Pro
- Port de încărcare și boxe Harman Kardon
- Calitate excelentă a imaginii, cu performanțe HDR bune
- Întârziere de input redusă
- Compatibil cu FreeSync și G-Sync
- Caracteristică RGB utilă
Contra
- Scump
- Limitat la 60Hz
- Receptivitate mică a pixelilor
Asus CG32UQ este proiectat pentru a răspunde rigorilor consolelor 4K HDR pentru jocuri, având și unele funcționalități foarte utile. Monitorul este scump, dar ceea ce îl face foarte atractiv este modul în care poate să ajute stilului de viață al gamerilor, prin designul său fantastic. Să verificăm dacă Asus CG32UQ oferă un avantaj substanțial față de monitoarele 4K obișnuite.
Specificații AOC CG32UQ
- Dimensiunea ecranului: 32 inch
- Rezoluție: 3840 x 2160 4K UHD
- Raport aspect: 16:9
- Panou Tehnologie: Aliniere verticală (VA)
- Rata de actualizare: 60Hz
- Timp de răspuns: 5ms
- Raport de contrast: 3000:1 (static)
- Luminozitate: 400 cd / m² (600 cd / m² Max)
- Difuzoare încorporate : Da (2 x 12 W)
- Suport: Înălțime – Da
- Suport: Înclinare – Da
- Suport: Rotire – Nu
- Suport: Pivotare – Nu
- Compatibilitate VESA: Da 100 x 100
- Conectivitate: DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 2.0 x 3, USB 3.0 x 4, mufă 3.5mm
- Dimensiuni cu suport (LxHxW): 73,03 cm x 50,62 cm x 26,85 cm
- Greutate: 13,39 kg
Design și funcționalități
Asus CG32UQ are un design unic, în comparație cu monitoarele concurente. Printre modelele concurente se numără seriile ROG Swift, ROG Strix, TUF Gaming și ProArt, toate având aproape același aspect. Modelul recenzat este o excepție de la regulă, dar inginerii Asus au venit cu un concept propriu, astfel încât să nu fie doar un monitor arătos, pentru gaming.
Carcasa monitorului are un design minimalist, care i-ar putea determina pe cei mai mulți să creadă că este un model office. Textura neagră mată este plăcută la atingere, preîntâmpinând apariția prafului și a amprentelor. Dispozitivul nu are ramă, dar marginile sunt extrem de subțiri, așa încât nu se observă, atunci când ecranul de dimensiuni mari este pornit.
Calitatea carcasei lui Asus CG32UQ este excelentă, neexistând mișcări ale monitorului sau defecte fizice. Nu există nici o imperfecțiune vizibilă la monitor, iar materialele plastice utilizate par a fi groase și rezistente. De menționat, de asemenea, că dispozitivul are o caracteristică RGB LED foarte puternică, la partea din spate, aceasta fiind suficient de puternică pentru a lumina încăperea la fel ca o lumină polarizată, ideală pentru ca să nu-ți obosească ochii.
Producătorul a inclus două moduri în care poți controla sistemul de operare al lui Asus CG32UQ, care probabil va beneficia și de update-uri regulate. Joystick-ul obișnuit pentru reglajul OSD este prezent și la acest model, dar există și o telecomandă inovatoare, care-ți oferă un confort suplimentar.
Această funcțiune suplimentară este ideală dacă dorești să utilizezi CG32UQ pentru jocuri, în timp ce stai pe canapea, așa că nu trebuie să te ridici de fiecare dată când este necesar să schimbi vreo setare.
O altă caracteristică remarcabilă a Asus CG32UQ este suportul său, care nu a fost construit doar pentru a arăta foarte bine, pentru gaming. Mecanismul oferă doar reglajele pentru înclinare și înălțime, dar credem că este suficient, mai puțin în cazul în care dorești să te uiți la monitor din lateral, nu din față. De asemenea, poți schimba suportul pe unul tip VESA, dar vei pierde funcțiile de bază de pe suport.
Baza Asus CG32UQ este gândită să găzduiască controalele consolei pentru jocuri. Cele două suprafețe laterale au zone cauciucate, astfel încât controllerele DS4 sau Xbox nu vor aluneca. Porturile USB de pe zona din mijloc, către spate, oferă funcții de încărcare care sunt utile în cazul în care utilizezi varianta clasică de încărcare a bateriilor.
Asus CG32UQ are o conectivitate foarte bună a consolei, având trei porturi HDMI 2.0, dar există și un port DisplayPort 1.2, care este util jucătorilor de PC. De asemenea, vei avea două porturi USB 3.0 pentru periferice, în plus față de perechea de pe bază, care are ca scop încărcarea. Există, de asemenea, o mufă de 3,5 mm pentru ieșire audio, deși credem că ar fi fost utilă și alta pentru intrare.
Pare destul de ciudat, dar parcă vrei dori să poți conecta surse audio externe la Asus CG32UQ, datorită difuzoarelor sale Harman Kardon de 12 watt. Perechea de boxe are un sunet excelent, cu limitările inerente ale unor difuzoare incorporate, care au doar putere suficientă pentru jocuri și filme. Nu sună la fel de profund ca un set separat de boxe, dar sistemul merită laude pentru sunetul pe care-l oferă.
Display și performanță
Asus CG32UQ are un ecran tip VA de 32 inch de la Innolux, cu rezoluție 3840 x 2160, rata de actualizare 60Hz și timp de răspuns de 5ms. Contrastul este de 3000:1, cu o luminozitate tipică de 400 cd/m2 și o putere maximă de 600 cd/m2 pentru HDR. Acest model are o iluminare specifică, care îi permite să obțină certificarea DisplayHDR 600 de la VESA.
UHD sau 4K sunt mai nimerite la ecranele de 32 inch, deoarece densitatea pixelilor nu este prea mare, în așa fel încât să reducă din beneficiile oferite. Ecranul arată mai clar, în comparație cu un monitor de 1440p de 27 inch, fiind excelent și pentru jocurile de pe canapea și altele asemenea. Unii utilizatori vor trebui să utilizeze scalarea pentru alte activități, cum ar fi citirea, dar mulți nu vor fi deranjați de claritatea suplimentară a afișajului.
Asus CG32UQ este capabil să producă o culoare fantastică, datorită acoperirii sale de 95% din spațiul de culoare DCI-P3 și în jur de 120% din sRGB. Precizia culorilor se află, în mod implicit, cu DeltaE la valoarea 2,4, ceea ce este decent, astfel încât jucătorii nu trebuie să calibreze ecranul pentru a maximiza beneficiile oferite. Cu toate acestea, presetarea implicită a modului Racing este prea rece, în comparație cu valoarea ideală de 6500K, astfel încât este bine să-l reglezi, dacă dorești un aspect mai echilibrat.
Gamma ecranului, pe de altă parte, se comportă la fel de bine ca în cazul unui ecran pre-calibrat, cu majoritatea presetărilor la valoarea ideală de 2,2. Contrastul este la fel de bun, cu o valoare maximă la 3600:1 pentru SDR și până la 4100:1 când HDR este activ. Ecranul nu pare cenușiu sau saturat incorect, dar modurile HDR au avut un efect vizibil asupra luminozității, care au creat doar un mic efect de lumină în scenele mai întunecate.
Asus CG32UQ oferă o performanță HDR mai bună în comparație cu alte monitoare care pot doar să o emuleze. Jocurile compatibile, cum ar fi Modern Warfare, afișează detalii de iluminare fantastice în imagini cu explozii sau natură. Desigur, ieșirea nu este la fel de rafinată sau controlată, comparativ cu ecranele cu afișaj FALD, cum ar fi PG27UQ, astfel încât pot să apară unele mici distorsiuni ale imaginii.
Uniformitatea ecranului lui Asus CG32UQ este bună, astfel încât imaginile par echilibrate, fără să aibă un declin vizibil de contrast sau saturație pe cadrane. Există câteva sângerări de iluminare minore pe un colț de jos, care a indus un pic de întunecare, dar acestea se observă doar atunci când imaginea este complet întunecată.
Reține că pot fi diferențe între diferite monitoare de acest tip, deoarece nici un fel de control al calității nu poate garanta că nu există absolut nicio scurgere sau sângerare a imaginii.
Un dezavantaj pe care l-am observat la Asus CG32UQ este receptivitatea sa la pixeli, care, așa cum este de așteptat de la ecranele de tip VA, pot produce imagini neclare sau fantome. Imaginile rapide sau schimbările de culori contrastante vor dezvălui aceste defecte, într-o oarecare măsură, utilizatorilor mai experimentați.
Setarea overdrive-ului la nivel 2 ajută, dar ai grijă să nu utilizezi nivelele superioare, deoarece apar depășiri, de la al treilea nivel.
Asus CG32UQ este un monitor pentru jocuri FreeSync, care are și compatibilitate G-Sync, pentru GPU Nvidia. Această caracteristică este întotdeauna bine-venită pentru gameri, deoarece nu vei rămâne blocat cu o marcă GPU, atunci când va veni timpul să faci un upgrade. Întârzierea de input se află la 9ms, astfel încât nu este nevoie să-ți faci griji cu privire la întârzieri sau desincronizări, în timpul jocului.
Concluzii legate de Asus CG32UQ
Asus CG32UQ este un monitor fantastic pentru jocuri pe consolă datorită calității excepționale a imaginilor, performanței HDR bune și unei game impresionante de funcții. Asus a echipat acest dispozitiv cu cele mai bune upgrade-uri, cum ar fi sursa de încărcare și boxele Harman Kardon.
Este o soluție excelentă atât pentru jocurile de computer, cât și pentru cele de consolă, mai ales dacă nu ai spațiu pentru ecran plat și echipamente audio externe.
Defecțiunile lui Asus CG32UQ sunt, în mare parte, minore, dar cea mai mare limitare este rata de reîmprospătare de 60Hz, în condițiile în care urmează să fie lansate consolele 4K cu rată de refresh mare, cum ar fi Xbox Series X.
Din această cauză, produsul pare să fie scump, mai ales că poți avea monitoare de 4K 32 inch, cu doar câteva funcții în minus, la aproximativ jumătate din acest preț. Asus CG32UQ este recomandat călduros de Monitornerds, dar trebuie să fii dispus să plătești pentru beneficiile care-l recomandă, pentru designul și funcționalitățile sale.
Verifică preț Asus CG32UQ aici!
Citește și:
- Cele mai bune brățări de fitness
- Review aspirator iRobot Roomba 980
- Cele mai bune monitoare pentru gaming sub 1500 RON
- Cele mai bune plăci de bază pentru gaming