Pro
- Design atractiv, minimalist
- OLED
- Culori excelente și pre-calibrare
- Contrast infinit
- Performanțe HDR excelente
Contra
- Nu are FreeSync
- Doar 22-inch – prea mic
- Costisitor
- Disponibilitate limitată
Asus PQ22UC este un monitor profesional, care a fost anunțat de mai mult timp, cu ecran OLED 4K care are culori și contrast de top. Monitorul oferă o portabilitate excelentă și este destinat profesioniștilor care se deplasează frecvent, care folosesc stații de lucru USB-C, de exemplu MacBook Pro.
Cu toate acestea, cea mai surprinzătoare caracteristică a lui PQ22UC este prețul său, așadar haide să vedem dacă prețul cerut pe acest produs ultra-premium este justificat.
Specificațiile Asus PQ22UC
- Dimensiunea ecranului: 22 inch
- Rezoluție: 3840 x 2160 4K
- Raport aspect: 16:9
- Tehnologie Display: OLED
- Rata de actualizare: 60Hz
- Timp de răspuns: .1ms
- Raport de contrast: 1000:1 (static)
- Luminozitate: 140cd / m² (330 cd / m² maxim)
- Difuzoare încorporate: Nu
- Suport: Înălțime – Nu
- Suport: Înclinare – Da
- Suport: Pivotare – Nu
- Compatibilitate VESA: Nu
- Conectivitate: USB-C x 2, Micro HDMI x 1
- Dimensiuni cu suport (LxHxW): 28 cm x 38, cm x 13 cm
- Greutate: 2.1 kg
Design și funcționalități
Asus PQ22UC aparține liniei de produse ProArt, care se disting printr-un design special, de lux. Carcasa este de culoare gri metalizat, în timp ce husa smart este neagră. Din păcate, ecranul nu este fără ramă, dar marginile sale sunt mai subțiri pe trei dintre părți și sunt situate mai mult către exteriorul ecranului.
Dispozitivul arată mai mult ca o tabletă decât un monitor, la fel ca Asus MB16AC, în așa fel încât să fie cât mai portabil. Fiind atât de subțire și de ușor, poți să-l strecori, cu mare ușurință, într-o geantă de laptop mai mare, lângă laptopul USB-C. Produsul are și cu un suport mai mic, dar capacele inteligente pentru rabatare ar trebui să-l mențină destul de bine în poziția verticală.
Carcasa lui Asus PQ22UC este excelentă, deoarece producătorul nu a făcut rabat în privința calității materialelor și a asamblării acestora. Totuși, întrucât este atât de subțire, monitorul îți dă o senzație de fragilitate, plus că poți să-l spargi, dacă-l scapi. Este necesar să-l mânuiești cu grijă și să folosești husa de protecție în timpul transportului, având în vedere și prețul pe care l-ai plătit.
Întrucât Asus PQ22UC nu are un suport tipic de monitor, așa cum am menționat, din păcate, are o ergonomie limitată. Capacul rabatabil și suportul portabil pot doar să regleze înclinarea monitorului, astfel încât unii utilizatori ar putea să se simtă incomod, având în vedere înălțimea limitată a monitorului. De asemenea, nu este inclus suportul VESA, însă ai putea să utilizezi unul, totuși, dacă le alegi pe cele compatibile.
De asemenea, Asus PQ22UC, nu are un joystick pentru reglarea OSD, așa cum au multe dintre monitoarele acestui brand. Poți naviga și selecta setările pe care vrei să le reglezi cu ajutorul butoanelor fizice, care se află în lateralul ramei. Aceasta înseamnă că produsul este puțin mai greu de utilizat, dar asta nu este atât de grav, având în vedere forma dispozitivului.
Conectivitatea lui Asus PQ22UC este specială, datorită aspectelor de modernitate și portabilitate. Monitorul acceptă doar semnal video prin cele două porturi USB-C, cu DP 1.2 Alt Modes și un port Micro HDMI 2.0, ca porturi secundare. Subliniem că trebuie să folosești celălalt conector USB-C ca sursă de putere, în timp ce utilizarea dispozitivului pe post de docking nu este posibilă, datorită faptului că nu are nici o ieșire pentru încărcare, de la celelalte porturi.
Display și performanță
Asus PQ22UC are un ecran OLED de 21,5 inch cu rezoluție 3840 x 2160, rata de refresh de 60Hz și un timp de răspuns al pixelilor foarte rapid, de 0,1 ms. Lumina de fundal este limitată la 140 cd/m2, dar poate fi crescută până la 340 cd/m2, cu funcția HDR. Acesta din urmă este mai slabă decât cea a monitoarelor HDR tipice, dar monitorul suportă nativ și protocoalele HDR10, HLG și Dolby Vision.
Asus PQ22UC are o densitate a pixelilor de 204PPI, ceea ce produce imagini extrem de bine detaliate și chiar mai clare decât ecranele Apple Retina. Această capacitate este fantastică pentru vizualizarea conținutului media, dar unele utilizări tipice, cum ar fi prelucrări de text sau navigarea, ar putea fi dificile, pentru unii utilizatori. Cu siguranță că va trebui să folosești scalarea, dacă dorești să scrii sau să citești la acest monitor, mai ales că ecranul este cu mai mic.
Ecranul OLED al lui Asus PQ22UC oferă o strălucire deosebită și culori care-ți bucură ochii, datorită gamei extinse de culori. Ecranul oferă 99% DCI-P3 și Adobe RGB, iar sRGB depășește, cu ușurință, 100%, conform testelor. Precizia implicită a ecranului este de 1,4, ceea ce confirmă datele oferite de producător, cu privire la calibrarea din fabrică.
Poți să elimini și mai mult varianțele, cu ajutorul unui colorimetru dar, sincer, ne așteptăm ca valorile să fie îmbunătățite până în punctul în care calibrarea să devină de prisos. Pe de altă parte, nu putem măsura corect contrastul, întrucât OLED-urile pot produce o proporție infinită, care depinde de mulți factori. Ecranul oferă 320 cd/m2, dar nu am reușit să ajungem la luminozitatea maximă, care presupunem că este mai mare atunci când HDR este activat.
De asemenea, uniformitatea nu este o problemă la Asus PQ22UC, deoarece OLED-urile nu au scurgeri și nu au fost probleme cu imagini în ceață. Culoarea neagră este întunecată și adâncă, așadar monitorul este ideal pentru filme HDR și jocuri.
Totuși, trebuie să știi că toleranțele producătorilor sunt o chestiune reală, chiar dacă dispozitivul este bazat pe tehnologia OLED, așadar va trebui să mergi și să schimbi monitorul, dacă constați că există defecte.
De asemenea, sensibilitatea nu este o problemă la Asus PQ22UC, întrucât acesta este mai rapid, în mod nativ, față de ecranele tipice LCD, atunci când vine vorba despre tranziția pixelilor. Încețoșarea nu a fost o problemă, în timpul filmelor 4K HDR, dar au apărut unele mici inconsistențe în timpul unor jocuri foarte rapide. Întrucât monitorul nu este destinat gamingului, considerăm că imaginile de calitate superioară sunt mai importante față de această limitare minoră.
Asus PQ22UC nu are funcții de gaming, cum ar fi FreeSync, așa că trebuie să optimizezi setările grafice, dacă vrei să ai un număr stabil de cadre. Ecranele 4K oferă detalii incredibile, dar solicită și foarte multe resurse din partea GPU-urilor. Nu am putut să măsurăm precis întârzierea de input, dar este rezonabil să spunem că întârzierile sunt minime, așadar unele jocuri nu vor rula corect sau vor crea o senzație de desincronizare, în timpul jocului.
Concluzii legate de Asus PQ22UC
Asus PQ22UC oferă un display fantastic, superior multora dintre produsele pe care le-am văzut, de-a lungul anilor. Acoperirea culorilor și contrastul sunt pur și simplu fenomenale dar, totuși, ne-am fi așteptat la o calibrare mai bună din fabrică, având în vedere prețul acestui dispozitiv. Produsul este foarte bine conceput, având în vedere necesitățile clienților din piața-țintă.
Singura problemă a lui Asus PQ22UC este prețul uriaș, care pare să fie exagerat pentru un monitor de 22 inch. În plus, având în vedere că este fabricat în serie limitată, nu va fi disponibil mult timp în magazine. Îți recomandăm acest monitor doar dacă dorești cele mai bune caracteristici, indiferent de preț și dacă poți să te descurci cu limitările descrise mai sus.
Verifică preț Asus PQ22UC aici!
Citește și:
- Review Samsung C32F391 – Monitor Ultrawide Curbat
- Cele mai bune monitoare cu G-Sync
- Review LG 32GK850G – Monitor de gaming de 32 inch, 165Hz, cu G-Sync
- Cele mai bune monitoare pentru gaming sub 1500 RON