Review BenQ Zowie XL2731 – 144Hz E-Sports Gaming Monitor cu Color Vibrance

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Monitor BenQ Zowie XL2731.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

BenQ XL2731 Zowie își propune să îmbunătățească experiența de gaming competițional cu ajutorul unei tehnologii care utilizează întreaga performanță pentru a obține cele mai bune imagini. Produsul are o formă obișnuită, uzuală pentru monitoare E-Sports, dar specificațiile oarecum depășite vor fi remarcate ușor de unii dintre utilizatori. Să vedem dacă BenQ XL2731 poate să-și justifice statutul de produs premium printr-o performanță care să ne taie respirația, așa cum ne-a obișnuit producătorul, atunci când vine vorba despre accesorii de top pentru gaming.

Pro

  • Foarte receptiv
  • Design bun și materiale rezistente
  • Sunt disponibile funcțiile Black Equalizer și Color Vibrance
  • Contrast bun

Contra

  • Calitatea culorilor ar putea fi îmbunătățită
  • Puțin mai scump, comparativ cu produsele concurenței
  • Lipsește funcția Signature BenQ Zowie (arc S-switch)

Specificații BenQ Zowie XL2731

Dimensiunea ecranului: 27 inch
Rezoluție: 1920 x 1080 Full HD
Raport aspect: 16:9
Ecran tehnologie: Nematic Twisted (TN)
Rata de refresh: 144Hz
Timp de răspuns: 1ms
Raport de contrast: 1000:1 (static)
Luminozitate: 320 cd / m²
Difuzoare: Da (2 x 2 W)
Reglare suport: Înălțime – Da
Reglare suport: Înclinare – Da
Reglare suport: Rotire – Da
Reglare suport: Pivotare – Da
Compatibilitate VESA: Da (100 x 100)
Conectivitate: HDMI 4 x 1, DisplayPort 1.2 x 1, USB 3.1 x 4, Jack 3.5mm
Dimensiuni (W x H x D): 63,25 cm x 54,76 cm x 23,67 cm
Greutate: 7,70 kg

BenQ Zowie XL2731 vazut din spate.

Design și funcționalități

BenQ Zowie XL2731 este gândit la fel ca orice monitor al lui BenQ, producătorul fiind preocupat de aspect. Carcasa are culoare negru mat, cu linii clare, a fost întotdeauna pe gustul gamerilor, mai ales că BenQ utilizează la minimum accentele decorative. Acest model nu este fără margini, dar acestea sunt semnificativ mai înguste față de vechiul model XL2720.

BenQ realizează întotdeauna monitoarele pornind de la design, așa că și modelul BenQ Zowie XL2731 este puțin mai subțire față de majoritatea modelelor concurente. Noul suport are un design mai convențional, iar așezarea punctului de pivotare spre spate permite amplasarea dispozitivului mai aproape de perete. De asemenea, monitorul nu este prea greu, așa că utilizarea acestuia pe birouri acoperite cu sticlă nu este o problemă.

Calitatea carcasei lui BenQ Zowie XL2731 este extraordinară, la fel ca toate la toate modelele din seria BenQ Zowie pe care le-am testat până acum. Plasticul este gros și rezistent, iar monitorul este foarte stabil. Nu am observat defecte la asamblare, ceea ce indică un excelent control al calității, lucru constant de-a lungul anilor la BenQ.

Un aspect clar de îmbunătățit la BenQ Zowie XL2731 este aspectul panoului de control OSD, care este format din butoane situate în față, pe rama de jos a ecranului. După câteva încercări, vei putea folosi destul de ușor butoanele, însă am fost dezamăgiți de faptul că nu există un puc S-Switch pentru realizarea setărilor. Ne așteptam să fie inclusă această opțiune, având în vedere prețul, mai ales că acest model este mai scump decât alte monitoare concurente TN de 144Hz.

BenQ Zowie XL2731 este compatibil cu VESA, dar nu trebuie să cumperi ceva separat, deoarece suportul livrat este foarte flexibil. Ecranul poate să se încline, să se rotească, să pivoteze și poți să-i ajustezi înălțimea, așa că este foarte ușor să găsești unghiul maxim de vizualizare. Un mâner care să ușureze transportul este montat în partea de sus, întrucât monitorul este proiectat să fie folosit la întâlniri în LAN sau E-Sports, așadar oferă o mobilitate sporită.

De asemenea, monitorul are o agățătoare pentru căști, în spate, precum și o fantă mai mare pentru ca să-ți poți aranja mai bine cablurile. Aceste mici detalii și senzația de precizie a designului lui BenQ Zowie XL2731 au fost suficiente pentru ca să ne îndrăgostim de monitoarele acestui brand.

Designul lui BenQ Zowie XL2731 este simplificat până la cablurile esențiale pentru funcționarea pe 144Hz. Există mai multe intrări video în zona I/O, cum ar fi DisplayPort 1.2, DVI-DL și dual HDMI 2.0 pentru dispozitivele tale. Din păcate, nu există porturi USB sau difuzoare cu XL2731, ceea ce ar fi reprezentat o valoare adăugată acestui produs premium.

Monitor BenQ Zowie XL2731.

Display și performanță

BenQ Zowie XL2731 oferă un ecran TN de 27 de inch cu rezoluție 1920 x 1080, rata de refresh de 144Hz și timp de răspuns de 1ms. Lumina de fundal ajunge la 320 cd / m2, în timp ce contrastul este de 1000:1. Aceste specificații sunt considerate a fi de bază pentru ecranele destinate jocurilor cu ritm alert, unde viteza este mai importantă comparativ cu o calitate superioară a imaginii.

Monitoarele Full HD cu diagonală de 27 de inch sunt populare pentru E-Sports, datorită vizibilității îmbunătățite pe care o oferă, având însă o calitate puțin mai slabă a imaginilor. Imaginile nu sunt atât de pixelate cum se consideră de obicei, însă poți observa acest fenomen doar dacă stai aproape de ecran. Nu vei avea nevoie de scalare, dar spațiul virtual este mult mai redus, față de QHD.

BenQ Zowie XL2731 oferă o calitate decentă a culorilor, având o acoperire de 98% a gamei sRGB. DeltaE minim este de 1,96, în timp ce temperatura culorii este foarte apropiată de valoarea ideală de 6500K. Ecranul pare un pic anost și unele deviații, față de monitoarele IPS recente de 144Hz pe care le-am testat, așa că îți recomandăm să-ți faci propria setare.

Cel mai atractiv beneficiu oferit de BenQ Zowie XL2731 este contrastul său, care este superior concurenților, fiind de aproximativ 1100:1. Acest lucru nu este complet neobișnuit, comparativ cu standardele de azi, dar este destul de rar la monitoarele tip TN.

BenQ Zowie XL2731 are două caracteristici care pot îmbunătăți calitatea imaginilor: Color Vibrance și Black Equalizer. Activarea ambelor funcții va afecta scorurile de culoare DeltaE și va face ca unele umbre să ajungă la 5,2 și să se observe o scădere ușoară a luminozității pe fundaluri de culori închise, însă totuși se observă o îmbunătățire clară. Zonele mai închise ale hărților și modelelor de tip CS:GO sunt luminoase, pentru a putea vedea toate detaliile, existând și o saturație mai mare a altor culori, cum ar fi roșu și verde.

Majoritatea utilizatorilor vor considera că aceste rezultate nu sunt suficiente, deoarece toată lumea vrea să aibă scoruri Delta E perfecte dar, pentru jucătorii de regim competițional, asta nu este așa de important. Nu putem considera că acesta este un inconvenient sau o problemă a monitorului datorită utilității sale practice, în special dacă ne gândim la destinația principală a acestuia.

Ecranul TN al lui BenQ Zowie XL2731 este uniform, ca atare culorile și contrastul sunt bune, chiar și la setări decente de luminozitate. Atunci când iluminarea este mai ridicată, unele dintre zonele inferioare devin puțin mai șterse dar, în general, este un efect care de-abia se poate observa. Nu suntem siguri dacă acest aspect se încadrează în limitele de toleranță ale producătorului sau dacă această problemă se regăsește la toate monitoarele XL2731.

BenQ Zowie XL2731 este un monitor de gaming FreeSync, așadar este ideal pentru utilizarea împreună cu cele mai recente GPU AMD. Compatibilitatea G-Sync a funcționat, atunci când am testat-o, dar nu putem garanta că nu vor exista probleme, deoarece nu există o certificare în acest sens. Întârzierea de input este de 5ms, așa doar puține alte monitoare, inclusiv cele de 240Hz, vor fi mai rapide.

BenQ Zowie XL2731 vazut dintr-o parte.

Concluzii

BenQ Zowie XL2731 este un monitor competitiv de gaming cu design excelent, foarte receptiv și care se poate folosi și pentru E-Sports. Displayul TN se aprinde rapid, chiar dacă culorile nu sunt la fel de vii sau de clare ca la alte modele pe care le-am testat. Black Equalizer și Color Vibrance afectează negativ claritatea generală a ecranului, dar vizibilitatea crescută pe care le oferă este de neegalat, atunci când contează în principal rapiditatea imaginilor.

Singura problemă semnificativă pe care mulți o vor ridica, legat de BenQ Zowie XL2731, este prețul acestuia, care este un pic prea piperat, având în vedere ecranul de 144Hz 1080p. Monitorul este special, dar unele caracteristici-cheie, cum ar fi S-Switch Arc, care au oferit un avantaj competițional monitoarelor de gaming de la BenQ, lipsește de la acest model. Este excelent dacă cauți să obții avantaje în regim de gaming competițional, dar îți recomandăm Asus VG279Q dacă dorești să ai, în principal, imagini de calitate.

Verifică preț BenQ XL2731 aici!

Citește și:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.