HW-N450 este un soundbar excelent, destinat începătorilor, care este o completare perfectă pentru cei care dețin televizoare Samsung, oferind performanțe audio solide și o multitudine de funcționalități, într-un aparat de dimensiuni reduse.
Acesta este un sistem cu 2.1 canale, format dintr-o soundbar stereo îngustă și un subwoofer fără fir. Soundbar-ul este de doar 5,58 x 8,12 x 90,42 cm, cu laturile ușor înclinate. Având un profil subțire, HW-N450 se potrivește perfect cu televizoarele înguste, de dimensiuni medii.
Difuzorul principal poate fi montat pe perete sau amplasat pe o masă. Barele de cauciuc încorporate îl ajută să împiedice zgârierea suprafețelor delicate. Un suport de montaj este inclus, însă nu sunt oferite șuruburile și diblurile.
Indiferent de opțiunea de instalare pe care o alegi, asigură-te că utilizezi cabluri HDMI subțiri și flexibile. Designul acestei bare de sunet implică o îndoire destul de mare a cablurilor.
Subwooferul wireless, portabil, are un driver de 15 cm. Are o amprentă de 22,09 x 36.83 x 27.94 cm. Datorită dimensiunii modeste a boxei și formei înalte a acesteia, ea este ușor de amplasat și de integrat în orice decor.
Răspunsul total al frecvenței sistemului este cuprins între 42Hz și 20kHz. Asta înseamnă cam același răspuns la frecvență pe care ai aștepta-o de la boxele bune pentru bibliotecă, ceea ce înseamnă că HW-N450 nu va putea să reproducă cele mai joase note de orgă sau explozii sub apă, dar am descoperit că oferă o acoperire sonoră excelentă pentru majoritatea genurilor de muzică, programe TV și coloane sonore pentru filme.
Conexiuni audio
HW-N450 oferă multiple porturi de intrare a semnalului. Vei găsi analog de 3,5 mm, optic Toslink, USB 1.0 și o intrare HDMI 1.4, la spate. Nu există intrări RCA sau digitale coaxiale, ceea ce nu este neobișnuit, având în vedere interval de preț în care este situat acest soundbar.
Conform unei fișe de tehnice pe care mi-a trimis-o Samsung, HW-N450 acceptă o gamă largă de formate audio, inclusiv fișiere AAC, WAV, WMA, OGG și FLAC. Surprinzător, chiar dacă acceptă codecul AAC al Apple, HW-N450 nu acceptă ALAC, codecul fără pierderi al Apple, care este un competitor al FLAC. De obicei, dacă o companie acceptă decodarea FLAC, acestea acceptă aproape întotdeauna și ALAC.
Poți conecta la HW-N450, prin Bluetooth, orice player audio digital sau aparat smart pe care-l ai. Conexiunea Bluetooth a barei de sunet acceptă SBC, dar nu este compatibil cu nici unul dintre codec-urile de calitate apropiată de CD, cum ar fi aptX.
Inutil să mai spun dar am asociat HW-N450 la iPhone 7s fără probleme. Nu există conectivitate Wi-Fi sau opțiuni de streaming multi-camere, ceea ce este de așteptat, având în vedere prețul.
Conexiuni HDMI
Ieșirea HDMI a lui HW-N450 acceptă canalul de revenire audio HDMI (ARC). Pe lângă faptul că poți trimite semnal audio la televizor, orice sursă conectată la televizor poate livra semnal audio înapoi la HW-N450, prin același cablu HDMI. Dacă dorești să profiți de ARC, există două premise. În primul rând, trebuie să verifici că televizorul acceptă această funcție. În al doilea rând, trebuie să te asiguri că HDMI CEC este activat pe televizor. Majoritatea televizoarelor cu ARC nu au această opțiune activată, în mod implicit.
Când un soundbar oferă o intrare HDMI, unii consumatori preferă să conecteze toate sursele lor la soundbar și apoi să alimenteze o singură ieșire HDMI la TV. Un argument puternic pentru o astfel de abordare constă în faptul că poți profita de decodarea Dolby Digital sau DTS din surse cum ar fi un player Blu-ray sau un cablu. Dacă îți dorești o astfel de setare, atunci trebuie să fii atent la ce cumperi.
Dacă ai un televizor 4K/UHD și redai deja conținut 4K/UHD, atunci trebuie să conectezi o sursă 4K/UHD, cum ar fi un video de la un player Blu-ray Ultra HD, direct la televizorul tău 4K și să direcționezi semnalul audio separat către Soundbar-ul (de exemplu, utilizând un cablu digital Toslink). Acest difuzor are o intrare și o ieșire HDMI 1.4 de generație anterioară, deci nu poate trece semnalul tip 4K/UHD la 60 de cadre pe secundă. Asta înseamnă că vei fi lipsit de avantajele unei game dinamice înalte (HDR) și că aparatul nu poate reda conținut cu protecție la copiere HDCP 2.2.
HW-N450 este conceput pentru a putea fi folosit cu un sistem de divertisment Samsung complet, pentru acasă. Atunci când este asociat cu multe dintre modelele Samsung TV de azi, poți controla atât televizorul Samsung, cât și Soundbar-ul Samsung, cu aceeași telecomandă sau cu ajutorul aplicației pentru smartphone/tabletă.
Opțiuni de sunet surround
HW-N450 va decodifica semnalele Dolby Digital 2.0 și DTS 2.0 și are o funcție de expansiune Surround, care folosește procesarea digitală a semnalelor (DSP) pentru a extinde coloana sonoră artificială, pentru a adăuga un sentiment de profunzime și spațiu. În general, nu sunt un fan al acestor îmbunătățiri artificiale.
Acestea fiind spuse, am găsit că funcționalitatea Samsung este foarte bună și, într-adevăr, preferabilă pentru reproducerea sunetului stereo standard. O parte din motivul pentru care mi-a plăcut atât de mult este că efectul nu încearcă să facă prea mult (așa cum fac alte soundbar-uri), și nu adaugă alte artificii inutile sunetului, prin această funcție.
Adaugă difuzoare surround wireless
Samsung îți oferă, de asemenea, opțiunea de a-ți extinde configurația cu ajutorul unui kit surround wireless (model SWA-8500S), care adaugă două boxe surround separate. Din păcate nu l-am avut pentru a testa această funcționalitate dar presupun ca nu va nici un fel de problemă cu el.
Chiar dacă difuzoarele surround separate vor oferi, întotdeauna, o experiență de sunet surround mult superioară, am confirmat cu un reprezentant Samsung că HW-N450 poate decoda doar semnalele stereo Dolby Digital 2.0 și DTS 2.0.
Soundbar-ul HW-N450 utilizează un upmixer pentru canalele din spate, reprocesând semnalul stereo într-o experiență de 4.1 canale. Nu există niciun suport pentru codec-uri cu rezoluție mai mare, cu ar fi Dolby TrueHD sau DTS-HD Master Audio.
Configurare simplă și facilă
Am observat că setarea lui Samsung HW-N450 este foarte simplă. Manualul de instalare rapidă, inclus, conține toate aspectele importante, inclusiv modalitatea de remediere a problemelor. Dacă dorești accesul la manualul complet de utilizare, va trebui să-l descarci de pe site-ul de asistență Samsung.
Din fericire, Soundbar-ul și subwooferul wireless sunt pre-împerecheate, din fabrică, dar dacă ai probleme, Samsung precizează o procedură ușoară de reasociere, în manualul de pornire rapidă.
Accesoriile de bază sunt incluse, dar nu vor putea răspunde tuturor problemelor pe care le-ai putea avea, în legătură cu cablarea: există un cablu optic Toslink, în cutie, însă doar atât. Va trebui să ai propriile cabluri HDMI.
Performanță sonoră bună, fără ascunzișuri
Am ascultat diverse materiale audio la Samsung HW-N450. Toate acestea s-au auzit bine. Programarea televizorului, de multe ori cea mai neplăcută problemă a clienților care achiziționează televizoare noi cu difuzoare mici, a fost permanent logică și captivantă. Ascultând meciurile din Champions League, nu am avut nici o problemă să aud ce spuneau comentatorii sau să urmăresc meciul.
Samsung nu oferă nicio compensație a volumului reclamelor. Probabil că ai observat că, atunci când apar anumite reclame, acestea sunt mult mai puternice decât materialele programului pe care-l urmărești. Dacă vrei și o astfel de funcționalitate, probabil că ar fi mai bine să iei în considerare un alt soundbar.
Vizionarea filmelor a fost foarte plăcută prin HW-N450. M-am uitat la câteva filme din Marvel Cinematic Universe. Thor Ragnarok este un spectacol sonor, iar HW-N450 a redat filmul foarte bine. În timpul scenei arenei, când Thor și Hulk s-au luptat precum gladiatorii pe Sakaar, HW-N450 a fost la înălțime, redând dinamica și basul acestei scene.
Bass-ul este puternic și controlat, fără a fi artificial. Utilizatorii care doresc mai mult sunet de la sub, pot controla volumul în mod independent, folosind telecomanda. De la pumni la atacul fulger al lui Thor, performanța acestui soundbar m-a făcut să uit de faptul că, totuși, acesta era un difuzor entry-level.
Nici dialogurile nu reprezintă o provocare. În momente mai liniștite – cum ar fi întâlnirea lui Thor cu Dr. Strange sau întâlnirea finală dintre Thor, Loki și Odin pe faleza mării – nu am avut vreo problemă să urmăresc replicile.
Trecând la alte genuri, am ascultat The Greatest Showman. Încă o dată, Samsung și-a făcut iar datoria. Indiferent dacă a fost vorba despre măreția primei scene, sub cupola circului, când tocurile bat în băncile din lemn sau melodii cu întregul cor al actorilor, Samsung a redat muzică și energie, din plin.
Concluzie
Este întotdeauna dificil să creezi un produs entry-level, deoarece compromisurile pe care trebuie să le faci sunt și de tip artistic, dar și de tip științific. Samsung reușește cumva să le realizeze pe ambele. Soundbar-ul Samsung HW-N450 este un excelent soundbar pentru începători, care sporește beneficiile oferite în cazul în care ai un televizor Samsung, datorită integrării bune cu sistemul Samsung.
Soundbar-ul HW-N450 punctează exact acolo unde trebuie și nu încearcă să-și depășească limitele. Dialogurile sunt foarte clare, în timp ce telecomanda sonoră inclusă și aplicația opțională sunt de calitate. Dacă ai un buget redus, nu poți greși cu HW-N450 de la Samsung și ar trebui să fie pe lista scurtă de soundbar-uri, pe care ar trebui să le încerci.
Verifică preț Soundbar Samsung HW-N450 aici!
Citește și: Review televizor Samsung 100cm 40NU7182 4K Ultra HD