus XG27VQ.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Asus XG27VQ a fost conceput pentru a fi un monitor performant cu preț accesibil având o rată de reîmprospătare de 144Hz și FreeSync totul într-o carcasă unică. Asus a devenit mai agresiv cu modelele centrate pe gameri dar compania nu a uitat niciodată să maximizeze performanța și să aibă grijă de calitatea produselor. Asus XG27VQ face parte dintr-o nouă serie numită Strix însă ne așteptăm ca acest produs să aibă performanțe de gaming similare cu cele ale seriei ROG Swift.

Specificații Asus XG27VQ

 • Dimensiune ecran: 27 inch
 • Rezoluție: 1920 x 1080 FHD
 • Raport aspect: 16:9
 • Tehnologie panou: Aliniere verticală (VA)
 • Rata de reîmprospătare: 144Hz
 • Timp de răspuns: 1ms
 • Raport de contrast: 3000:1 (static)
 • Luminozitate: 300 cd/m²
 • Difuzoare încorporate: Nu
 • Suport: Înălțime – Da (45 inch)
 • Suport: Înclinare – Da (-5°/+20°)
 • Suport: Rotire – Da
 • Suport: Răsucire – Nu
 • Compatibilitate VESA: Da 100 x 100
 • Conectivitate: DisplayPort 1.2 x 1 HDMI 1.4 x USB 3.0 x 5 port 3.5mm
 • Dimensiuni cu suport (WxHxD): 244″ x 206″ x 106″
 • Greutate: 7.5 kg

Monitor Asus XG27VQ vazut din spate.

Design și caracteristici

Asus XG27VQ se aseamănă cu modelele ROG din a doua generație având o tentă metalică mată cu accente roșii susținut de suportul helix distinctiv al producătorului. Ecranul nu are margini vizibile însă monitorul are o margine exterioară subțire și niște rame foarte subțiri. Chiar dacă designul este foarte simplu în funcție de necesități ai putea să scoți suportul și să alegi prinderea tip VESA pe perete.

Partea din spate a Asus XG27VQ este de mare impact tipică pentru toate produsele din această gamă fiind caracterizată de contururile unghiulare și de inelului LED pentru efectele Asus Aura. Acesta din urmă se poate sincroniza cu alte dispozitive care au Aura cum ar fi plăci de bază GPU-uri sau chiar carcasa computerului.

Desigur nu totul este bazat doar pe estetică: inelul LED este util pentru ca să compenseze printr-o lumină specială strălucirea excesivă a ecranului. Pentru fanii RGB Asus XG27VQ reprezintă un superlativ iar pentru cei care preferă iluminarea ambientală mai calmă există posibilitatea de a seta o culoare potrivită pentru restul platformei ceea ce este foarte util.

Este bine să știi că pentru a te bucura de avantajele LED-ului RGB Aura Sync situat în spate trebuie să amplasezi monitorul Asus XG27VQ aproape de un perete. Pentru rezultate optime trebuie să amplasezi monitorul la mai puțin de 25 cm de perete.

Deoarece Asus XG27VQ are un preț mai mic decât cel al generațiilor anterioare compania a decis de asemenea să minimalizeze aspectul generos pe care am ajuns să-l așteptăm de la monitoarele FreeSync. Pentru intrări video poți utiliza DisplayPort 1.2 HDMI 1.4 sau DVI-DL cu câte un port fiecare însă din păcate nu există porturi USB. Nu există difuzoare însă ne place faptul că porturile de conectare poate fi acoperite cu un panou special.

Monitorul Asus XG27VQ are foarte multe moduri în care poate fi personalizat. Suportul helix este însoțit de un proiector LED situat în partea de jos care se poate personaliza precum și de o fantă pentru aranjarea inteligentă a cablurilor. De asemenea poți să-ți găsești imediat un unghi optim de vizualizare datorită ajustărilor pe înălțime înclinare și rotire. Răsucirea ecranului nu este disponibilă întrucât ecranul este curbat.

Monitor Asus XG27VQ.

Performanțele monitorului

Asus XG27VQ are un ecran tip VA de 27 inch cu o rezoluție de 1920 x 1080 rată de reîmprospătare de 144Hz timp de răspuns de 4ms și un raport de contrast de 3000:1. Ecranul are o iluminare de fundal de 300cd/m2 care oferă o luminozitate suficientă. Ecranul are o curbură de 1800r care pare mai agresivă datorită dimensiunii totale a monitorului.

Pe setările din fabrică Asus XG27VQ are 96% sRGB cu o precizie bună Delta E de 3.10. Deși gamma este dezamăgitor având în vedere că acesta este un ecran VA performanțele rămân unele peste standardul necesar la gaming. Poți să îmbunătățești performanța până la un DeltaE 2.5 dacă setezi acest lucru din butoanele OSD sau chiar la DeltaE 1.9 dacă dispui de un colorimetru.

Pe de altă parte contrastul lui Asus XG27VQ a atins un raport de 2600:1 ceea ce ne-a depășit așteptările. Acest lucru permite ecranului să redea un negru satisfăcător precum și nuanțe profunde pentru un ecran de gaming. Din păcate Asus XG27VQ nu a atins luminozitatea maximă trecută în specificații: testele noastre au arătat că lumina de fundal WLED poate ajunge doar până la 270cd/m2 în loc de 300cd/m2.

Asus XG27VQ nu este extrem de precis așa că nu este ideal pentru activitățile specifice de prelucrare de imagini dar este un monitor foarte performant pentru jocuri. Combinația dintre dimensiune și ecranul curbat poate oferi jucătorilor imagini captivante și de calitate în timp ce designul Strix al Asus este unul cu totul special. Monitoarele de acest tip trebuie să aibă performanțe bune în privința receptivității și a uniformității imaginilor.

Din fericire Asus XG27VQ punctează bine la ambele capitole. Ecranul are o întârziere a semnalului de doar de 8ms ceea ce îl face potrivit chiar și pentru aplicațiile E-Sports. Atunci când vei juca jocuri cum ar fi Overwatch sau PUBG imaginile oferit nu vor avea întârzieri observabile.

Asus XG27VQ oferă utilizatorilor de GPU AMD beneficiile tehnologiei VRR inclusiv FreeSync. Scala de la 48Hz până la 144Hz este mai scurtă în comparație cu cea a altor produse dar nu credem că acest lucru este esențial întrucât monitorul este de 1080p. FHD poate fi redat fără probleme de cardurile Polaris și Vega.

Totuși există problema de retenție a imaginii și ghosting pe care unii utilizatori le pot observa pe Asus XG27VQ chiar dacă aceste fenomene nu sunt deloc frecvente. Pentru a compensa aceste deficiențe monitorul include o caracteristică de reducere estompărilor utilă atunci când observi urme sau ghosting în timpul jocului.

De asemenea Asus XG27VQ este unul dintre monitoarele compatibile cu Asus Display Widget. Aplicația oferă multe funcții care includ posibilitatea de a schimba automat între filtrele de culoare în funcție de jocul sau programul pe care-l utilizezi.

Monitor Asus XG27VQ.

Concluzii

Asus XG27VQ este o alegere fantastică pentru un monitor de gaming 1080p. Monitorul curbat și designul său maximizează impactul produsului asupra experienței generale de joc și a configurării alese de utilizator. Este posibil ca ecranul să fi ratat câteva puncte în privința findelității imaginii dar rata de refresh reducerea estompărilor și tehnologia FreeSync compensează aceste defecte.

Un alt punct important este faptul că Asus XG27VQ este disponibil la un preț rezonabil de aproximativ 2000 RON. Sigur cei mai apropiați concurenți pot fi mai ieftini cu aproximativ 4-500 RON dar designul și capacitățile monitorului îl fac să merite diferența de bani. Asus XG27VQ este o achiziție excelentă dacă vrei să-ți îmbunătățești experiența de gaming și aspectul monitorului.

Verifică preț Asus XG27VQ aici!


Citește și:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.