Viotek LINQ Touch este unul dintre cele mai accesibile monitoare portabile cu touchscreen pe care le poți cumpăra pentru a-ți crește productivitatea, de exemplu dacă ai nevoie de multitasking în timpul deplasărilor. Aparatul, care are dimensiunea unei tablete, se poate strecura lângă laptop, împreună cu husa lui, fiind și foarte ușor. Având în vedere prețul foarte redus, suntem destul de sceptici asupra performanțelor lui, dar hai să vedem cum se situează acesta față de competiție.
Pro
- Subțire și ușor
- Carcasă metalică
- Capac funcțional
- USB-C
- Contrast excelent
Contra
- Acoperire sRGB scăzută și precizie redusă a culorilor
- Gamma trebuie îmbunătățită
- Timpul lent de răspuns al pixelilor și întârziere mare de input
Specificații Viotek LinQ Touch
Dimensiunea ecranului: 15,6 inch
Rezoluție: 1920 x 1080 FHDvio
Raport aspect: 16:9
Ecran Tehnologie: In-Plane Switching (IPS)
Rata de refresh: 60Hz
Raport de contrast: 700:1
Luminozitate: 250 cd/m²
Difuzoare încorporate: Da
Reglare suport: Înălțime – Da
Reglare suport: Înclinare – Da
Reglare suport: Rotație – Nu
Reglare suport: Pivotare – Nu
Compatibilitate VESA: Nu
Conectivitate: USB-C x 2, HMDI 1,4 x 1
Dimensiuni cu suport (L x H x D): 31,31 cm x 22,35 cm x 0,94 cm
Greutate: 0,77 kg
Design și caracteristici
Viotek LinQ Touch are o carcasă elegantă, similară unei tablete, având și o husă de protecție care se poate transforma în suport. Carcasa metalică este de culoare negru lucios și are un aspect care face ca dispozitivul să pară mai scump față prețul plătit. Zona monitorului nu are rame, dar vei putea observa margini subțiri ale ecranului, când acesta funcționează.
Ai putea să crezi că Viotek LinQ Touch este foarte fragil, pentru că are doar 0,77 kg, ceea ce pare a fi standardul pentru aceste produse. Totuși, carcasa metalică este suficient de puternică, așa că monitorul nu poate fi îndoit, cu ușurință. Husa de protecție ar trebui să fie suficientă pentru ecran, însă nu am făcut un test cu picături de apă, pentru ca să vedem cât de eficientă ar putea să fie.
Viotek LinQ Touch nu are butoane pentru setări, dar există o rotiță care se poate apăsa, pentru acest scop. Întotdeauna preferăm joystick-urile sau software-ul, dar astfel de soluții ar fi crescut mult mai mult prețul produsului.
Husa lui Viotek LinQ Touch are o textură cauciucată și se atașează, cu magneți, de spatele monitorului. Trebuie să o împăturești pentru ca să susțină monitorul, atât în orientarea portret, cât și în cea peisaj. Ergonomia oferită este destul de limitată, desigur, și nu este posibilă montarea pe perete, mai puțin în cazul în care vrei să utilizezi sisteme universale.
Viotek LinQ Touch are mai multe opțiuni de conectare față de alte modele concurente, cum ar fi Asus MB16ACE, dar nu putem considera că acesta ar fi un avantaj competițional. Portul principal tip USB-C acceptă semnalele video și încărcarea, așadar este posibilă utilizarea doar a unui singur cablu. Cel de-al doilea port USB este folosit pentru alimentarea de la o sursă externă care, din păcate, nu este inclusă în pachet.
Este nevoie de o alimentare de 5 V și 3 A sau poți să conectezi încărcătorul telefonului tău, în cazul în care laptopul nu poate să ofere o putere suficientă pentru Viotek LinQ Touch. Aparatul are nevoie doar de 8 W, ceea ce este extrem de convenabil pentru dispozitivele moderne, dar trebuie să fii atent că unele modele nu au specificațiile de alimentare scrise la porturile USB-C.
Există și un port HDMI la Viotek LinQ Touch, dar nu este la înălțimea portabilității și flexibilității monitorului, deoarece trebuie să folosești un al doilea port USB-C pentru încărcarea. Produsul va scădea rezoluția la 720p dacă adaptorul va oferi doar 5 V, așa că este obligatoriu să ai un încărcător de 15 V, dacă vrei să utilizezi 1080p.
Viotek LinQ Touch este flexibil în privința sistemului audio, întrucât are două boxe interne și o mufă jack de 3.5mm. Este bine că există conectorul audio, dar este redundant dacă folosești un laptop care are deja propria mufă jack de 3.5mm. Boxele interne, din păcate, nu au un sunet plăcut, în special dacă dorești să auzi muzică sau să vezi filme.
Display și performanță
Viotek LinQ Touch are un ecran de 15,6 inch IPS cu rezoluție 1920 x 1080, rată de refresh de 60Hz și timp de răspuns de 5ms. Lumina de fundal este de 250 cd/m2, dar contrastul nu este specificat în fișa tehnică. Modelul are un ecran capacitiv în 10 puncte, ceea ce înseamnă că apăsările și glisările vor fi înregistrate corect.
Este extraordinar că Viotek LinQ Touch nu se simte ca un device ieftin, atunci când discutăm despre touchscreen. Monitorul este la fel de sensibil ca majoritatea tabletelor, în timp ce suprafața ei este de calitate și este netedă, la atingere. Aparatul este foarte ușor de folosit și de setat, plus că touchscreen-ul îi crește posibilitatea de utilizare la activitățile zilnice.
Displayul de 15,5 inch este confortabil de utilizat, putând fi comparat direct cu majoritatea ecranelor de laptop. Densitatea pixelilor nu este exagerată, dar va arăta foarte exactă, comparativ cu monitoarele obișnuite de 1080p pentru desktop. Nu credem că majoritatea va avea nevoie de scalare pentru a citi texte, dar unii utilizatori ar putea să simtă nevoia aceasta.
Viotek LinQ Touch este dezamăgitor când vine vorba despre calitatea culorilor, pornind de la acoperirea de 66% a gamei sRGB. Monitoarele portabile tipice au această limitare, dar ceea ce-l face să fie mai rău, în acest caz, este acuratețea slabă a lui DeltaE de 4,1, ceea ce înseamnă că deja se pot observa decolorări notabile. Temperatura culorii este mai mică de 6500K, așa că unele imagini cu fundal alb ar putea să aibă tendința de a părea albăstrui.
Monitorul Viotek LinQ Touch nu performează foarte bine în privința gamma, având un rezultat de 2,05, ceea ce înseamnă că unele imagini sunt spălăcite sau prea luminoase. Totuși, rata de contrast fiind de 1100:1, poate să ofere tonuri superbe de gri. Deși monitorul ar putea să pară gri, atunci când este folosit pe întuneric, considerăm că gamma este principala cauză a acestei probleme.
Viotek LinQ Touch a performat foarte bine în ceea ce privește uniformitatea ecranului, întrucât nu au fost vizibile imagini neechilibrate sau înnorări, în nici unul dintre cadrane. Monitorul testat nu a avut sângerări pe fundal, deci nu au apărut halouri, pe nici una dintre marginile ecranului. Totuși, este bine să ai grijă, întrucât monitoarele IPS sunt predispuse la problemele menționate mai sus.
Monitorul Viotek LinQ Touch nu este potrivit pentru gaming, datorită răspunsului lent al pixelilor, ceea ce conduce, de obicei, la estompări și urme. Au fost vizibile urme chiar și când am vizionat unele filme, așadar vizionarea unor jocuri de viteză nu este deloc indicată. Poți juca unele jocuri ocazionale pe console cum ar fi Nintendo Switch, dar imaginile nu vor fi de calitate.
Viotek LinQ Touch este compatibil cu FreeSync, pentru rularea uniformă a cadrelor, în condiții de grafică mai complicată. Compatibilitatea G-Sync nu a fost testată, dar putem spune că nu va funcționa datorită conectivității dispozitivului. Nu am putut să măsurăm acuratețea întârzierii de input, dar LinQ Touch a fost mult mai lent decât alte monitoare portabile pe care le-am testat.
Concluzii
Valoarea oferită de Viotek LinQ Touch este fantastică, dacă ai nevoie de mai mult spațiu pentru multitasking sau media, când ești pe drum. Acest model este unul conceput bine, deși ieșirile de conectivitate au unele probleme cu care va trebui să te obișnuiești. Prețul solicitat este mai mult decât rezonabil pentru că monitorul are și touchscreen, așadar este una dintre cele mai bune achiziții posibile.
Totuși, Viotek LinQ Touch are câteva probleme majore, cum ar fi calitatea slabă a imaginilor și timpul de răspuns al pixelilor, care produce la imagini neclare, chiar și atunci când te uiți la filme. Dacă nu ai un laptop cu USB-C, atunci trebuie să adaptezi cablurile necesare, ceea ce nu este acceptabil de la un monitor portabil. Viotek LinQ Touch este accesibil ca preț, dar există câteva probleme care te vor determina să cauți și alte modele.
Verifică preț Viotek LinQ Touch aici!
Citește și:
- Laptop Lenovo Legion Y540 – Review și păreri
- Apple MacBook Air (2019) – Review și păreri
- Review și păreri JBL BAR 3.1 Soundbar + Subwoofer
- Review și păreri căști gaming Asus ROG Strix Fusion 700