În ziua de azi este foarte practic să folosești un monitor pentru a te uita la programele de la televizor sau la Netflix, întrucât cumpărarea unui TV pentru asta poate fi doar un cost suplimentar. Odată cu progresele înregistrate de dispozitive, conectivitate și tehnologia de afișare, conectarea unui monitor la receptorul digital sau la TV tuner nu a fost niciodată mai ușoară.
Programele Hulu sau Amazon Prime Video sunt excelente dar, întrucât se apropie olimpiada, s-ar putea să vrei să te uiți doar la transmisiunile gratuite. Mai jos, găsești pașii necesari și hardware-ul de care ai nevoie pentru ca să te uiți la show-urile favorite, la evenimentele sportive sau la știri, la monitorul PC-ului, cel pe care-l folosești la gaming sau pentru activitatea profesională.
De ce să folosești un monitor pentru transmisiunile de la TV tuner sau receptorul digital?
Primul motiv evident pentru ca să te uiți la canalele TV pe monitor este pentru a economisi niște bani. Chiar dacă, în ultima vreme, TV-urile LCD au mai scăzut din preț, cumpărarea unui ecran separat doar pentru acest scop îți consumă resurse și bani. Displayurile pentru computere au imagini mai proaspete, datorită densității mai mari a pixelilor.
În unele momente, poți să preferi monitoarele pentru că au imagini de calitate mai mare, întrucât timpul de tranziție a pixelilor este mai rapid decât la TV. De asemenea, monitoarele au, de obicei, tot felul de porturi, ceea ce le permite utilizatorilor să folosească cablul TV sau cel al TV tuner-ului, sau chiar un mix, alături de o consolă de jocuri.
Cum să te uiți la programele TV pe un monitor, folosind TV tuner-ul sau receptorul digital
Verificați-îți monitorul și echipamentul
Mai întâi trebuie să afli dacă monitorul tău poate să accepte semnalele de la TV tuner sau de la receptorul digital. Conform standardelor actuale, majoritatea acestor dispozitive folosesc HDMI, ca principal port de intrare/ieșire a semnalului. Dacă monitorul tău are o rezoluție de 1080p, atunci nu ar trebui să fie nicio problemă. Trebuie să știi că dispozitivele mai noi au nevoie de o ieșire de cel puțin 720p pentru ca să funcționeze.
O altă condiție este aceea că monitorul tău trebuie să fie compatibil cu HDCP, care este ca un DRM care protejează conținutul HD și UHD împotriva pirateriei. Dacă intrarea HDMI a monitorului tău nu acceptă HDCP, atunci nu va putea decodifica semnalul, așadar nu vei putea să-l folosești.
De asemenea, ar trebui să verifici dacă monitorul și receptorul digital/tunerul TV au boxe încorporate sau o mufă de 3,5 mm, astfel încât să poți conecta direct difuzoarele desktop sau căștile. Dacă nu există o astfel de mufă, atunci vei avea nevoie de un adaptor sau un extractor de sunet, aspecte pe care le vom detalia mai jos.
Conectează monitorul, receptorul digital și difuzoarele
Dacă monitorul tău verifică toate condițiile de mai sus, aproape ai rezolvat. Conectează receptorul digital la monitor prin HDMI și boxele la dispozitivul care are portul de 3,5 mm. De cele mai multe ori, totul este plug and play, dar uneori este necesar și să schimbi unele setări din meniul monitorului sau cel al tuner-ului sau al receptorului digital, cu telecomanda, pentru a selecta corect porturile de intrare sau ieșire.
Dacă monitorul tău este compatibil HDMI, dar nu se aude nimic, ar putea fi necesar să utilizezi un extractor audio HDMI, cum este cel de mai jos. Extractorul audio digital J-tech se poate găsi în diferite configurații, care includ conectori optici sau RCA de 3,5 mm. Verifică ce tip de mufă utilizează boxele externe, deoarece acest aparat poate costa până în 300 RON.
Pe de altă parte, dacă utilizezi un monitor cu porturi mai vechi, cum ar fi DVI sau VGA, poți utiliza, de asemenea, adaptorul TNP HDMI la DVI. Acest dispozitiv va transfera semnalul tău HDMI în cel DVI, în timp ce va furniza semnalul audio către o mufă auxiliară de 3,5 mm. Rețineți că acest adaptor acceptă numai 1080p și 720p. Folosește acest adaptor numai dacă este necesar, deoarece adaptoarele acestea nu funcționează întotdeauna corect pe toate dispozitivele.
Cum să utilizezi un monitor cu un tuner TV
Verifică dacă poți utiliza un tuner TV
Dacă vrei să te uiți la emisiuni locale, în loc de televiziunea prin cablu, poți utiliza antene TV și un tuner TV pentru monitor. Dar, înainte de orice altceva, verifică la adresa http://dtv.gov/maps care dintre canale sunt disponibile în regiunea în care locuiești.
Recepția semnalului TV variază de la o zonă la alta și afectează intensitatea și claritatea semnalului recepționat. Un alt site web pe care îl poți consulta este AntennaWeb, care listează canalele disponibile.
Configurează-ți tunerul TV pentru a vedea semnalul de televiziune pe un monitor
La fel ca în cazul televizorului prin cablu, vei avea nevoie de un monitor compatibil HDMI și de boxe externe, dacă acestea nu sunt încorporate. Cel mai important aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este antena, de care depinde cât de clar se vor vedea emisiunile. Pentru cei din zone urbane, o antenă pentru 55 km este suficientă, dar restul ar trebui să aibă antene pentru 80 până la 120 km.
Un semnal bun și stabil poate fi furnizat, mai degrabă, de către o antenă cu o gamă largă, mai ales dacă există multe obstacole în zona respectivă (de exemplu, clădiri înalte sau copaci). După alegerea antenei, vei avea nevoie de un tuner TV, deoarece monitoarele nu au încorporat un astfel de aparat.
Majoritatea modelelor sunt prevăzute cu un port HDMI, dar este posibil să ai nevoie de un adaptor RCA la 3,5 mm, pentru ca să poți utiliza boxele, în această configurare.
Conectează antena în mufa RF a tuner-ului, apoi un cablu HDMI de la tuner la monitor. Dacă vrei să utilizezi boxe externe, conectează-le direct la tuner, care va trimite semnalul audio către ele. După ce conectezi aparatele între ele, este posibil să trebuiască să deschizi iar meniul de setări al monitorului, pentru a selecta porturile de intrare și ieșire corespunzătoare.
Dacă semnalul nu este la prea clar sau este cu intermitențe, încearcă să reglezi direcția sau poziția antenei, până când vei obține un semnal suficient de bun. Pentru a nu avea astfel de probleme, ar trebui să cumperi o antenă cu un spectru mai larg decât cel strict necesar, astfel încât să poată recepționa mai bine semnalul.
Cum să transmiți semnalul TV sau cel de filme pe monitor
Această etapă este ușoară, deoarece trebuie doar să achiziționezi Google Chromecast sau Amazon FireTV, care costă între 100 și 300 RON la majoritatea magazinelor. Acest gadget se conectează direct la conectorul HDMI al monitorului tău și se poate configura prin intermediul telefonului mobil. Unele firme de TV prin cablu, cum ar fi DirecTV, îți oferă posibilitatea transmiterii unor canale populare în schimbul unei taxe suplimentare, ceea ce înseamnă că vizionarea este mult mai convenabilă.
Îți atragem atenția că este posibil să fie nevoie de boxe externe, care se pot conecta la monitor prin intermediul mufei suplimentare. Trebuie să te asiguri, din nou, că portul HDMI pe care-l vei utiliza este compatibil HDCP, pentru a te asigura că monitorul poate decoda fluxul audio și video din dongle-ul Chromecast.
Concluzii referitoare la utilizarea monitoarelor pentru vizionarea la TV
Monitorul tău de gaming sau de grafică va căpăta o valoare mult mai mare, dacă vei reuși să recepționezi semnalul de la TV sau de la cablu pe acesta. Majoritatea plăcilor grafice folosesc, în prezent, DisplayPort ca intrare, lăsând porturile HDMI libere pentru alte scopuri, cum ar fi vizionarea televizorului sau adăugarea unei console de gaming. Dacă, totuși, ai un ecran care acceptă doar HDMI, vei putea să utiliza și un splitter HDMI, pe care-l poți cumpăra separat.
Poți să te uiți la TV pe monitor cu o investiție de până în 500-600 lei, dacă urmezi acest ghid. Pur și simplu, asigură-te că aparatele tale sunt compatibile cu cele menționate mai sus și vei reuși, fără probleme. Succes!
Citește și: Cele mai bune monitoare pentru gaming de la Dell