JBL a lansat, recent, o gamă de patru soundbar-uri, începând cu „Bar Studio”, care este un soundbar simplu de 60 cm pentru cei cu un buget redus, apoi cu Bar 2.1, echipat cu subwoofer, apoi cu Bar 3.1, apoi la Bar 5.1, care are soluția inteligentă a secțiunilor la fiecare capăt al barei, care pot fi scoase și pot funcționa ca difuzoare wireless în spate, alimentate cu baterii – o idee pe care am văzut-o prima dată într-un produs Philips Fidelio, acum câțiva ani.
Pentru recenzie, am luat modelul Bar 3.1, care oferă trei canale de sunet în față, plus un subwoofer wireless de dimensiuni impresionante, pentru bass. Are un preț de aproximativ 2000 RON , fiind de remarcat cele trei intrări HDMI ale barei, toate compatibile complet cu semnalele UHD 4K și protecția HDCP2.2, necesară pentru copiere, solicitată de cei de la Hollywood, pentru a permite trecerea acestor tipuri de semnale.
Echipament
Bar 3.1 este livrat într-o cutie în formă de scaun, care sunt acum obișnuite la ambalajele de soundbar și subwoofer. Prima pe care o scoți din ambalaj este o cutie, care conține instrucțiunile și telecomanda, un cablu HDMI, un postament pentru perete și, impresionant, opt cabluri de alimentare separate (poate pentru cazul în care vrei sa te plimbi prin toată lumea cu soundbar-ul după tine).
Am scos subwooferul și l-am despachetat – am fost surprins de dimensiunea destul de mare a acestuia, mai mare decât a majorității boxelor compacte livrate cu alte soundbar-uri, acesta fiind dispus mai mult pe verticală, pentru a minimiza locul ocupat, având o bază de peste 30 cm pătrați și o înălțime de 43 cm, inclusiv picioarele.
Subwooferul se află în spate, deasupra mufei de alimentare, dar wooferul său mare de 25 cm (10 inch) are difuzoarele între picioare. Fiind un subwoofer wireless, nu are alte conexiuni, cu excepția unei mufe mini-jack pentru actualizări de soft și nici un alt buton, în afara unuia pentru împerechere.
În cele din urmă, scoți din cutie bara propriu-zisă care, totuși, nu are cel mai compact design posibil; aceasta este puțin peste un metru lățime, având doar 7 cm adâncime și 5 cm înălțime. Chiar dacă televizoarele sunt din ce în ce mai joase, soundbar-ul stătea pe masă fără să acopere partea de jos a ecranului unui televizor Sony. Soundbar-ul JBL arată plăcut, discret și are material mat, cu frontul ca o grilă, un logo JBL discret în față și patru butoane destul de mari în partea de sus, pentru putere, volum sus/jos și selectarea portului de intrare.
Are, după cum sugerează și numele, trei canale audio pentru a reproduce stânga, centrul și dreapta, fiecare folosind trei drivere, deci există în total trei tweetere de 32mm și șase woofere ovale (specificate ca 57mm, cealaltă dimensiune a acestora fiind dificil de determinat, prin grilă).
Configurarea depinde, în principal, de porturile pe care le folosești. Bara are trei intrări HDMI generoase și o ieșire HDMI echipată cu ARC – tehnologia ARC permite portului să redea audio din semnalul propriu al televizorului (să sperăm), precum și trimiterea propriilor semnale ale barei.
Există o intrare digitală optică și un jack auxiliar analogic și un slot USB, care poate încărca dispozitive. În fine, are Bluetooth, pe care îl poți utiliza pentru audio TV, dacă televizorul tău este echipat cu Bluetooth, sau pentru a reda muzică ad hoc, de pe un dispozitiv inteligent.
Performanță
Chiar dacă am avut câteva probleme, la început, în ceea ce privește modul în care ARC funcționează cu un TV Sony din 2018, semnalul de intrare s-a selectat ulterior automat, așa că este posibil să nu fi așteptat suficient timp, inițial, până când HDMI-ul a realizat protocolul de comunicație.
Între timp, am conectat semnalul audio al TV-ului la soundbar prin cablu optic, apoi trei surse prin HDMI – un Apple TV 4K, un player Blu-ray Panasonic UHD și un player Blu-ray Oppo 1080p. De asemenea, am redat muzică de la un iPad Pro, atât prin intrarea analogică mini-jack, cât și prin Bluetooth.
S-a dovedit un soundbar interesantă, din punct de vedere al sunetului. S-a descurcat destul de bine, la tot ceea ce a făcut. Cu toate acestea, un singur lucru important nu a reușit să realizeze.
Nivelurile de bass disponibile au fost semnificative, cu siguranță. Urmărind Blu-ray-ul UHD cu X-Men: Apocalypse, în timpul secvenței de înviere și din nou când Magneto agită întregul conținut metalic al Pământului, există unele impulsuri sub-subsonice fantastice. Acest subwoofer al JBL-ului a fost, cu siguranță, bun la aceste frecvențe care zgâlțâie pământul, umplând camera cu sunete de îți ridicau părul pe mână, cu cele mai mari niveluri de ieșire, având semnale de până la aproximativ 75Hz.
Între timp, dialogul avea claritatea unui cristal. Chiar și în cele mai dinamice și bogate secvențe de bass, nu a fost dificilă urmărirea vocilor actorilor, nici o mascare a sunetelor audio în atmosfera din jur. Efectele au fost aruncate la stânga și la dreapta; gloanțele și loviturile erau tăioase ca niște cuțite și incluzive, cu o mare disponibilitate, înainte de a se apărea semne de stres.
Deci, partea superioară și inferioară sunt bine gestionate. Ceea ce am simțit că lipsește a fost o parte din mijlocul intervalului. Soundbar-ul începe să-și facă treaba undeva sub 150Hz, dar nu a avut suficiente vibrații de la subwoofer până la 75Hz, și invers, ieșirea subwoofer-ului se reduce înainte de a întâlni sunetul din soundbar.
Deci, de fiecare dată când am redat coloanele sonore în bandă largă, cele două părți ale pachetului erau, deseori, distincte. Am putut auzi basul trăgând în zona subwooferului, care se afla la câțiva metri de ecran, așa că l-am mutat mai către centru, pentru a crea cea mai bună imagine a sunetului.
Însă, având o octavă superioară de bass și tonalități medii-joase slab conturate, au existat încă deficiențe pe care le-am auzit cel mai clar la televizorul obișnuit și, în special, atunci când erau dialoguri la televizor.
În timpul flimului „The Chase”, amuzantul domn O’Keefe se auzea mult mai plângăcios decât de obicei prin Bar 3.1, lipsindu-i tonalitățile medii-joase, pentru a-i oferi bogăția cuvenită. Bărbații care vorbeau aveau un sunet la fel de subțire și chiar vocile feminine erau nejustificat de nazale, lipsite fiind de această zonă de frecvență.
Am încercat să ridicăm bass-ul folosind telecomanda, dar asta a sporit tonurile joase, fără a corecta octava lipsă, un echilibru care ne-a lăsat complet mirați de impactul neașteptat al unor boomuri dramatice dintr-un trailer al House Rules.
Chiar și la niveluri de bass implicite și doar volume moderate, accentul ar putea face ca subwooferul să supra-performeze în timpul reclamelor la produse și filme, de la TV – o încetinire a tonului de bass care începe în timpul unei reclame la Code Black, un ritm enervant, la fiecare a doua reclamă.
Am încercat diferitele moduri de sunet, sperând că „Standard” sau „Music” pot oferi un răspuns mai plat decât „Film”, pe care l-am folosit pentru Blu-ray UHD. Dar, de fapt, acestea au eliminat o parte din căldură, iar opțiunea „voce” le-a eliminat cel mai mult, dintre toate setările.
Există o opțiune „surround”, dar este un sunet fals și destul de urât, dacă ești așezat central în fața soundbar-ului. ‘Straniu!’ a strigat o doamnă, când l-am încercat și, da, a fost „straniu”.
În mod previzibil, ca atare, nici muzica nu a fost punctul forte al lui Bar 3.1. Împerecherea Bluetooth a fost rapidă și eficientă, într-adevăr, există o mică diferență aparentă între Bluetooth și utilizarea intrării mini-jack fizice, în afară de o anumită claritate a talgerelor și a altor elemente care sunt cele mai afectate de compresia Bluetooth.
Dar, cu o astfel de împărțire sonoră între sub și bară, sunetul a variat în funcție de poziția mea, iar un echilibru a fost obținut numai atunci când am fost suficient de departe de ambele, cum ar fi într-o cameră alăturată.
Chiar și atunci, același decalaj în ceea ce privește acoperirea frecvenței a fost întotdeauna evident, iar asta a lăsat muzica cu bași, iar tonalitățile mijlocii erau mai subțiri. Din nou, am trecut prin modurile de sunet disponibile, cu puține modificări în bine – „filmul” a rămas cel mai bun, chiar dacă doar având îmbunătățiri relativ mici. Notăm că unul dintre sloganurile atașate lui Bar 3.1 este „simte bass-ul, auzi vocea”. În mod ironic, acest dispozitivul realizează admirabil acest obiectiv, dar tonurile dintre acestea sunt neglijate.
Concluzie
Vei primi foarte mult pentru cât plătești – un subwoofer cu dimensiuni mari, conectivitate 4K și Bluetooth. Dar sonoritatea este redusă de decalajul de răspuns dintre subwoofer și bară, în timp ce alegerea de a pune accentul semnificativ la acele frecvențe inferioare poate deranja în timpul utilizării obișnuite a televizorului și poate lasă voci de tip crainic, fie subțiri, fie împărțite în două tonalități. În timp ce bass-ul și conectivitatea sunt, cu siguranță, impresionante la acest dispozitiv, există și alte soundbar-uri pe piață, cu un sunet mai omogen și mai muzical.
Specificații
Drivere: 3 x 32 mm tweeter; Drivere 6 x ‘57 mm’
subwoofer: 1 x 254mm (10 inch)
Intrări: 3 x HDMI (4K), 1 x digital optic, 1 x mini-jack analogic, USB,
Ieșire Bluetooth : 1 x HDMI (4K) cu ARC
Putere totală: 450W total (fără împărțire, fără criterii)
Dimensiuni soundbar (whd): 1018 x 58 x 78mm
Greutate soundbar: 2,3 kg
Dimensiuni subwoofer: 440 x 305 x 305 mm
Greutate subwoofer: 12,1 kg
Verifică preț Soundbar JBL BAR 3.1 Soundbar + Subwoofer aici!
Citește și: Review căști gaming Logitech G Pro Gaming Headset