Review Viotek GN32DA – Monitor pentru gaming cu 144Hz și 1440P

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Monitor Viotek GN32DA.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Viotek GN32DA este un monitor pentru buget redus, cu un ecran VA curbat de 1440p, cu rată de refresh de 144Hz, ceea ce îl recomandă pentru jocuri. Totuși, produsul nu are un design în roșu și negru, așa cum este obișnuit pentru gaming, cum este cazul lui GN32C dar, în schimb, monitorul încearcă să pară că este unul de lux. Cel mai mult la Viotek GN32DA ne-a plăcut este prețul incredibil de mic, care era rezervat monitoarelor 2K, de dimensiuni mai reduse, pentru jocuri.

Specificații Viotek GN32DA

Dimensiunea ecranului: 32 inch
Rezoluție: 2560 x 1440 QHD
Raport aspect: 16:9
Ecran Tehnologie: Aliniere verticală (VA)
Rata de refresh: 144Hz
Timp de răspuns: 4 ms
Raport de contrast: 3000:1
Luminozitate: 300 cd / m²
Difuzoare încorporate: Nu
Reglare suport: Înălțime – Nu
Reglare suport: Înclinare – Da
Reglare suport: Rotație – Nu
Reglare suport: Pivotare – Nu
Compatibilitate VESA: Da 100 x 100
Conectivitate: DisplayPort 1,2 x 1, HDMI 1,4 x 1, DVI-DL x 1
Dimensiuni cu suport (L x H x D): 71,12 cm x 42,16 cm x 20,57 cm
Greutate: 8,44 kg

Monitor Viotek GN32DA vazut din spate.

Design și caracteristici

Viotek GN32DA are un design elegant, de culoare roz-auriu, cu un design minimalist și dimensiuni reduse. Partea din față nu are ramă, însă există margini ale ecranului, care aproape că dispar în imensitatea ecranului. Se poate vedea doar rama de jos, care găzduiește logo-ul firmei și butoanele pentru setarea monitorului, dedesubt.

Văzut dintr-o parte, Viotek GN32DA este extrem de subțire și arată foarte bine, având doar o singură zonă mai bombată, care găzduiește componentele interne. Aparatul are doar 20 cm adâncime, așa că poate fi împins aproape de perete, pentru ca să-ți ofere o vedere mai extinsă. Asta este foarte util, pentru că adâncimea totală este de 71 cm, ceea ce este tipic pentru televizoarele cu LCD.

Chiar dacă exteriorul este aurit, îți dai imediat seama că este un monitor pentru buget redus. Suportul aproape fix, cu o bază în forma literei Y, oferă doar o înclinare minimă, deci ar fi mai bine să folosești un mecanism second-hand sau să-l montezi pe un perete, în fantele speciale pentru mecanismul VESA, situate în partea din spate. Monitorul nu este prea înalt, având doar 42 cm, așadar utilizatorii mai înalți ar putea să dorească să-l instaleze pe un suport separat, dacă VESA nu este o soluție acceptabilă pentru ei.

Zona I/O a suferit câteva ajustări datorită bugetului, având doar strictul necesar în privința conectivității, spre deosebire de alte monitoare cu FreeSync. Viotek GN32DA îți oferă câte un port DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 și DVI-DL pentru input video. Nu există boxe incluse, plus că nu are nici mufă de 3.5mm pentru semnalul audio.

Din experiența noastră, având în vedere că este un monitor pentru buget redus, Viotek GN32DA are o calitate rezonabilă. Materiale și întregul produs pare să aibă o greutate redusă, față de dimensiunile sale, însă nu am putut vedea imperfecțiuni în privința carcasei sau îmbinărilor acesteia.

 

Monitor Viotek GN32DA.

Display și performanță

Viotek GN32DA are un ecran de 32 inch curbat VA, de la Samsung, cu rezoluție 2560 x 1440, rată de refresh 144Hz și timp de răspuns de 1ms. Ecranul poate să afișeze 98% din acoperirea de culori sRGB, ceea ce este puțin mai slab și oarecum neașteptat, având în vedere că este un display VA dar, în schimb, are culori extrem de vibrante. În privința acurateței, acest model are un DeltaE de 1,18, ceea ce este excelent însă, datorită faptului că are o saturație suplimentară a unor culori, are un DeltaE de 3,42.

Pe setarea standard, Gamma a avut valoarea de 1,99, însă ecranul nu a părut să fie spălăcit sau prea luminos. Am reușit să ajunge la un scor de 2,23, cu ajutorul lui DataColor Spyder Elite 5, care are un impact redus în eliminarea zonelor mai luminoase de pe culoarea neagră. Contrastul are o valoare rezonabilă, având o medie de 960:1 la o luminozitate de peste 50%, însă după modificarea luminozității la 25%, proporția este de 5110:1, ceea ce este un rezultat foarte bun pentru un monitor VA. Ecranul a depășit așteptările noastre, desigur, cu doar câteva surprize, chiar dacă precizia mai slabă conduce la imposibilitatea utilizării acestui monitor pentru editare foto.

Am fost impresionați de mărimea lui Viotek GN32DA, dar și de dimensiunea ecranului curbat, care nu este atât de frecventă la monitoarele de această dimensiune. Monitorul pare să fie performant, în timpul gamingului sau a vizionării unor filme, în special în concursuri sau RPG-uri, în care scopul principal al aparatului este să-i ajute pe gameri.

Singurul aspect important este că densitatea pixelilor este mai mică, acest lucru putând fi observat când te afli în apropierea lui, ceea ce confirmă faptul că 1440p este mai potrivit pentru ecranele de 27 inch.

Uniformitatea displayului lui Viotek GN32DA nu este la fel de luminoasă pe cât ne-am fi dorit, întrucât uniformitatea culorilor este ideală doar la cadranele de jos. Partea mediană a ecranului are deviații ușoare, față de culoarea standard, în timp ce partea de sus are cele mai mari deviații. Acest neajuns nu este vizibil de la bun început, însă afectează fidelitatea culorilor, în anumite momente.

Un alt argument major în favoarea lui Viotek GN32DA este rata de refresh de 144Hz, care este întotdeauna bine-venită, atunci când te joci jocuri. Testarea ecranului în Battlefield 1 a fost un deliciu, pentru că a făcut mișcările mult mai line, deși am mai observat și unele urme, pe ecran, din când în când.

Va trebui să te mai concentrezi să găsești aceste imperfecțiuni, ceea ce nu este simplu atunci când începe acțiunea, dar am fost surprinși să găsim astfel de fenomene la un ecran VA nou.

Dacă lăsăm la o parte aceste probleme minore, Viotek GN32DA se prezintă foarte bine la jocurile care au un peisaj bogat, cu setări diverse. Unii ar putea să spună că înlocuirea rezoluției de 144Hz și contra unui ecran mai precis este favorabilă, monitorul fiind mai performant față de unul 4K cu doar 60Hz, la același preț.

Desigur, încă vei vedea că FPS-urile se modifică, în momentele intense de joc sau la jocurile care au nevoie de resurse mai importante. Din fericire, Viotek GN32DA este compatibil cu orice GPU AMD, cum ar fi Vega 64, pentru că este compatibil FreeSync. De obicei, monitoarele compatibile cu Ryzen Vega sunt scumpe, așa că acest monitor ieftin este cu atât mai interesant.

Surpriza cea mai frumoasă nu a fost, însă, culoarea roz-aurie, care poate să fie sau nu pe gustul clienților. Cea mai interesantă caracteristică a lui Viotek GN32DA este întârzierea de input extrem de mică, de doar 4,2ms, care este extrem de bună, la un astfel de display. Acest rezultat este comparabil cu unele dintre cele mai bune monitoare de pe piață, cum ar fi Asus PG278QR, în privința timpului de răspuns, ceea ce este extraordinar, gândind că ne referim la un produs ieftin.

Monitor Viotek GN32DA.

Concluzii

Viotek GN32DA are câteva surprize, care ne-au făcut să nu ne mai uităm la punctele sale slabe. Monitorul este un competitor foarte bun în segmentul de piață țintă, iar dacă ar fi vorba despre o recomandare din partea noastră pentru acest model, nu am ezita să o dăm.

Un monitor curbat de 32 inch cu specificații impresionante și la un astfel de preț este greu de întâlnit, în ziua de azi, deci ne bucurăm că există companii ca Viotek, care să poată să dea replica unor branduri consacrate.

După părerea noastră, este discutabilă alegerea culorii roz-auriu, dar unicitatea aceasta îl scoate în evidență, într-un segment care este ocupat mai ales de culori cum ar fi negru și roșu.

Există câteva probleme în performanțele lui Viotek GN32DA, dar considerăm că acestea sunt niște înlocuiri normale, față de ceea ce oferă acest produs. Dacă-ți construiești un desktop gaming bazat pe AMD și vrei cea mai bună valoare pentru banii tăi, atunci Viotek GN32DA este o alegere fantastică.

Verifică preț Viotek GN32DA aici!

Citește și:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Spune-ți părerea:

Abonare Newsletter

Fii primul care află despre ultimele lucruri pe care le recomandăm.