Review monitor Alienware AW5520QF – Monitor OLED de 120Hz 4K pentru gaming

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Monitor Alienware AW5520QF.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Pro

 • OLED 120Hz
 • Timp excelent de răspuns la pixeli
 • Întârziere de input redusă
 • Acoperire largă DCI-P3

Contra

 • Scump
 • Luminozitate foarte slabă (SDR)
 • Nu are HDMI 2.1

Alienware AW5520QF este un monitor ultra-premium 4K pentru gaming, cu un ecran de 120Hz OLED, care oferă culori și contraste uimitoare. De asemenea, este remarcabil faptul că monitorul este, în de fapt, un televizor, dacă avem în vedere dimensiunile sale, ceea ce îl face să fie un dispozitiv versatil pentru jocuri, atât pentru cele de computer, cât și pentru console HDR 4K.

Ne plac monitoarele speciale, cum este Alienware AW5520QF, dar oare performanțele sale sunt în concordanță cu prețul său foarte ridicat?

Specificații Alienware AW5520QF

 • Dimensiunea ecranului: 55 cm
 • Rezoluție: 3840 x 2160 4K
 • Raport aspect: 16:9
 • Panou Tehnologie: OLED
 • Rata de actualizare: 120Hz
 • Timp de răspuns: 0,5ms
 • Raport de contrast: 130000:1
 • Luminozitate: 400cd / m²
 • Difuzoare încorporate: Da (2 x 14 W)
 • Compatibilitate VESA: Da (200 x 200)
 • Conectivitate: DisplayPort 1.4, HDMI 2.0 x 3, USB 3.0 x 2, 3.5mm mufă x 1, Ieșire optică x 1
 • Dimensiuni cu suport (LxHxW): 66,04 cm x 77,06 cm x 9,05 cm
 • Greutate: 26,11 kg

Monitor Alienware AW5520QF.

Design și funcționalități

Alienware AW5520QF arată ca un televizor 4K de 55 inch care a fost modificat, dar producătorul a adăugat designul său spațial, care se regăsește și la alte modele recente. Carcasa, de culoare alb mat, combinat cu argintiu, are un aspect de lux. Ecranul are rame foarte înguste, îndreptate către spatele dispozitivului, în așa fel încât gamerii de-abia le vor observa, în timp ce se joacă.

Există, de asemenea, câteva accente LED RGB pe carcasa lui Alienware AW5520QF, care pot fi suficient de luminoase pentru a oferi o lumină polarizată. Partea din spate se întinde pe lățimea monitorului, astfel încât va fi destul de strălucitoare, odată ce l-ai configurat. Funcția de iluminare poate fi controlată prin intermediul OSD, ceea ce-ți permite să reglezi mai multe efecte, inclusiv personalizarea culorilor.

Alienware AW5520QF este puțin mai gros decât majoritatea televizoarelor OLED, din mai multe motive. Carcasa voluminoasă din spate are un ecran magnetic pe care-l poți elimina, iar dispozitivul are niște canturi adânci, pentru gestionarea cablurilor. Astfel, este destul de ușor să creezi o configurație la care firele să fie situate în spatele dispozitivului.

Calitatea carcasei lui Alienware AW5520QF este bună, datorită materialelor premium și asamblării excelente. Carcasa este groasă și netedă și nu există defecte fizice sau cosmetice la produsul premium. De asemenea, monitorul nu se clatină, în ciuda faptului că are aproximativ 26 de kilograme.

Alienware AW5520QF are un suport doar cu înclinare, ca orice televizor, întrucât nu este necesar să-l învârți sau să-l ridici. Suportul este foarte larg, așa că trebuie să iei în considerare dimensiunea acestuia, pentru a vedea dacă ai suficient spațiu pe birou. De asemenea, poți monta monitorul pe un suport VESA de 200 x 200, dar va trebui să verifici faptul că acesta poate suporta o greutate atât de mare.

Conectivitatea este una dintre cele mai importante caracteristici ale modelului Alienware AW5520QF, dar, din păcate, îi lipsește ceva ca să iasă în evidență. Monitorul dispune de DisplayPort 1.4, porturi triple HDMI 2.0 și două mufe USB 3.0, pentru accesoriile tale. Există, de asemenea, o mufă de 3,5 mm și un port de intrare optică pe monitor, deci orice configurare audio va funcționa foarte bine.

Un lucru care-i lipsește lui Alienware AW5520QF este HDMI 2.1, care ar permite utilizatorilor să se bucure de rata de actualizare excelentă de 120 Hz pe dispozitivele non-PC, cum ar fi viitoarea serie Xbox X.

Poți beneficia de rata maximă de refresh dacă ești conectat la un computer cu DisplayPort, ceea ce limitează foarte mult adresabilitatea monitorului, pentru că un astfel de port este doar la PC-urile noi. HDMI 2.1 nu este încă foarte uzual, dar considerăm că acest port ar trebui să fie luat în considerare, dacă producătorul ar fi dorit să lanseze un produs de 4000 euro.

Alienware AW5520QF oferă, de asemenea, un set de boxe puternice și o telecomandă. Boxele au un sunet decent, comparabil cu majoritatea sonorizărilor TV de înaltă calitate, în timp ce telecomanda îți permite să setezi OSD-ul. Cu toate acestea, credem că majoritatea vor opta, în continuare, pentru căști wireless sau un sistem de boxe care va utiliza ieșirea optică pe monitor pentru a avea un sunet mai bun.

Display și performanță

Alienware AW5520QF are un ecran OLED de 55 de inch cu rezoluție 3840 x 2160, rata de actualizare maximă de 120 Hz și timp de răspuns 0,5 ms. Raportul de contrast este evaluat la 130000:1, cu o luminozitate maximă de 400 cd/m2. Ultima valoare este chiar o bizară dezamăgire, mai ales că majoritatea televizoarelor OLED comparabile ajung la 1000 cd / m2, cu performanțe HDR adevărate.

Alienware AW5520QF are o rezoluție excelentă 4K UHD, dar ecranul răspândește destul de mult pixelii. Monitorul poate fi utilizat și la distanță mică, fără să redea imagini pixelate, dar produsul este mai potrivit pentru setările pentru jocuri pe canapea. Ecranele de 55 inch 4K au cea mai bună vizualizare la distanțe de 1-2 m, astfel încât claritatea imaginii să nu aibă de suferit.

Alienware AW5520QF poate să producă 95% din gama de culori DCI-P3 și aproximativ 135% sRGB, oferind imagini extrem de vibrante, chiar și în timpul jocurilor. Precizia culorii are valoarea DE 1.5 pentru P3 și aproximativ 2,75 pentru cea din urmă, ceea ce este excelent pentru jocurile care au pre-calibrare. DE pentru sRGB este puțin mai mare, deoarece monitorul nu are o presetare sau un mod sRGB. Așadar, nu poți să blochezi culorile, dacă dorești să utilizezi monitorul pentru activități de editare.

Ecranul OLED de pe Alienware AW5520QF poate oferi un raport de contrast infinit, astfel încât utilizatorii să se bucure de o culoare neagră extrem de închisă și de excelente niveluri de saturație. Gamma are o valoare bună, de 2,15, dar cel mai bine ar fi să o modifici puțin, pentru a echilibra unele scene. Una dintre slăbiciunile Alienware AW5520QF este că are o luminozitate de doar 130 cd/m2 pentru conținut SDR, ceea ce, pentru mulți utilizatori, este insuficient.

Semnalele HDR vor avea aproximativ 415 cd/m2, dar aceasta este valabilă în cazul în care conținutul media este codificat corespunzător pentru HDR. Ecranul nu pare prea întunecat pentru utilizarea obișnuită, dar luminozitatea scăzută a SDR nu-i permite acestuia să acopere lumina ambientală. Dacă utilizezi acest monitor asigură-te că luminile sunt stinse și că geamurile sunt închise, întrucât nu poate să acopere surse de lumină.

Alienware AW5520QF aproape că nu a avut defecte ale uniformității ecranului, grație caracteristicilor ecranului OLED. Abaterile de luminozitate sunt cu mult mai mici de 5% și nu există probleme vizibile cu imagini în ceață sau scăderi ale contrastului sau ale saturației, pe niciunul dintre punctele imensului ecran.

De asemenea, Alienware AW5520QF are o receptivitate foarte bună, deoarece OLED-urile au un timp de răspuns al pixelilor substanțial mai mic. Chiar și la jocurile cu ritm rapid, cu culori și efecte complicate, cum ar fi Modern Warfare, nu am putut observa ceață sau rupturi de imagini, chiar dacă am setat un ecran rapid.

Această caracteristică face ca Alienware AW5520QF să fie perfect pentru jocuri în regim competițional, dar prețul și specificațiile sunt prohibitive, pentru majoritatea utilizatorilor.

Alienware AW5520QF este un monitor pentru jocuri compatibil FreeSync, dar funcționează și este compatibil și cu G-Sync, dacă se utilizează cele mai noi drivere GeForce. Cu toate acestea, nu este certificat de Nvidia, astfel încât performanțele nu sunt garantate. Întârzierea de input se află la 4ms, astfel încât nu vor fi întârzieri sau imagini „de-sincronizate” în timpul jocului.

Monitor Alienware AW5520QF vazut din spate.

Concluzii legate de Alienware AW5520QF

Alienware AW5520QF este un monitor pentru jocuri, cu aspect de televizor, frumos realizat, care are un ecran vibrant tip OLED. Dispozitivul este o alegere fantastică dacă dorești culori adevărate și saturate, fără să trebuiască să ai de-a face cu imaginile oribile care sunt făcute cu TV-uri obișnuite. Dimensiunea ecranului permite ca acesta să fie utilizat ca desktop, dar și în living, ceea ce înseamnă că nu mai ai nevoie de un al doilea dispozitiv.

In orice caz, Alienware AW5520QF se vinde la un preț destul de ridicat, 13.000 RON, ceea ce-l face de două ori mai scump decât televizoarele OLED puternice, cum sunt OLED-urile C9 de la LG. Există, de asemenea, o luminozitate maximă insuficientă, care afectează grav HDR și performanța a monitorului. Este dificil să găsești un segment de piață pentru acest produs, mai ales că monitoarele pentru birou, cum este C9, pot fi cumpărate la prețuri mult mai mici.

Verifică preț Alienware AW5520QF aici!


Citește și:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.