Review Asus XG32VQR – Monitor de Gaming de 32-Inch cu rată de refresh de 144Hz

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Monitor Asus XG32VQR.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Asus XG32VQR reprezintă un reviriment al vânzărilor pentru monitoare curbate deoarece este un upgrade al popularului Asus XG32VQ. Foarte puține modele au o cerere constantă așadar producătorii încearcă să lanseze periodic variante optimizate sau îmbunătățite. Hai să vedem dacă Asus XG32VQR a rezolvat unele dintre problemele cu care s-a confruntat predecesorul său.

Specificații Asus XG32VQR

 • Dimensiune ecran: 32 inch
 • Rezolutie:2560 x 1440 QHD
 • Raport aspect: 16:9
 • Tehnologie display: Aliniere verticală (VA)
 • Rata de reîmprospătare: 144Hz
 • Timp de răspuns: 4ms
 • Raport de contrast: 3000:1
 • Luminozitate: 450cd/m²
 • Difuzoare încorporate: Nu
 • Suport: Înălțime – Da
 • Suport: Înclinare – Da
 • Suport: Rotire – Da
 • Suport: Răsucire – Nu
 • Compatibilitate VESA: Da 100 x 100
 • Conectivitate: DisplayPort 1.2 x 1 Mini DP 1.2 x 1 HDMI 2.0 x 1 USB 3.0 x 3 port de 3.5mm
 • Dimensiuni cu suport (WxHxD): 28.09 „x 23.23” x 11.78 „
 • Greutate: 9.6 kg

Monitor Asus XG32VQR vazut din spate.

Design și caracteristici

Asus XG32VQR are același aspect ROG pe care îl au majoritatea monitoarelor de generație nouă ale acestui producător. Carcasa este elegantă de culoare negru mat având aceleași tente metalice distinctive dar designul este mai puțin agresiv față de primele câteva variante care aveau în plus gri și portocaliu. Display-ul nu are ramă dar bordurile minime ale panoului sunt încă vizibile atunci când dispozitivul este pornit.

Partea din spate are un model unic cu aspect distinctiv în relief alături de unele spații de aerisire. Asus își proiectează monitoarele centrându-se pe gameri însă consumatorii pot avea opinii diferite în privința atractivității acestora. Brandul a fost unul dintre primele care a oferit acest tip de design și mulți alții au utilizat aceeași ”rețetă”.

Una dintre cele mai notabile caracteristici ale Asus XG32VQR este inelul LED Aura Sync situat în spate care se poate sincroniza cu celelalte echipamente de gaming ale Asus. Acest add-on este considerat specific și are printre altele rolul de a compensa luminozitatea excesivă astfel încât să nu obosească prea mult ochii.

Carcasa lui Asus XG32VQR este remarcabilă așa că produsul se poate poziționa pe un segment premium prețul fiind pe măsură. Dispozitivul este solid și nu am observat vreo înclinare sau joc pe nici una dintre părți. Îmbinările se potrivesc perfect astfel încât produsul poate fi considerat de top.

Un alt aspect care ne place la Asus XG32VQR este utilizarea unui joystick în locul butoanelor OSD. Acestea din urmă se găsesc în spate și sunt doar taste rapide pentru unele suplimente cum ar fi caracteristicile gameplus dar toată navigarea și selecția OSD se realizează cu ajutorul acestui joystick. De asemenea ne place secțiunea de porturi I/O din spate care este foarte bine organizată.

Asus XG32VQR este foarte atent la conectivitate deoarece oferă toate porturile de care ai putea să ai vreodată nevoie. Panoul ascuns în spate oferă DisplayPort 1.2 și mini DP 1.2 un conector HDMI 2.0 și trei porturi USB 3.0. Nu este nevoie de porturi mai vechi cum ar fi VGA deoarece acestea nu pot susține specificațiile displayului.

Un alt aspect important este suportul lui Asus XG32VQR care are baza helix specifică mărcii dotată cu LED-uri. Sincer acesta din urmă pare inutil iar estetica poate părea prea încărcată dar știm că mulți utilizatori preferă acest aspect de gaming. De asemenea poți schimba suportul inclus cu un suport VESA dar multiplele reglaje pe înălțime înclinare și rotire înseamnă că suportul inclus ar trebui să fie suficient.

Afișare și performanță

Asus XG32VQR are un ecran VA de 32 inch cu o rezoluție de 2560 x 1440 o rată de reîmprospătare de 144Hz și un timp de răspuns de 4ms. Raportul de contrast este de 3000:1 ceea ce înseamnă că Asus a îmbunătățit iluminarea de fundal a acestui model care este acum la valoarea de 450 cd / m2. Mulți consideră că ecranul curbat este cumva un truc dar vizionarea la un astfel de monitor de dimensiuni mari este foarte plăcută.

Ecranele QHD sunt mai potrivite pentru variantele de 27 inch dacă discutăm despre un echilibru între  claritate și vizibilitate. Cu toate acestea Asus XG32VQR nu arată rău chiar dacă pot să apară unele pixelări minore. Poți să te bucuri în continuare de imagini și grafică clare cu acest tip de monitor dar distanța față de monitor este crucială.

Asus XG32VQR are o acoperire care depășește puțin 100% sRGB sau aproximativ 90% DCI-P3 ceea ce este relativ puțin având în vedere pretențiile companiei de 125%. Cu toate acestea monitorul este superior în privința acurateții culorilor deoarece erorile sunt limitate la un Delta E de numai 12. De asemenea ne place că nu vei avea prea multe probleme cu gamma deoarece setările 1.8 2.2 și 2.5 funcționează corect.

Contrastul este mai mic decât la predecesorul model având o medie de 2000:1 în toate modurile dar acest lucru nu este suficient pentru ca să consideri că acest monitor este o alegere greșită. Ecranul poate produce în continuare un negru profund are performanțe excelente la tonurile  de gri iar acestea se combină cu saturațiile fantastice pentru a crea imagini uimitoare. Acest model este potrivit dacă-ți plac jocurile viu colorate sau noire-y în timp ce jocurile E-Sports vor fi redate perfect.

Din păcate Asus XG32VQR nu are o uniformitate bună a ecranului dar considerăm că aceasta se datorează curburii ecranului. Variațiile de luminozitate au atins până la 18% în colțurile de sus și de jos care devin vizibile în scene mai întunecate. Uniformitatea culorilor este de asemenea afectată prezentând un maxim de variații DeltaE față de standardul D65.

Manevrabilitatea mișcării nu este atât de bună pe cât ne așteptam deoarece afișajul VA este predispus estompării în redarea rapidă. Există o funcție de setare în OSD dar îți recomandăm să păstrezi setarea din fabrică pentru a evita imaginile de calitate slabă.

Asus XG32VQR este un monitor de gaming DisplayHDR 400 dar nu este suficient de performant pentru a crea efectul HDR pe care îl vedem la monitoare de nivel superior cum ar fi PG27UQ. Vibrația și contrastul ecranului se schimbă puțin atunci când HDR este activ în jocurile compatibile. Sincer etichetarea HDR400 ar trebui eliminată deoarece nu oferă îmbunătățirile pe care mulți le-ar aștepta de la un astfel de monitor.

Întârzierea semnalului de intrare nu este o problemă pentru Asus XG32VQR aceasta fiind de doar 4ms la fel ca la predecesorul său. Nu am simțit întârzieri sau instanțe „de-sincronizate” în timp ce jucam BFV. Asus a fost întotdeauna fantastic la acest capitol iar acest model nu este o excepție.

Monitor Asus XG32VQR vazut din spate.

Concluziile despre Asus XG32VQR

Asus XG32VQR a operat câteva modificări pentru a fi mai ispititor dar îmbunătățirile ar putea fi considerate mai degrabă niște trucuri minore care ar fi putut fi obținute și printr-o actualizare de firmware. Singura caracteristică considerabilă pe care am văzut-o a fost precizia mai mare a culorilor care contează foarte mult dacă dorești redarea sau reprezentarea reală a culorilor. De asemenea credem că este bine că nu trebuie să folosești un colorimetru pentru a seta gamma la nivelul optim.

Cea mai mare problemă a lui Asus XG32VQR este uniformitatea ecranului său care sperăm că se va îmbunătăți odată cu modelele ulterioare. Mulți gameri vor fi dezamăgiți dacă văd defecte pe un ecran premium care costă considerabil mai mult decât concurenții săi. Acest produs ar fi o opțiune fantastică dacă unele dintre aceste defecte ar fi eliminate.

Verifică preț Asus XG32VQR aici!


Citește și:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.